środa, 7 marca 2012

Zapiekanka dla niejadków

Składniki

- 2 banany
- 1/2 chałki
- 3/4 litra mleka
- 3 łyżki miodu
- 1 mały zapach waniliowy
- masło lub margaryna
- 3 łyżki ulubionego dżemu
- 2 jajka



Przygotowanie

Pokrój chałkę na dość grube plastry i posmaruj je masłem lub margaryną. Teraz posmarowane plastry pokrój ponownie - na niezbyt duże kawałki - i wysyp nimi dno naczynia żaroodpornego. Na nich ułóż pokrojone w plasterki banany. Zmiksuj mleko, jajka, miód i zapach waniliowy, wlej wszystko do naczynia żaroodpornego- a potem odstaw je na 15 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni. Wstaw zapiekankę do piekarnika i piecz 45 minut. Chałka jest najsmaczniejsza na ciepło. Posmaruj dżemem.
Jeśli nie lubisz bananów, możesz je zastąpić jabłkami lub mrożonymi śliwkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz