środa, 7 marca 2012

Ziemniaki grillowane

Składniki

ziemniaki
folia aluminiowa - dobrze jak jest gruba

Zestaw 1:
masełko czosnkowo-ziołowe (w moich przepisach) lub masło i zioła prowansalskie
cebula (krążki)
czosnek
sól, pieprz

Zestaw 2:
boczek plastry
cebula
majeranek, tymianek
masło lub smalec
sól, pieprz



Przygotowanie

Danie można przygotować na grillu lub w piekarniku.

Obgotowujemy przed przygotowaniem ziemniaki w mundurkach.

Ziemniaka wykładamy na fragment folii. Przepoławiamy. Dodajemy składniki z zestawu 1 lub zestawu 2. Nie żałujemy tłuszczu.

Zamykamy szczelnie w folii. Wyrzucamy ziemniaki na żar w griilu lub na blasze do bardzo mocno rozgrzanego piekarnika. Na grillu pamiętać, żeby ziemniaki otoczyć żarem. W tym czasie mozemy wrzucić na grilla mięso lub kiełbasy...

Obracamy ziemniaki, tak aby nie uszkodzić folii, bo sok wypłynie.
Ja poznaję po zmianie koloru folii na żółtawy, że ziemniaki są gotowe.

Podajemy do mięsa grillowanego, bądź pieczonego i tzatzyków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz