wtorek, 6 marca 2012

Wielkanocna pisanka

Składniki



60 dag mąki krupczatki
25 dag masła
1 szklanka cukru
32 g cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 żółtka
1 szklanka śmietany 18%
dżem do przełożenia
kolorowe pisaki do ciasta
płatki migdałowe do ozdoby









Przygotowanie

Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia do miski, siekamy z zimnym masłem. Dodajemy żółtka, śmietanę i oba rodzaje cukrów. Szybko wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 3 równe części, każdą z nich rozwałkowujemy, wykładamy na osobne blachy, wycinamy kształt dużego jajka i pieczemy ok. 15 min. każdy placek osobno. Po ostudzeniu, placki przekładamy dżemem.
Wierzch dekorujemy zielonym lukrem, z kolorowych pisaków rysujemy zajączka, bazie (wykorzystujemy płatki migdałowe).












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz