poniedziałek, 19 marca 2012

zeberka w sosie cebulowo paprykowym

Składniki

kilka zeberek
duza cebula(por jak jest w domu)
mala papryka
sol
pieprz
1 kostka rosolowa
1 1/2 szklanki wody
szczypta rozmarynu
papryka pikantna





Przygotowanie

cebule kroimy na bardzo male kawaleczki i obsmazamy je na zloto na malej ilosci oliwy badz oleju w ostatniej minucie smazenia dodajemy pokrojona w kostke papryke smazymy i wszystko przekladamy do garnka do garnka wlewamy goraca wode z kostka rosolowa obsmazamy zeberka tak aby nabralu brazowego koloruzeberka maja byc juz przyprawione ja je przyprawiam dzien wczesniej wiec przeszly smakiem jakos i ilosc przypraw zalezy od was ja uzylam rozmarynu soli i pieprzy i troche ostrej papryki) wkladamy je ladnie symetrycznie do garnuszka tak aby cale dno pokrywala tylko cebula i papryka na srednim ogniu gotujemy ok 25 min(pod przykryciem) mieszjac od czasu do czasupo uplywie czasu sprawdzmy ilosc wody jak zostalo jej bardzo malo dolewamy pol szklanki i dobrowadzamy do wrzeniazageszczamy sos woda z maka mozeby podawac z ziemniaczkami salatkami badz kasza jak ja dzisiaj :)Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz