wtorek, 31 stycznia 2012

Ciasto na pizze Alfredo

Składniki

4-6 porcji

500 g maki
250 ml wody
2 lyzki oleju lub oliwy
1/2 lyzeczki cukru
1/2 lyzeczki soli
40 g drozdzy swiezych lub jedno op. suchych (ok. 7 g)



Przygotowanie

1. Drozdze rozpuscic w letniej wodzie.

2. Ze wszystkich skladnikow zagniesc ciasto. Przykryc je sciereczka i odstawic na 2 godziny w cieple miejsce. Po tym czasie formowac pizze, dodatkich dobrac wg upodoban i piec w 200°C az sie ser rozpusci a brzegi lekko zbrazowieja, czyli ok. 15-20 minut.

Ciasto te mozna przygotowac wczesniej i trzymac w lodowce do 7 dni. Jesli temperatura nie przekroczy 0°C mozna przechowywac ciasto do 9 dni. Wtedy wyjac ciasto z lodowki i lekko je wyrobic. Z dnia na dzien ciasto staje sie lepsze.

Pizza Alfredo pochodzi z sieci wloskich pizzerii o tej samej nazwie.


gulasz z kiszoną kapustą

Składniki

700g wieprzowiny
2 cebule
zielona iczerwona papryka
50g smalcu
sól,pieprz
łyżeczka kminku
2łyżki pasty paprykowej
szklanka bulionu
40dag kapusty kiszonej
200 ml kwaśnej śmietany
pół łyżeczki pokrojonej skórki cytryny



Przygotowanie

Mięso umyć,pkroić w kostkę. Cebule pokroić w piórka.Paparyki pokroić w większe kawałki.W rondlu rozgrzać smalec ,wrzucić mieso ,obsmażyc ,dodać cebule i papryki,wlać bulion.Dusić pod przykruciem ok. 1 godz.Przyprawić pastą, kminkiem,solą,pieprzem.Kapustę opłukać ,osączyć, dodac do mięsa , dusić 30min.Śmietanę wymiieszać ze skorką cytryn, oprószyć solą i pieprzem.Gotową potrawę wyłożyć do salaterki w środku zrobić wgłębienie,wlać śmietanę.Ozdobić kawałeczkami skórki cytrynowej.

Ryz na Ostro z Kurczakiem

Składniki

szklanka ryzu(moze byc w saszetkach- 2)
sos tabasco,
zielone chilli,
pistacje prazone
sol, pieprz, odrobina galki muszkatalowej
piers z kurczaka, oliwa, papryka ostra do przyprawienia miesa, sol, pieprz, odrobina przyprawy do kuchni chinskiej
grzybki chinskie( niekonieczne)



Przygotowanie

Mieso umyc, osuszyc, pokroic w cienkie paski, smazyc na oliwie az zbrazowieje i bedzie chrupiace. Ryz zagotowac, dodac soli, wzglednie moze byc kostka rosolowa, dodac lyzeczke sosu tabasco( wersja dla odwaznych), ew. wzglednie tyle na ile jestes odwazny/a.
Gdy mieso bedzie juz ostudzone dodac do niego przyprawy wymieszane z oliwa, dokladnie wymieszac, dodac posiekane pistacje. Ryz podsmazyc na odrobinie oliwy, podobnie zrobic z miesem. Wszystko razem wymieszac.

Jest to ewidentnie wersja dla ludzi lubiacych cos na bardzo ostro. Jest to oryginalny przepis z Chinskiej kuchni, tradycyjnej. Zycze smacznego. Ni eradze zapijac tego alkoholem, ze wzgledu na ciezki smak trunkow. Albo babelki w piwie:)

Parówki po dyrektorsku

Składniki

40 dag cienkich parówek
25 dag cebuli
20 dag pieczarek
15 dag pomidorów lub ketchup (ew.koncentrat pomid.)
150 ml śmietany
4 dag tłuszczu
sól,pieprz
papryka mielona
majeranek do smaku



Przygotowanie

Parówki umyć, obrać z osłonek, pokrajać na kawałki długości 3-4 cm. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokrajać na cząstki. Cebulę i pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w cząstki, usmażyć, połączyć z pomidorami, parówkami i przyprawami, polać śmietaną. Zapiec. Podawać z pieczywem. Smacznego!!!

poniedziałek, 30 stycznia 2012

Ciasto krecone z czeresniami

Składniki


troche sie przypalilo - jeszcze mialam malo doswiadczenia w pieczeniu ciast, teraz jest troche lepiej , dzieki wam :)

- 2,5 szklanki maki
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 margaryna do pieczenia
- 1 lyzka proszku do pieczenia
- 4 lyzki smietanki (lub wiecej - max 1 male opakowanie)
- 1 cukier waniliowy
- 1 kg czeresni umytych i wydrylowanych
- troszke maki ziemniaczanej
- cukier puder do posypania






Przygotowanie

Make przesiac. Zoltka utrzec z cukrem i margaryna na puszysta mase. Bialko ubic na sztywno. Do maki dodac proszek do pieczenia, cukier waniliowy, smietanke, mase z zoltek i margaryny, wymieszac. Nastepnie dodawac po trochu ubita piane i lekko wymieszac.

Przygotowac forme do pieczenia - moze byc tortownica: albo wysmarowac maslem i wysypac bulka tarta albo wylozyc papierem do pieczenia.

Cale ciasto wylozyc do formy i wyrownac. Owoce obsypac maka ziemniaczana (aby nie opadly do srodka ciasta) i wylozyc na ciasto gesciutko i lekko przycisnac.
Wstawic do piekarnika nagrzanego do 180°C, na ok. 60 min.
(w moim elektrycznym piekarniku wystarcza 50 min)

Garacy posypac cukrem pudrem.

Ja czasem tez robie kruszonke na wierzchu owocow (na zdjeciach jest wlasnie z kruszonka)
Te ciasto mozna robic tez z innymi owocami np. wisniami , sliwkami.

Sernik kapłański

Składniki

Ciasto
50 dag mąki krupczatki30 dag masła30 dag cukru3 łyżki kakao3 żółtka2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa
pół kostki masła7 jaj3 białkaszklanka cukru1,5 kg sera białegobudyń śmietankowycukier waniliowy



Przygotowanie

Dobrze utrzeć masło, cukier i żółtka. Wsypać mąkę z proszkiem i zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao. Uformować w dwie kule i włożyć do zamrażalnika.Tłuszcz, białka i całe jajka utrzeć z cukrem. Następnie dodać zmielony ser, wsypać budyń, a na końcu cukier waniliowy. Spód formy natłuścić i wysypać startym na dużych oczkach jasnym ciastem. Na to wylać masę serową i przykryć startym ciemnym ciastem.Piec 50 - 60 minut w 180o - 200o stopni.

Cisteczka sklejane marmoladą na Boże Narodzenie

Składniki

 
 - 20 dkg cukru pudru,
 - 1/2 kg maki,
 - 25-30 dkg margaryny,
 - 3 żółtka,
 - 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia jeśli na opakowaniu pisze, że jest na 1 kg mąki to wsypac połowę),
 - marmolada do sklejenia,
 - tłuszcz do wysmarowania blaszek,
 - opcjonalnie: cukier puder, polewa do ciastek, kolorowe cukierki, bakalie - do dekoracji


Foremki do ciasta. Jeśli nie masz to użyj szklanki, literatki lub kieliszka(zrobisz w ten sposób kółka i księżyce).



Przygotowanie

Z podanych składników wyrobic ciasto( do momentu az nie będzie przyklejało się do miski czy rąk).

Odkrajac sobie kawałki ciasta i rozwałkować je na stolnicy (ok. 3 milimetry) podsypując w razie potrzeby leciutko mąką.

Z placków wykrawać foremkami kształty i układać na wysmarowanej blaszce.



Piec w piekarniu nagrzanym do 150 stopni przez 12-15 minut.

Delikatnie zdejmować jeszcze ciepłe(nie gorące) z blaszki i zostawić do wystygnięcia.

Ciasteczka sklejać po dwa(z takiego samego kształtu) marmoladą.

Górę dowolnie udekorować:) Smacznego!!!

niedziela, 29 stycznia 2012

Sernik "sekundeczka"

Składniki

Masa serowa:
~700 g waniliowego serka śmietankowego
~4 łyżki kaszy manny
~3/4 szklanki cukru
~1 jajko
~łyżeczka proszku do pieczenia

Spód:
~120 g herbatników

Polewa:

~100 g czekolady deserowej
~3 łyżki mleka



Przygotowanie

Herbatniki kruszymy w malakserze. Wysypujemy na spód wysmarowanej tłuszczem blachy.

Wszystkie składniki masy miksujemy na gładki, jednolity krem. Wylewamy na ciasteczkowy spód. Wkładamy na ok 60 min do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni.

W tym czasie przygotowujemy polewę. Topimy tabliczkę czekolady w wodnej kąpieli. Gdy się rozpuści, dodajemy mleko. Mieszamy do ujednolicenia konsystencji masy.

Gdy sernik ostygnie, smarujemy go masą. Odstawiamy do utwardzenia czekolady (najlepiej na noc).

Zielone placuszki z cukini

Składniki

1 kg cukini
kostka sera feta
2 jaja
bułka tarta
pęczek koperku
sól
pieprz
inne przyprawy
olej do smażenia



Przygotowanie

Cukinię tarkujemy na tarce o dużych oczkach, solimy i zostawiamy na około 2h. Po tym czasie odciskamy przez pieluchę tetrową nadmiar soku.
Do cukinii dodajemy 2 jajka, pokruszony ser feta i bułkę tartą, wyrabiamy ciasto (jak na kotlety).
Dodajemy posiekany koperek.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową (lub innymi przyprawami, co kto lubi).
W łapkach formujemy nieduże placuszki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.
Wykladamy na papierowe ręczniki i osuszamy z nadmiaru tłuszczu.
Można posypać tartym żółtym serem.
Pycha, polecam.
Przepis zaczerpnięty z programu Para w kuchni.

sobota, 28 stycznia 2012

Kabsa - narodowe danie Arabii Saudyjskiej

Składniki

Mieszanka baharat saudija:
2 łyżki słodkiej papryki
1 łyżka pieprzu
1 łyżka chat masali(suszone mango,granat i mięta)
1/2 łyżki mielonej kolendry
1/2 łyżki cynamonu
1/2 łyżki gozdzików
1 łyżka kminu rzymskiego
0,5 łyżeczki kardamonu
0,5 łyżeczki gałki muszkatałowej
o,5 łyżki loumi

1 kg jagnięciny
1 duża cebula
1 łyżka baharatu saudyjskiego
sól,czosnek 2 ząbki 

trochę żółtej papryki
pomidor posiekany
trochę marchwi
szafran
pół łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego
trochę soli i pieprzu
ryż

orzeszki piniowe
migdały
rodzynki
 
sos pomidorowy:
pomidory,papryczki chili,czosnek,koncentrat pomidorowy,cynamon,kmin,pieprz,sól,cebula.



Przygotowanie

Jagnięcine pokroić na 10 cm kawałki
podsmażyć, dodać cebule i podsmażyć.dodać czosnek.Wlać wodę dodać 1 łyżkę baharatu i dusić do miękkości mięsa uzupełniając od czasu do czasu wodę.

Na drugiej patelni usmażyć paprykę i marchew drobno posiekaną.Po chwili dodać pomidor  wlać trochę wody i wsypać przyprawy.Chwilę poddusić.

Gdy mięso jest już miękkie wyjąć je a do pozostałego bulionu dodać warzywa z drugiej patelni.Następnie w to wszystko dodać ryż i gotować go do momentu aż wsiąknie cały wywar.

sos pomidorowy:
usmażyć cebulę,dodać czosnek,chili,pomidory,trochę koncentratu.Gotować aż zgęstnieje.Przyprawić solą,pieprzem i wsypać cynamon i kmin.

Na talerzu ułożyć wysoki kopiec z ryżu.Obłożyć go kawałami mięsa, posypać orzeszkami,rodzynkami i wcześniej uprażonymi migdałami.Osobno podać sos pomidorowy.

przepis pochodzi z książki"Kuchnia arabska"May S. Bsisu

Spaghetti Mrożonese

Składniki

*Sosso* 3 dorodnos pomidoros 2 ząbkosos czosnkos 3,5 łyżkos mąkosso 2 cienkos plasterkos cukinios 1/2 czerwonos paprikos 1/2 zielonos paprikos 1 muchos grandos pieczarkos 1 brzoskwinios świeżos 1/2 szklankoss aquas (wody) 25 dagos marchewkos z groszkos ( w słoikos lub puszkos) 10 centrimetrossos jakakolwiekos kiełbasso 2,5 łyżkos olivos de oliwos (możnos olejos, ale źle) Wszelkos przyprawos, różniaastos także wedle uznanios (np. pieprzos, bazyliios, chilis, liścios laurovos lub przyprawos do grillos itp.) *Spaghetti* makaron spagetti wedle uznanios



Przygotowanie

1. Umyć wszystko łącznie z kiełbassos 2. Pomodoros spażos und obraczos from skórkos przy helpos mieczos (w sensie nożem), następnios pokroios pomodores w kostkass. 3. Resztę ingrendiencjos pokrojos na drobnos, pomijając mąkos 4. Wrzucaczos wszystkos tu garnkos i gotowankos und duszos pod podkrywkos na małos ognios ok 20 minutos z aquas i olivos 5. Po jakoś 10 minutos duszos skłądnikos na sosos, bierzemos drugos garnkos na macarone. I gotowamcios tos z wodos i saltes (sól). 6. Odlać makarones, zdjąć sosse z ognios i wszamać ze smakiem. Grande muczos byczos podziękowanos za cukinios babcios Wiosios i całos resztos ferajnas. Smacznegos.

Skubaniec wg Haliny

Składniki

3 szkl mąki1/2 szkl cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia1 margaryna-miękka1 cukier waniliowy5 jajek1/2 szkl cukru pudru1 czubatą łyżkę kakaoagrest świeży lub ze słoika



Przygotowanie

Białka oddzielić od żółtek i ubić je z 1/2 szkl cukru pudru na sztywno. Z reszty składników-dodając żółtka, zagnieść kruche ciasto.Na wysmarowaną blaszkę wyłożyć pół ciasta.na ciasto nałożyć świeży lub odsączony z soku agrest-tyle aby zakryć ciasto. Resztę ciasta podzielić na pół, do jednej części dodać kakao-dobrze zagnieść z ciastem.Na agrest pokruszyć ciemne ciasto,następnie nałożyć pianę z białek, na białka pokruszyć resztę białego ciasta. Piec 50 minut w temp.170 stopni.
PORADA: zamiast agrestu można dać starte jabłka z dodatkiem cukru i cynamonu.Ciasto jest równie dobre jak z agrestem.

piątek, 27 stycznia 2012

sałata po włosku --dla smakoszy--

Składniki

Sałata lodowa,
ocet winny z winogron czerwony,
oliwa z oliwek,
sól.



Przygotowanie

Sałatę rwiemy na kawałeczki, polewamy octem winnym i oliwą z oliwek oraz odrobinę solimy. To wszystko...ale wystarczy. Odkąd zjedliśmy tak podaną sałatę jemy ją baaardzo często, naprawdę polecam ;)
Jest to danie doskonałe do mięska z grila, do obiadu jako surówka do pasującego dania, a także do lampki winka jako przekąska. Ja preferuję ją najczęściej w ostatniej opcji, czyli jako zdrową przekąskę :)
Smacznego!!!

Chińska zupa z wołowiny

Składniki

Paczka makaronu ryżowego (wstążki), 20 dag chudej wołowiny, pęczek dymki lub grubego szczypioru, kawałek korzenia imbiru wielkości połowy orzecha włoskiego, sok z połowy cytryny, 1/2 marynowanego strączka papryki, sos sojowy, łyżka oleju sezamowego, 2 łyżki oleju sojowego, 2 ząbki czosnku, sól, świeżo mielony pieprz.



Przygotowanie

Makaron zalać wrzątkiem, moczyć 5 minut, odcedzić. Mięso pokroić na małe kawałki (wielkości paznokcia), szczypior pokroić na "zapałkę", imbir - najpierw na cieniutkie plasterki, później w paseczki, podobnie paprykę.
W głębokiej patelni rozgrzać mieszaninę oleju sezamowego i sojowego. Przesmażyć mięso do zrumienienia (ok. 3 min) na dużym ogniu, przez cały czas intensywnie mieszając, pod koniec smażenia włożyć imbir. Wlać 0,75 l wody, dodać 3 - 4 łyżki sosu sojowego, paprykę i zmiażdżony czosnek. Przyprawić solą i pieprzem, wlać sok z cytryny. Gotować 12 - 15 min. Dodać szczypior. Do głębokich miseczek włożyć obfite porcje makaronu, zalać zupą.

Śliwkowa inspiracja

Składniki

Biszkopt kakaowy:



6 jajek
6 łyżek zimnej wody
6 łyżek cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
5 łyżek mąki
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa śliwkowo - czekoladowa:



3 słoiki powideł śliwkowych
1 tabliczka gorzkiej czekolady
3 galaretki wiśniowe

Krem:



0,5 litra mleka
3 łyżki cukru
1 opakowanie budyniu waniliowego
1 kostka margaryny

Dodatkowo:



1 gotowa polewa czekoladowa
ok. 80 dag śliwek
spirytus
cukier






Przygotowanie

Na wstępie chciałam zaznaczyć, że nazwa przepisu nie jest przypadkowa, ponieważ inspiracją do stworzenia tego ciasta był dla mnie przepis: http://www.wielkiezarcie.com/recipe61878.html

Ciasto na dużą blachę

Wykonanie:

Śliwki kroimy w drobną kostkę, posypujemy cukrem i zalewamy spirytusem. Ja dałam 5 łyżek spirytusu i 2 łyżki cukru. Jeśli natomiast ktoś chce by owoce były bardziej "aromatyczne", może śmiało dodać więcej . Mieszamy i odstawimy na noc.

Biszkopt kakaowy:

Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy 6 łyżek wody i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, w następnej kolejności żółtka, mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Ciasto wylewamy na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem blachę. Pieczemy 25 minut w temperaturze
180 - 200 stopni.

W ten sposób przygotowuujemy DWA biszkopty (drugi pieczemy z takiej samej ilości składników). 

Po upieczeniu oba biszkopty nasączamy syropem, który śliwki "puściły" w nocy.

Masa śliwkowo - czekoladowa:

Do garnka dajemy powidła, podgrzewamy. Gdy masa zacznie sie gotować zdejmujemy z ognia o dodajemy gorzką czekolade. Powoli i dokładnie mieszamy by nam się czekolada dobrze rozpuściła i by nie bylo grudek. Następnie wsypujemy galaretki wiśniowe i mieszamy do rozpuszczenia galaretek. Masę studzimy.

Gdy masa będzie tężeć wylewamy ją na pierwszy placek biszkoptowy, i zostawiamy do całkowitego stężenia (można włożyc do lodówki by przyspieszyć ten proces).

Krem:

Z podanych składników gotujemy budyń. Gdy ostygnie miksujemy go z margaryna.

Wykończenie:

3/4 kremu wykładamy na masę śliwkowo - czekoladową. Następnie układamy śliwki moczone w alkoholu (trochę śliwek zostawiamy na wierzch ciasta). Przykrywamy całość drugim plackiem biszkoptowym. Wierzch smarujemy pozostałym kremem i układamy resztę śliwek. Całość polewamy polewą czekoladową (rozpuszczoną w kąpieli wodnej) tworząc esy - floresy.


Smacznego






czwartek, 26 stycznia 2012

brukselkowa sałatka z jajeczkiem

Składniki

1 kg brukselki
8 jajek
pęczek koperku
sól, pieprz
majonez



Przygotowanie

Brukselke ugotować z niewielka iloscia soli, pokroic na części
Jajka ugotowac na twardo, obrać, pokroic
Koperek posztkować
Wymieszc wszystkie składniki, dodac majonez, przyprawic solą i pieprzem do smaku

sałatka na zimę z białej kapusty i papryki

Składniki

3 kg białej kapusty 


1kg cebuli


1kg marchwi 3 papryki czerwone


Zalewa;


2 l wody 


1/2 l octu


60 dag cukru


2łyżki  piepszu


5listków laurowych


ziele ang.





Przygotowanie

Kapustę poszatkować i posolić zostawić na drugi dzień

Cebulę tesz pokroić posolić i zostawić na drugi dzień

Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i zagotować żeby 

Nie była za twarda ani za miękka[marchewkę gotować na drugi dzień]

Na marynatę wrzucać wyciśniętą kapustę i cebulę odcedzoną marchew

Paprykę pokrojoną wmałe paski gotować 30 min. od zagotowania mieszać Co chwilę,wkładać do słoików gorące polecam jest bardzo pyszna

można podawać do hot dogów


Wuzetka moja ulubiona

Składniki

Ciasto:

20 czubatych  łyzek mąki
20 łyżek cukru
4 jajka
pół kostki margaryny
4 płaskie łyżeczki sody
2 łyżki kakao
słoik  dżemu brzoskwiniowego
18 łyzek mleka

Masa:

Masło roślinne lub roślinna margaryna ( 500 g.)
2 serki homogenizowane naturalne ( każdy po 200 g.)
1 cukier waniliowy
cukier puder do smaku

Polewa czekoladowa:

pół kostki margaryny
pół szklanki cukru
2 łyżki kakao
łyżka mleka



Przygotowanie

Ciasto:

Mąkę przesiać z sodą i kakao

Oddzielić białka od żółtek

Ubić białka na sztywno 

W osobnej misce utrzeć żółtka z cukrem na pulchną mase

Dodawać mąke na przemian z mlekiem , pół słoika dżemu   i roztopioną margaryną ciągle ucierajac mikserem

Na koncu wymieszać delikatnie ( drewnianą łyżką ) z ubitą pianą z białek

Blache o wymiarach 20 cm. szerokości i 35 długości (mierząc dno formy) wysmarować margaryną i posypać bułką tartą
 
Piec w temp. 180 st. przez ok. 1 h

Kiedy ciasto całkowicie wystygnie przekroić na 2 placki.

Masa:

Utrzeć masło roślinne z cukrem waniliowym 

Stopniowo dodawać serki  ciągle ucierając

Dodać  cukier puder wg. upodobań

Do masy można dodać sok z cytryny


Polewa  czekoladowa:

Wszystkie składniki wymieszać , gotować ok. 10 minut  na małym ogniu mieszajac od czasu do czasu , aż powstanie gęsta masa czekoladowa


Wykonanie:

Pierwszą cząść ciasta posmarować pozostałym dżemem brzoskwiniowym

Nałożyć cały krem

Przykryć drugą częścia ciasta

Polać polewą czekoladową

Schłodzic w lodówce

Ciasto najlepsze jest na drugi dzień.



Kurczak feng-shui

Składniki

2 piersi z kurczaka
2 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego
pół szklanki gorącej wody
1 białko
olej
1-2 łyżeczki imbiru
biały pieprz, sól, curry, kurkuma
spora marchewka
papryka świeża
duża cebula
kilka liści kapusty pekińskiej
mogą być też: kiełki sojowe, chińskie grzyby moon, odrobina pędów z bambusa
chiński sos chili w butelce



Przygotowanie

W głębszym naczyniu wymieszać mąkę, sos sojowy, ocet, przyprawy, można też dolać gorącą wodę. Piersi z kuraka pokroić w paseczki i wrzucić do tak przygotowanej marynaty. Dokładnie wymieszać i odstawic do lodówki na jakieś dwie godziny. Marchew zetrzeć na grubej tarce, paprykę, cebulę i kapustę pokroić w paseczki.
Ubić na sztywno białko i wymieszać z kurczakiem w marynacie. Wrzucić to na rozgrzany olej i smażyć przez kilka minut. Przełożyc do miseczki. Na patelnię wrzucić warzywa, podsmażyć i dusić przyprawione solą, pieprzem i skropione sosem sojowym, w razie potrzeby podlać odrobiną wody. Kiedy zmiękną połączyć z kurczakiem.
Danie jest w zasadzie gotowe. Najlepiej smakuje podane z ryżem i polane gotowym ostrym sosem chili.

Warzywa można dowolnie dobierać według gustu, pamiętając jednak o tym, że chińskie grzyby powinny się wcześniej moczyć przez kilka godzin, a pędy bambusa wyjęte z puszki najlepiej opłukać pod strumieniem wody.

Przepis jest autorstwa Jarka, mąża Ani z listy pl.rec.kuchnia
Muszę przyznać, że kurczak feng-shui jest bardzo ciekawy, aromatyczny.

środa, 25 stycznia 2012

Oponki

Składniki

0,5 kg mąki
40 dkg  sera twarogowego
100 g mleka
5 dkg drożdzy
4 łyzki gęstej śmietany
2 łżki cukru
10 dkg masła
szczypta soli
cukier puder do posypania





Przygotowanie

w 100 g mleka z łyżką cukru i łyżką mąki rozpuszczamy drożdże
pozostawiamy do wyrośnięcia.
Mąke przesianą przez sito dodajemy utarty ser i  ubitą pianę z 2 żółtek( pożądnie roztrzepujemy żółtka ) .Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto.Wyrobione jednolite ciasto dzielimy na części wałkujemy każda na około 1,5 cm i za pomocą szklanki wycinamy kółka a środki małym kieliszkiem .Tak uformowane oponki pieczemy na wolnym ogniu ale bardzo rozgrzanym tłyszczu :olej,smalec,olej z pestek winogron choć jest kosztowny ale nie czuć jak sie smaży ..
Smażyć z obu stron ,oponki powinny pływać na tłuszczu ,proszę pamiętać one urosną wiec nie dawać dużo naraz do smażenia ....
Sprawdzamy patyczkiem do wykałaczek czy w środku ciasto jest upieczone ,jeżeli patyczek będzie suchy ,pączki są gotowe....
gotowe kładziemy na recznik papierowy aby wchłonoł nadmiar pozostałego tłuszczu ,wystudzone posypujemy cukrem pudrem
Życzę smacznego ....

tortilla de patatas

Składniki

Od dawna mieszkam w Hiszpanii i to co najbardziej lubią Hiszpanie do kanapki (?) lub schrupać z chlebkiem w barze na śniadanie to omlet ziemniaczany czyli tortilla de patatas.

składniki:


4 średnie ziemniaki (jeśli ktoś woli więcej to dodaje według uznania)
cebula drobno krojona (można dodać ale nie trzeba, ja wolę bez)
3 -4 jajka
sól, pieprz

Moi rodzice w ramach ekstrawagancji dodają kiełbaskę, szynkę coby mniej wegetariańskie było :)



Przygotowanie

ziemniaki obieramy i kroimy na plastry grubosci 4 mm rozgrzewamy patelnię z olejem, tak na dwa palce (jeśli ktoś woli, ziemniaki można wcześniej ugotować zamiast smażyć) jeśli dodajecie cebulę to razem z ziemniakami smażyć, aż do zmięknięcia ziemniaków (nie smażyć na frytki), najlepiej na wolnym ogniu po usmażeniu, a raczej ugotowaniu w oleju odlać cały tłuszcz z patelni. rozbełtać jajka z solą i pieprzem i dodać do nich ziemniaki wymieszać delikatnie i wrzucić na tę samą patelnię smażyć, do czasu aż jajka zetną się na wierzchu wziąć talerz o średnicy patelni, nakryć patelnię, zrzucić tortillę i zsunąć nieupieczoną część. poczekać 2-3 minuty i gotowe.

Marchewka z kalafiorem do mięsa zamiast ziemniaków

Składniki

2-4 marchewki pokrojone w talarki lub półtalarki
1 średni kalafior podzielony na mniejsze jednakowe kawałki
sporo posiekanego świeżego koperku
2-4 łyżki oliwy lub oleju
sól
pieprz(nawet sporo)
1 (lub więcej) łyżeczka "Vegety"
cukier do smaku
1-1,5 l wody
spory płaski garnek lub patelnia z przykrywką



Przygotowanie

Wodę zagotować ze wszystkimi przyprawami,dodać marchewkę
i gotować na wolnym ogniu do jej półmiękkości.Nastepnie dodać
kalafior i dalej wolniutko gotować,aż uznacie,że danie już gotowe.
Warzywka powinny być lekko chrupiące,tzn. nierozgotowane.
Podawać z mięsem panierowanym,np. kotletem schabowym
lub mielonym albo z takim,jakie lubicie najbardziej.
Wywar,który jest bardzo smaczny podajemy do popicia,bo w nim
zawarty jest cały smaczek.
Polecam i życząc smacznego - pozdrawiam.

ziemniaki z kapustą kiszoną - treściwe i pyszne

Składniki

ziemniaki / ok. 1 kg
kapusta kiszona / ok. 30 - 40 dkg
boczek surowy wędzony, może też być gotowany / nie za tłusty
1 cebula
smalec / 1- 2 łyżki



Przygotowanie

Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie do miękkości,
a w międzyczasie:
- na patelni roztopić smalec, wrzucić drobniutko pokrojony boczek i go lekko zeskwarzyć. Do zeskwarzonego boczku wrzucić drobno pokrojoną cebulę i zeszklić.

Do ugotowanych ziemniaków wrzucamy surową kwaszoną kapustę (jak bardzo kwaśna to opłuklać), boczek z cebulą i wszystko porządnie mieszamy i zagniatamy, najlepiej takim specjalnym tłuczkiem do ziemniaków ;-).
 
Do tego pasuje dosłownie każde mięcho w postaci gulaszu, kotletów, rybka też świetnie się komponuje. Nic tylko się zajadać. Obiecuję, że aż uszy się trzęsą przy jedzeniu, takie to dobre.
Smacznego.

p.s
przepis zaczerpnięty z kuchni mojej mamy

Kakaowe z trochę innym kremem

Składniki

Ciasto:
- 5 jajek
- 3/4 szkl cukru
- 1,5 szkl mąki
- 3 łyżki kakao
- 1/2 szkl oleju
- 1/4 szkl wody
- łyżeczka proszku do pieczenia

Krem cz. I
- 5 kajzerek
- 0,5 litra mleka

Krem cz. II
- 1,5 szkl wiórków kokosowych
- 0,5 szkl cukru ( na cały krem jest to dla mnie wystarczająca ilość)
- 1,2 szkl mleka

+ kostka masła, kieliszek alkoholu

Polewa:
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki śmietanki do kawy ( ew. mleka)
- 2 łyżki kakao
- ćwierć kostki masła
- łyżeczka żelatyny ( taka z czubem) lub łyżka galaretki




Przygotowanie

1. Ciasto ( upiec najlepiej dzień wcześniej) : jaja utrzeć z cukrem na parze, aż będą takie kremowe jak na biszkopt. Zdjąć z ognia i ubijać dalej aż ostygną. Dodawać na przemian przesiane : mąkę, kakao i proszek, dolewając po trochu wody i oleju. Dobrze utarte ciasto wylać na przygotowaną blaszkę ( prostokątna, nie za duża). Piec 30 minut w 180 stopniach.

2. Kajzerki porwać na kawałki i zalać wrzącym mlekiem. Ja dałam całe bułeczki razem ze skórką.

3. Zagotować mleko z kokosem i cukrem. Pogotować na wolnym ogniu ok. 10 minut. Gorący kokos połączyć z bułeczkami. Wymieszać - powinno mieć dość gęstą konsystencje, nie za żadkie, nie za gęste. Jeżeli jednak jest bardzo gęste, że tworzą się kluski, można dodać trochę gorącego mleka. Zależy ile bułki wsiąkną :), ale te proporcje, co podałam, były okej :).

Masę bułeczkowo-kokosową potraktować blenderem, kiedy trochę przestygnie. Ma powstać z tego dość gładka papka.

4. Utrzeć miękkie masło na puszek. Dodawać po łyżce ostudzonej papki. Wlać kieliszek alkoholu. Jeśli ktoś chce, może dosypać wiórek kokosowych.

5. Ciasto przekroić na dwa placki. Obydwa lekko nasączyć. Na jeden placek wyłożyc cały krem ( można wcześniej posmarować kwaskowatym dżemem). Przykryć drugim plackiem.

6. No i na koniec polewa : Wszystkie skladniki ( oprócz żelatyny) zagotować. Do gorącego, ale nie gotujacego się wsypać żelatynę i dokładnie wymieszać. Przetrzeć przez sito ( tak na wszelki wypadek) i posmarować wierzch ciasta :). Polewa jest fajna - elastyczna, nie stygnie za szybko i się nie kruszy przy krojeniu. A jeśli użyjemy galaretki, będzie miała lekko owocowy posmak.

No i teraz siup do lodówki, najlepiej na całą noc.... i szamamy :)) Smacznego..
.

Kotlety mielone z sezamem

Składniki

1 kg mięsa mielonego z indyka
3 średnie bułki
2 łyżki białego sezamu
bułka tarta
2 jajka
olej do smażenia



Przygotowanie

Bułki zamoczyć w wodzie. Gdy namiękną odcedzić i dodać do mięsa mielonego. Sezam podsmażyć na patelni aż zrobi się rumiano-brązowy. Wymieszać z mięsem i bułkami, dodać jajka, podsypać bułką tartą i wymieszać. Formować kotleciki i smażyć na patelni na rozgrzanym oleju.
Nie obtaczać ich w bułce tartej!

Te kotlety nie smakują jak normalne mielone. Sezam dodaje im innego aromatu. Specjalnie dodaje taką liczbę bułek by konsystencja tych kotlecików była inna. Ale po spróbowaniu zapewniam- rewelacja!

ciasto brzoskwiniowo - kokosowe

Składniki

BISZKOPT:
4 jajka
2 łyżki suchego maku
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

BEZA WIÓRKOWA:
4 jajka
1 szkl. cukru pudru
20 dag. wiórek kokosowych

MASA:
puszka brzoskwiń
1 budyń na 3/4 litra ( ja dałam o smaku krówki ale może być śmietankowy )
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżka mąki
1 kostka margaryny

sok z cytryny do skropienia biszkoptu



Przygotowanie

BISZKOPT
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier,żółtka, mąkę z proszkiem i mak.Delikatnie wymieszać. Piec ok 30 - 40 min w temp 180 stopni.

BEZA
Ubić pianę z białek, dodać żółtka i wiórki kokosowe.Wymieszać i upiec podobnie jak biszkopt.

MASA
Brzoskwinie odcedzić.Syrop uzupełnić wodą do 2 szklanek.Ugotować na syropie bubyń dodając cukier waniliowy i mąkę.Ostudzić.Zimny budyń utrzeć z margaryną.Brzoskwinie pokroić w kostkę i dodać do masy.
Biszkopt skropić sokiem z cytryny. Rozsmarować masę i przykryć bezą wiórkową. SMACZNEGO!!!
Na wierzchu polałam polewą.

Przepis pochodzi z gazety ale nie pamiętam z jakiej.

wtorek, 24 stycznia 2012

Ciasto z kwaśnej śmietanki

Składniki

Pół kostki masła
Pół szklanki cukru
3 jaja
1 szklanka mąki
1 łyżeczka sody do pieczenia
1 łyżeczka proszku do piecznia
1 szklanka śmietanki kwaśnej (18%)



Przygotowanie

1. Zmiksuj masło z cukrem i jajkami

2. Zmieszaj mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia

3. Połącz składniki i dodaj śmietankę

Piecz w temp. 175 stopni 60 minut.

Tort, któremu trudno się oprzeć

Składniki

biszkopt:
- 8 jajek (odzielnie białka i żółtka)
- 1 szklanka cukru
- 160 g mąki tortowej (może być też zwykła)
- 2-3 łyżki soku z cytryny

krem:

- 2 kostki (400 g) miękkiego masła - nie margaryny
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 8 żółtek
- 1 zapach rumowy
- 1 szklanka kakao (takiego jak do mleka np. Nesquik)- jeżeli ktoś woli bardziej czekoladowy smak może też dodać trochę ciemnego, gorzkiego kakao (np. Decomoreno, Wedel czy Wawel)

nasączenie:

- 500 ml mocno posłodzonej wody
- sok z 1 cytryny
- 1/2 zapachu rumowego (ew. rum lub wódka)

poza tym:

- 500 ml śmietany 36%
- 3 łyżki cukru pudru
- ok. 1/2 słoika dżemu albo: morelowego, malinowego lub z czarnej porzeczki
- owoce do dekoracji










Przygotowanie



BISZKOPT:
1.
Żółtka utrzeć z cukrem, do białości, aż masa lekko zgęstnieje, a cukier przestanie chrupać. Dodać przesianą mąkę.
2. Z białek ubić sztywną pianę. Nagrzać piekarnik.
3. Pianę dodać do żółtek (nie odwrotnie) i delikatnie, ale szybko wymieszać (nie miksować).
4. Ciasto wlać do wyłożonej pergaminem dużej tortownicy. Piec w 180 stopniach, sprawdzając patyczkiem (po ok. 1 godzinie), aż ciasto będzie suche i przyrumienione. Gotowy biszkopt dobrze ostudzić i podzielić na 3 krążki. Dokładny czas pieczenia zależy od piekarnika. Gdy biszkopt jest wyrośnięty i lekko przyrumieniony sprawdzam go patyczkiem, czy jest suchy w środku. Jeżeli jest suchy- jest gotowy :))

KREM:
1. Żółtka utrzeć z cukrem i zapachem. W drugim naczyniu bardzo dokładnie utrzeć masło aż wyraźnie zwiększy swą objętość (do białości).
2. Do kakao dodać odrobinę gorącej wody - tylko tyle, żeby kakao zamieniło się w gęsty, zawiesisty płyn. Dokładnie wymieszać.
3. Do masła stopniowo wlewać żółtka i kakao, cały czas ucierając.

Z podanych składników przygotować nasączenie. Zimną śmietanę (prosto z lodówki, w której powinna chłodzić się przynajmniej 1 dobę) ubić na sztywno. Pod koniec dodać cukier puder i ew. usztywniacz do śmietany.

WYKONANIE:
1. Pierwszy krążek biszkoptu nasączyć - sporo, ale nie za dużo - biszkopt musi być dobrze wilgotny, ale nie mokry.
2. Następnie posmarować go dżemem, ok. 1/4 kremu i 1/3 bitej śmietany. Przykryć drugim krążkiem.
3. Drugi krążek także nasączyć, posmarować 1/4 kremu, 1/3 śmietany, przykryć ostatnim krązkiem biszkoptu.
4. Ostatni krążek również nasączyć. Górę i boki tortu posmarować resztą kremu i udekorować pozostałą bitą śmietaną, owocami.

Tort jest naprawdę wspaniały i słynny wśród rodziny i znajomych. Przepis jest dosyć długi, ale głównie dlatego, że starałam się wszystko dokładnie napisać. Polecam go, jest doskonały na każdą okazję. SMACZNEGO:))

Aha - można też zrobić go w wersji kawowej, dodając do kremu zamiast kakao, bardzo mocną kawę (2-3 łyżeczki kawy rozpuszczonej w ok. 1 filiżance wody).
Można też zrobić czekoladowy biszkopt. Należy od podanych 160 g mąki odsypać ok. 40 g (2 łyżki) i dodać dokładnie tyle samo gorzkiego, ciemnego kakao.


Murzynek 1

Składniki

2 szklanki mąki
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru
5 jajka
1,5 łyżki kakao
1 łyżka proszku do pieczenia



Przygotowanie

Margarynę utrzeć, dodawać cukier, żółtka, mąkę i kakao, a na końcu pianę z białek

poniedziałek, 23 stycznia 2012

Ciasto z rabarbarem i truskawkami proste i smaczne

Składniki

ciasto:
- 25 dag mąki + 3 łyżki
- 1 jajko
- 1/2 kostki masła
- 10 dag cukru
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do poeczenia

krem:
- 20 dag cukru
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 500 ml śmietany 36%
- 500 g sera 3-krotnie mielonego

poza tym:
- po 1/2 kg rabarbaru i truskawek
- 5 dag cukru
- 1 galaretka truskawkowa



Przygotowanie

1. Składniki ciasta wymieszać i wylepić nim dno blaszki. Podpiec 10 minut w 180 stopniach po czym posypać 3 łyżkami mąki.
2. Rabarbar umyć, obrać i pokroić na ok. 1,5 cm kawałki.
3. Na cieście ułożyć rabarbar, posypac 5 dag cukru.
4. Krem: Cukier utrzeć z żółtkami, dodać ser. Odzielnie na sztywnoubić białka i kremówkę. Następnie dodać do masy, delikatnie, dokładnie wymieszać i wyłożyć na ciasto.
5. Piec 30-40 minut w 180 stopniach. Ostudzić.
6. Galaretkę przygotować z 400 ml wody, poczekać żeby zaczęła zastygać.
7. Na upieczonym cieście układać połówki truskawek, zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki.

pychota

Składniki

kukurydza z puszki,
pokrojone pomidorki
troche swiezego ogorka w cwiercplasterkach,
jogurt naturalny



Przygotowanie

to wszystko wymieszac w jogurcie i delikatnie doprawione chyba tylko sola

sobota, 21 stycznia 2012

zielona sałatka

Składniki

sałata lodowa
pół słoika selera
garstka oliwek
zielona cebulka
mała puszka kukurydzy
garść makarony(muszelki)

sos majonezowy lub jogurtowy z ziołami dowolnie skomponowanymi



Przygotowanie

sałatę targamy na drobne kawałki
seler wyjmujemy ze słoiczka i trochę kroimy
oliwki kroimy wzdłuż
makaron gotujemy zgodnie z instrukcją
otwieramy puszkę kukurydzy:-) i dodajemy
cebulkę drobno kroimy

dodajemy majonez z ziołami

pychotka

piątek, 20 stycznia 2012

ciasto majonezowe Małgosi

Składniki

3 całe jaja
3 łyżki mąki kartoflanej
3kopiaste łyżki majonezu
1 łyżka Vegety, warzywka itb



Przygotowanie

Jest to przepis na rodzaj ciasta-panierki do mięs. Najlepsze do kotletów z karkówki, schabu lub kurczaka.
wszystko dokładnmie wymieszać - ciasto musi być gęste ale lejące. mięso zalać ciastem i włożyć do lodówki na pół godziny.
Potem smażyc na złoty kolor.
pyszności, chociaż nieco kaloryczne

Babka białkowo-makowa

Składniki

Po szklance objętości 250 ml lub w mniejszej ilości  proporcjonalnie:


białek,
cukru pudru,
mąki ,
maku,
pół kostki masła (margaryny),
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
olejek migdałowy




Przygotowanie

Ubić białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier.
Do ubitej piany partiami dosypywać przesianą mąkę i proszek do pieczenia (stale ubijając).
Dodać mak, olejek migdałowy i rozpuszczone masło, wymieszać dokładnie.
Wlać do formy wysmarowanej masłem i posypanej przesianą tartą bułką, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 30 min.


Szybkie i smaczne ciasto do poobiedniej kawki...

sałatka z kurczakiem i świeżych warzyw rewelacja :)

Składniki

ok. 75 dag piersi z kurczaka
pęczek rzodkiewki takiej większej (jesli jest mała to 2 pęczki:)
dużo szczypiorku
majonez
6 duzych ząbków czosnku
4 większe pomidory
3 duże ogórki (najlepiej szklarniowe)
2 stołowe łyżki śmietany śmietany




Przygotowanie

Pierś gotujemy z dodatkiem soli wedle uznania. Gdy będzie już miękka wyjmujemy z wody, czekamy aż wystygnie i kroimy w kostkę.

Rzodkiewkę kroimy, bądź ścieramy na tartce w cienkie plasterki.

Szczypiorek drobno kroimy.

Pomidory i ogórki kroimy w kostkę.

Majonez (ok.6-7 łyżek zalezy ile kto lubi) i śmietanę mieszamy razem. Dodajemy czosnek przepuszczony przez praskę i tak powstaje nam sos do sałatki

Gdy wszystko mamy przygotowane układamy w salaterce wg na przykład takiej kolejności:
1. część pomidorów
2. część piersi z kurczaka
3. cienką warstwe sosu
4. rzodkiewkę
5. cienka warstwę sosu
6.ogórki
7. resztę piersi z kurczaka
8. znów trochę sosu
9. reszte pomidorów
10. resztę sosu
11. na wierzch grubą warstwę szczypiorku

SMACZNEGO!!!:)

czwartek, 19 stycznia 2012

Ciasteczka od koleżanki

Składniki

pół kilograma mąki
36 dag margaryny (Palma)
2 łyżki octu
6 łyżek wody
2 żółtka

smalec lub margaryna do wysmarowania blachy





Przygotowanie

Z podanych składników należy wyrobić ciasto, tak aby było jednolite. Po wyrobieniu cista należy umieścić je na 4-5h w lodówce, albo na noc. Białka zostawić bo jeszcze sie przydadzą

Po wyciągnięciu ciasta z lodówki rozwałkować cienko na ok. 3-4mm. Wycinać ciasteczka. Blache do piekarnika wysmarować smalcem lub margaryna. Kłaść ciasteczka, a następnie posmarować pędzelkiem ciasteczka pozostałym białkiem. Na wierzch ciasteczek można dać pokruszone orzechy, gruboziarnisty cukier albo po upieczeniu można polać roztopioną białą lub mleczna czekoladą, ewentualnie posypać cukrem pudrem.

Piec ok. 10min w temp. 170oC  Zarumienione, bądź gdy cukier lekko roztopi się i lekko zbrązowi to świadczy o tym, że sa już dobre.
Życzę smacznego  

|PS. Miałam wstawić przepis wczesniej, ale mało czasu na wszystko podczas przygotowań. Ciasteczka nadaja się nie tylko na świeta.

środa, 18 stycznia 2012

Słodkie Buziaki wg pijanej koali

Składniki

Składniki na 12 sztuk:

    * 10 dag herbatników
    * 10 okrągłych biszkoptów
    * 1/2 kostki masła
    * 2 łyżki cukru pudru
    * 3 łyżki kakao
    * 2 krople aromatu migdałowego
    * 2 łyżki posiekanych migdałów
    * tabliczka deserowej czekolady
    * 2 łyżki śmietany (niekoniecznie)

Do dekoracji:

    * tabliczka mlecznej czekolady
    * 1 łyżka masła
    * 1 łyżka mleka
    * biały lukier
    * czekoladowa posypka
    * kolorowe lentilki



Przygotowanie

1. Biszkopty i herbatniki włożyć do foliowej torebki i pokruszyć.
      Miękkie masło utrzeć z cukrem, kakao i aromatem. Dodać
      okruszki , dokładnie wymieszać.
   2. Czekoladę zetrzeć na tarce i razem z migdałami dodać do masy
       herbatnikowej. Jeśli masa będzie za sucha , wlać śmietanę. W
        wilgotnych dłoniach uformować kulki.
   3. Dekoracja: czekoladę mleczną połamać na kawałki i stopić
       razem z mlekiem i masłem. Kulki zanurzać w płynnej 
       czekoladzie, odłożyć na pergamin.
   4. Nim czekolada całkiem zastygnie, z cukierków i lukru zrobić
       oczy, nosy i usta. Posypką zaznaczyć czupryny.

wtorek, 17 stycznia 2012

Gruszki wykwintne w sosie waniliowym

Składniki

4-6 małych twardych gruszek (odmiana konferencja)
2 szklanki czerwonego wina
0,5 szklanki wiśniówki
3 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny
przyprawy korzenne

sos - proponuję wybrać coś na WŻ, jest ich sporo.
a jeśli mamy dzień lenia, możemy wybrać budyń waniliowy.



Przygotowanie

Zawsze chciałam ten deser zjeść.  Zawsze też kusiło mnie, żeby go zrobić.  Trochę mi to czasu zajęło, bo sos waniliowy to niezła przygoda jak się okazuje :)  Dlaczego tak bardzo cieszę się, że mi się w końcu udało?  Popatrzcie na te gruszki...

Gruszki obrać, tak, żeby zostawić ogonki.  Do rondelka wlać wino, wiśniówkę, dodać cukier i sok z cytryny.  Doprawić przyprawami korzennymi (cynamon, goździki, anyż, gałka muszkatołowa).  Można użyć też gotowej mieszanki do piernika lub do ponczu.
W rondelku ułożyć gruszki i gotować aż nabiorą głębokiej barwy.  Im dłużej będą gotowane tym będą miększe.  Zostawić do wystudzenia.

Do salaterek wlewać po porcji sosu lub budyniu.  W każdej centralnie umieścić gruszkę.

Parówki w cieście Anity

Składniki


parówki cienkie
ziemniaki
mąka ziemniaczana
jajko




Przygotowanie

Najpierw robimy ciasto:
Ciasto robi się bardzo łatwo bo tak jak na kluski śląskie:
ziemniaki obieramy, gotujemy, gdy są już miękkie odcedzamy wodę i tłuczemy, później dajemy ziemniaki w jakieś ziemne miejsce by ostygły. Gdy już są zimne i nie poparzą nam rąk dodajemy do nich mąkę ziemniaczaną i jajko, wszystko dokładnie gnieciemy i wyrabiamy na jednolitą masę.  Gdy już ciasto jest gotowe obklejamy w nie parówki, nie za grubo tak żeby ciasto przylegało do parówki.  Wygląda to podobnie do Hot-Doga tylko że cała parówka jest pod warstwą ciasta.

Później moczymy zrobioną parówkę w jajku i bułce tartej no i na patelnie rozgrzaną olejem i smarzymy aż się ciasto zarumieni.

Do parówek można zrobić jakąkolwiek sałatkę!
Polecam sałatkę z kapusty pekińskiej z marchewką i ogórkiem konserwowym z sosem vinegre. Pycha.

Smacznego!

niedziela, 15 stycznia 2012

Zupa z porów z wędzonką

Składniki

25 dkg wędzonki: boczku lub kielbasy,  3 duże pory,  3 ziemniaki,  2 marchewki,  korzeń pietruszki,  kawałek selera,  1/3 słoiczka koncentratu pomidorowego,  łyżka masła,  4 łyżki śmietany lub jogurtu,  po kilka ziaren pieprzu i angielskiego ziela ( niekoniecznie),  sól, pieprz  




Przygotowanie

Warzywa obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Następnie zalać 5 szklankami wody. Dodać przyprawy. Gotować 35 min.   Ziemniaki pokroić w kostkę i dodać do zupy po 10 min. gotowania.   Pokroić pory w półksiężyce i podsmarzyć na maśle. Dodać koncentrat pomidorowy i smażyć dalej aż pory będą miękuśkie.   Dodać do zupy razem z masłem.   Gotować 5 min.   Zupę podprawić śmietaną. Dodać sól, pieprz.   Wędzonkę pokroić na kawałeczki i podsmażyć.   Wrzucić do zupy.   Zupę można zmiksować i podawać z grzankami.   Zastanawiam się tylko po co?   Po co sobie dodawać roboty. Taka sama w sobie jest pyszna.    

Chruściki babci Jasi inaczej faworki

Składniki

szklanka mąki - ok. 220ml
3 żółtka
 szczytpta soli 
mała łyżeczka proszku do pieczenia (lub nawet mniej) 
2-3 łyżki tłustej kwaśnej smietany 18%
 mały kieliszek 50ml spirytusu lub wódki
smalec do smażenia




Przygotowanie

Mąkę wysypac na blat, zrobić w środku dołek, dodać do srodka wszystkie składniki (ale uważać na spirytus - nie wolno go lać na żółtko, bo się zetnie).
Wyrabiac dość długo, rozwałkowac na cienki placek, wykrawac chruściki pożądanej wielkości, smażyć na roztopionym smalcu.
Odsaczyc chrusciki na recznikach papierowych, posypac cukrem pudrem.

Smacznego

Ciasteczka z koglem-moglem- smalcówki na Boże Narodzenie

Składniki

 - 25 dkg smalcu,
 - 50 dkg mąki (ciut mniej),
 - 25 dkg cukru pudru,
 - 3 łyżki kakao,
 - margaryna do wysmarowania blaszek,

 KOGEL-MOGEL z 2 żółtek plus 4 czubate łyżki cukru,



Przygotowanie

 Ze smalcu, mąki, cukru pudru i kakao wyrobić ciasto.Wstawić na pół godziny do lodówki(przyznaję, że tym razem musiałam dodać jeszcze 10 dkg smalcu).

 Żółtka dokładnie utrzeć z cukrem na kogel-mogel(do białości żeby nie spływał!).

 Blaszki nasmarować tłuszczem. Z ciasta robić małe kulki i układać na blaszkę. W każdej zrobić dołek(jak w klusce śląskiej) i środek wypełnić koglem-moglem.

                           
 Blaszkę włożyć do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piec przez ok. 15 minut.

SMACZNEGO!!!
Zdjęcia dodam w grudniu podczas pieczenia świątecznych ciasteczek:)

Kurczak w sosie serowo - paprykowym

Składniki

6 piersi z kurczaka
6 plasterków szynki wędzonej lub innej wędzonki
papryka czerwona
3 ząbki czosnku
pół kostki rosołowej drobiowej
serek topiony śmietankowy - najlepiej Hochhland
bazylia suszona
papryka słodka
sól/ pieprz



Przygotowanie

Piersi z kurczaka umyć, naciąć wzdłuż, żeby zrobić kieszeń, w którą należy włożyć szynkę (można dodać też ser żółty, listek świeżej bazylii). Nie trzeba spinać wykałaczką, ale można. Przyprawić solą, pieprzem, papryką słodką i bazylią suszoną. Podsmażyć na oleju. Zdjąć z patelni, na tym samym tłuszczu podsmażyć pokrojony w kostkę czosnek i paprykę. Dodać kostkę rosołowej i zalać wodą (nie za dużo). Chwilę poddusić. Dodać serek topiony, zaczekać, aż się rozpuści. Włożyć piersi z kurczaka i dusić 15 - 20 min. Jeśli sos będzie za gęsty to dolać wody.

Kompot z melona lub dyni na zimę

Składniki

1.5 kg melona, dyni ( obranego)

zalewa:
1,5 l wody
sok i skórka otarta z 1 cytryny
0.5 kg cukru
1 szklanka rumu 40%



Przygotowanie

Miąższ pokroić w kostkę i włożyć do słoików. Wodę zagotować z cukrem, sokiem i skórką z cytryny, ostudzić i wymieszać z rumem. Zalewą zalać melona, szczenie zakręcić i pasteryzować ok. 25 minut.

Kto woli dynię czy melona na ostro może zamiast cytryny dać 1 szklankę octu, ale wtedy to będzie bardziej dynia marynowana niż w kompocie.

sobota, 14 stycznia 2012

Serowy sos

Składniki

2 szklanki słodkiej śmietany 30%100 g śmietankowego sera topionego (może być parmezan)100 g sera pleśniowego natka pietruszki
pieprz



Przygotowanie

W rondelku zagrzać śmietanę i dodać pokrojony serek topiony i pleśniowy. Gotować cały czas mieszając aż do roztopienia serów. Następnie dodać posiekaną natkę pietruszki i doprawić pieprzem.

Sos podawać do makaronu.



Bezy kremem kawowym zlepiane

Składniki

NA BEZY:
-6-7 białek
-2 szklanki cukru pudru
-1 cukier waniliowy

NA KREM:
-2 jaja
-2/3 szklanki cukru pudru
-20 dag masła
-2-3 łyżeczki kawy ziarnistej
-kapka spirytusu



Przygotowanie

BEZY:
Białka ubić na sztywną pianę, po czym stopniowo dodawać cukier (nadal ubijajac). Na końcu dodać cukier waniliowy. Łyżeczką kłaść masę na przygotowaną blachę, formując nieduże kulki. Zapiec je (a raczej wysuszyć) w leciutko nagrzanym (120 stopni) piekarniku przez 35-40 minut.

KREM:
Jaja ubić z cukrem na parze, wystudzić.
Masło dokładnie rozetrzeć i dalej ucierająć, dodawać po łyżce masę jajeczną. Gdy kram badzie już jednolity, dodać zmielioną uprzednio kawę i spirytusu.
Kremem sklejać po 2 bezy.

Małe, a cieszy :) Polecam!!!

Tort orzechowy

Składniki

Ciasto:
10 łyżek mąki pszennej
10 łyżek cukru
10 łyżek mielonych orzechów włoskich
4 jaja
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:
pół litra śmietanki tortowej 30%
cukier wanilinowy
kilka łyżek cukru pudru (do smaku)



Przygotowanie

Mieszamy sypkie składniki, dodajemy jajka, mieszamy na półpłynną masę. Tortownicę smarujemy tłuszczem, wysypujemy bułką tartą, wlewamy ciasto. Pieczemy około 50 minut w 180-190 stopniach.

Śmietanę schłodzoną w lodówce (koniecznie!) ubijamy z dodatkiem cukru na sztywno.

Kiedy ciasto ostygnie, kroimy je poziomo na 2 placki równej grubości (można też ściąć wiech górnego placka, wtedy ciasto łatwiej zmięknie).
Placki przekładamy bitą śmietaną, górny placek i boki ciasta również smarujemy smietaną. Tort dowolnie ozdabiamy.

Teraz ciasto musi odpoczywać w lodówce przynajmniej 24h. Bita śmietana zmiękczy ciasto i będzie pyszne.
Smacznego :)

Bliny pszenno-gryczane

Składniki

25 dag mąki pszennej, 20 dag mąki gryczanej, 3 jajka, ½l mleka, ½ łyżeczki soli, 2 łyżeczki cukru, 3 dag drożdży, 2 łyżki roztopionego masła, słonina lub masło do smażenia



Przygotowanie

Drożdże wymieszaj z połową ciepłego mleka i połową pszennej mąki. Wyrób zaczyn, przykryj i odstaw do wyrośnięcia (powinien podwoić objętość). Do rozczynu dodaj stopione masło, sól i cukier, a następnie utarte żółtka. Wyrabiaj, dodając stopniowo oba rodzaje mąki i dolewając resztę ciepłego mleka. Gładkie i jednolite ciasto odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia (niech podwoi objętość). Białka ubij na sztywną pianę, połącz z ciastem. Rozgrzej patelnię (wypraż na niej trochę soli), posmaruj słoniną lub rozprowadź na niej masło. Wykładaj nieduże porcje ciasta. Smaż z obu stron na rumiano (w czasie smażenia powinny jeszcze trochę podrosnąć). Bliny wykładaj na talerz przykryty papierowym ręcznikiem, aby odsączyć je z tłuszczu.

  Najpopularniejsze dodatki do blinów to śmietana i roztopione masło. Świetnie smakują także z łososiem i cytryną albo pikantną sałatką śledziową z cebulą czy koreczkami anchois. Można je także podać na słodko – z musami owocowymi lub konfiturami.



Przepis z Naj

zupa meksykańska Bartka

Składniki

3 nóżki kurczaka
1 puszka kukurydzy
1 puszka fasolki (ja wolę czerwoną dla koloru) 
1 puszka zielonego groszku
ziemniaki, marchew w ilości jak kto chce (zależnie od gustu)
troszku selera i pietruszki
porowi mówię zdecydowane NIEEE  (ale wy jeśli chcecie...)
śmietanka (2 kesemki)
przyprawy: sól, pieprz, itp (albo warzywko, lub kucharek)
i to by było chyba na tyle...




Przygotowanie

Zupka nie jest ostra, ale jak na meksykańską delikatna. Nazwa pochodzi raczej od tego że podstawowe składniki są rodem z Ameryki Środkowej .  A poza tym to moje pierwsze dzieło.

Nóżki gotujemy, aż stwierdzimy że mamy podstawę rosołową. W międzyczasie kroimy warzywa, a następnie je wrzucamy. Nie wiem ile  czasu gotujemy. Po prostu sprawdzam, czy warzywa zmiękły. Jak tak, to dodaję śmietankę i wsypuję powoli przyprawy, sprawdzając czy smakuje.

No, i zapewniam, że dobre jest...

PS. A kurczak przyda się do drugiego dania (ale o tym później)

błyszcząca polewa na ciasto

Składniki

2 jajka
4 łyżki cukru
3 łyzki kakao
1 kostka margaryny /ja używam palmę/
w lecie 4 kostki czekolady gorzkiej /żeby zrobiła się twardsza/



Przygotowanie

 jajka i cukier utrzeć na pulchną masę dodać kakao i roztopioną  bardzo gorącą margarynę ( gotująca się ) /zeby zaparzyć  masę/
nastepnie  pokrojoną czekoladę.Mozna to wszystko ucierać mikserem.
Bardzo dobra na torty, mazurki, ciasta i dekorację ciasteczek.

Magiczny kociołek Mrruczki z Zielonej Wyspy

Składniki

700 g jagnięciny (należy wybrać ładną i młodą, żeby nie pachniała starym baranem :)

garść szypułek natki pietruszki

1.5 cebuli

250 g marchwi

3 ziarna czarnego pieprzu

2 bardzo duże ziemniaki (z mączystych gatunków)

sól, świeżo mielony pieprz

listki oberwane z 2 gałązek tymianku

Proporcje na 3 osoby.



Przygotowanie

1. Do garnka wlożyć mięso, szypułki natki, pól cebuli, jedną marchew przecietą na pół i ziarnka pieprzu.

2. Zalać wodą tak żeby przykrywała składniki, zagotować i odszumować.

3. Zmniejszyć gaz na najmniejszy i gotować na minimalnym ogniu aż mięso całkiem zmięknie (ok 1 godzinę).

4. Wyjąć mięso na talerz, a wywar odcedzć, zachowując płyn.

5. Pokroić pozostałą marchew na małe kawałki, a ziemniaki na większe kawałki, cebulę - na dość cienkie pólplasterki.

6. Wlożyć warzywa do garnka, zalać wywarem, doprawić solą i pieprzem.

7. Gotować aż warzywa zmiękną, a ziemniaki częściowo sięe rozpadną - to zagęści konsystencję gulaszu. Gotować mieszając od czasu do czasu.

8. Pokroić mięso na kawałki, dodać do warzyw i do
dodać wraz z tymiankiem.

9. Podawać z chlebkiem - może być razowiec albo "soda bread" - na ten ostatni podam przepis :)

10. Zajadać ze smakiem i może popijając zimnym Guinessem ;)

Pikantny kurczak po amerykańsku

Składniki

Piersi kurczaka- ilość zależna od ilości biesiadników, mały słoik  majonezu, taka sama ilość ketchupu pikantnego, sól czosnkowa, papryka pikantna w proszku, bułka tarta.



Przygotowanie

Wyłożyć prostokątne naczynie żaroodporne folią aluminiową ze sporym zapasem z obu stron na przykrycie, ułożyć kurczaka, posmarować wymieszanym z ketchupem majonezem, posypać sola czosnkową i papryką. Posypać dokładnie bułka tartą. Zakryć szczelnie folią. Piec w piekarniku w 200 st.ok.45 min. Odkryć folię na boki i zapiec jeszcze ok. 15 min.

piątek, 13 stycznia 2012

Surówka obiadowa z kapusty białej

Składniki

biała kapusta, marchewka, cebula, majonez, sól, pieprz.



Przygotowanie

Białą kapustę poszatkować drobno, marchew zetrzeć na tarce/ grube oczka/, cebulkę pokroić, wymieszać to wszystko z majonezem, doprawić. Nie podaję proporcji, gdyż najlepiej sproporcjować samemu, jak komu smakuje. Najlepsza jest do śląskich klusek i do roladki, pycha

Bliny z kaszą gryczaną i sosem pieczarkowym

Składniki

Bliny:
2 dag drożdzy
szklanka mleka
szklanka mąki
jedno jajko
sól

Farsz:
kasza gryczana
boczek
szynka
cebukla
ząbek czosnku
2 łyżki masła


Sos:
30-40 dag pieczarek
cebula
ząbek czosnku
1/2 szklanki bulionu
2-3 łyżki śmietany 30%
łyżka masła
łyżka mąki
sól, pieprz





Przygotowanie

Farsz:
Ugotować kaszę gryczaną.

Na patelni podsmażyć drobno pokrojony boczek i szynkę. Dodać cebulkę.
Następnie dodać ugotowaną kaszę. Wszytko wymieszać. Dodać ząbek czosnku oraz 2 łyżki masła, wymieszać.
Doprawić solą i pieprzem.
Bliny:
Rozkruszone drożdze rozpuścić w letnim mleku, dodać ok 3 łyżek mąki, odstawić na chwilę.
Gdy drożdze zaczną pracować dodać pozostałą mąkę, jajko i mikserem wyrobić ciasto. Dodać odrobinę soli do smaku.
Smażyć na oleju, tak jak naleśniki.

Sos:
Poddusić pieczarki z cebulka. Gyd będą miekkie zmiksować. Dodać przeciśniety ząbek czosnku oraz bulion. Zagotować.
Rozpuścić masło oraz wymieszać z mąką, dodać kilka łyżek bulionu pieczarkowego i wymieszać. Dodać do pieczarek.
Doprawić sola i pieprzem, a na koniec dodać śmietanę.

Na bliny nakładć farsz z kaszy i zawijać w dowolny sposób:


Polać przygotowanym sosem pieczarkowym!

czwartek, 12 stycznia 2012

pieczarki w ciescie - dietetyczne placuszki

Składniki

pieczarki (6-7sporych), maka zytnia razowa, woda, zoltka jaj (5), 1 bialko jaja, sezam, orzechy, pestki slonecznika, migdaly,  czosnek, bazylia swieza, natka pietruszki,... ewentualnie pieprz czarny, chili,...



Przygotowanie

zrobic ciasto.. wbic do miski 5zoltek, z jednego bialka ubic piane, zoltka rozrzedzic woda, dosypac maki zytniej tak by bylo dosc rzadkie ciasto (jak na racuchy) dodac piane ubita z bialka, delikatnie wymieszac, pieczarki obrac i wkroic, dorzucic orzechy sezam... i pozostale skladniki... po trochu kazdego... wg uznania... dokladnie wymieszac (recznie-lyzka... nie miksowac)...  rozgrzac oliwe z oliwek na patelni i nakladac placki... zesmazyc do zarumienienia na dosc nieduzym ogniu... mmmmm...miodzio ;)

Mój ulubiony drink BIANCO

Składniki


wódka
sprite lub 7up
martini bianco (lub cin cin bianco )
lód  cytryna




Przygotowanie

Jest to od dawna mój ulubiony drink.Można podawać go też bez wódki jak ktoś nie lubi mocnych drinkow.Składniki dajemy wedle uznania.                                           
SMACZNEGO!

Likier kawowy Ani

Składniki

1szklanka wody
1szklanka cukru
1cukier waniliowy
6łyżeczek kawy rozpuszczalnej
1szklanka wódki



Przygotowanie

Wode wlewamy do garnka,wsypujemy cukier i cukier waniliowy,doprowadzamy do wrzenia i rozpuszczenia cukrów.Dodajemy kawe rozpuszczalną.Kiedy płyn ostygnie wlewamy wódke i mieszamy.Wstawiamy do lodówki i gotowe.
               pycha!!!

środa, 11 stycznia 2012

Boeuf ala Strogonow

Składniki

0,5kg wolowina bez kosci np.poledwica
30 dag pieczarki
2szt ogorek konserwowy
1 szt cebula
1 szt papryka swieza czerwona
2szt grzyby suszone (niekoniecznie)
1-2 lyzeczki koncentrat pomidorowy
odrobina oleju
2 lyzki maki
sol
pieprz
wegeta



Przygotowanie

Grzyby myjemy i zalewamy odrobina wody, zeby je zmiekczyc. Wolowine kroimy w paseczki i podsmazamy na odrobinie oleju i wrzucamy do duzego garnka w ktorym bedzie sie gotowala potrawa. Na tej samej patelni podsmazamy pokrojona w paseczki papryke wrzucamy do wolowiny. kroimy w poplasterki pieczarki podsmazamy i dodajemy do garnka, cebule kroimy w polplasterki i podsmazona dodajemy do garnka. Ogorki kroimy w polplasterki i podsmazamy dodajac do garnka. Na koniec dodajemy grzyby pokrojone w paseczki z woda, w ktorej sie moczymy (oczywiscie przecedzona) i zalewamy woda tak zeby sie nam wszystko pokrylo. Gotujemy do miekkosci. Jak wszystko nam zmieknie dodajemy koncentrat, zawiesine z maki i wody, czekamy az nam sie potrawa zagotuje i doprawiamy do smaku sola, pieprzem oraz wegeta. 

Jak ktos lubi na ostro to mozna doprawic na koniec jeszcze odrobina papryki ostrej w proszku
Potrawe podajemy z pieczywem lub z ryzem

wtorek, 10 stycznia 2012

Pleśniak Egipski

Składniki

3 szklanki mąki, kostka margaryny, 2 łyżki + 3/4 szklanki cukru, 2 łyżki śmietany, 2 łyzki kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia,4 jaja, dżem z czarnych porzeczek lub inne kwaśne powidła.



Przygotowanie

W rondelku rozpuszczamy margarynę(nie gotować!) i zostawiamy do wystygnięcia. W tym czasie mieszamy w misce mąkę, 2 łyżki cukru, proszek,śmietanę i żółtka jaj. Do tego dolewamy chłodną margarynę, mieszamy dokładnie i zagniatamy łyżką ciasto. Dzielimy ciasto na 3 części. Jedną troszkę mniejszą wylepiamy dno tortownicy wcześniej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą i wstawiamy do lodówki. Do drugiej części dosypujemy kakao i dokładnie mieszamy. Teraz obie części ciasta,jasnąi ciemną wkładamy do zamrażalnika aby dobrze stwardniały. W tym czasie ubijamy pianę z białek na sztywno dodając po troszku 3/4 szklanki cukru. Gdy ciasto w zamrażalniku jest twarde zaczynamy składać naszego 'pleśniaka'. Na ciasto w tortownicy nakładamy dżem, na to ucieramy na tarce jarzynowej na dużych oczkach ciasto ciemne,na to nakładamy pianę,a na koniec ucieramy ciasto białe. Do piekarnika na około 1 godzinę w temp. 180 stopni . Trzeba pilnować w zależności od piekarnika czas może być krutszy lub dłuższy.

poniedziałek, 9 stycznia 2012

Sałatka na kolację wg Różyczki

Składniki


♥ 6 plasterków szynki konserwowej
♥ 6 cienkich plasterków sera żółtego
♥ 4 marchewki
♥ 1 pietruszka
♥ kawałek selera
♥ 2 jajka
♥ 2 średnie ziemniaki
♥ 2 duże ogórki kwaszone(ze skórką)
♥ kawałek pora
♥ 1 duże jabłko lub 2 małe
♥ 1 mała puszka groszku konserwowego
♥ 1 mała puszka kukurydzy konserwowej
♥ pęczek szczypiorku
♥ sól
♥ pieprz
♥ majonez



Przygotowanie

Marchewkę,pietruszkę,selera,ziemniaki i jajka ugotować(warzywa mają być chrupkie, nie solić) wystudzić.
Pokroić w kostkę,dodać obrane i pokrojone,jabłka,ogórki,szczypiorek szynkę,ser żółty,pora.
Dodać odsączoną kukurydzę, groszek,wszystko wymieszać posolić, popieprzyć i doprawić do smaku majonezem.
Smacznego.

niedziela, 8 stycznia 2012

Sernik Cappuccino z orzechowym spodem

Składniki

1 i 1/2 szkl orzechow wloskich posiekanych
3 lyzki margaryny
2 lyzki cukru
1 kg sera zmielonego
1 szkl cukru
3 lyz mąki
4 jaja
1 lyzka kawy rozpuszczalnej
aromat vaniliowy
1/4 szkl goracej wody



Przygotowanie

spod : orzechy maslo i cukier wymieszac wylozyc na spod formy i piec 10 min w temp 170 stp
1) ser zmiksowac na srednich obrotach z cukrem i mąką, dodac jaja i aromat i zmiksowac
2) rozpuscic kawe w goracej wodzie i wystudzic
3)kawe powoli wmiksowywac w masę
4)mase wylozyc na spod
5) piec 10 min w 210 stp, potem zmniejszyc temp do 170 stp i piec 1 h
po wyjeciu chlodzic w lodowce
sernik mozemy ozdobic bezami i posypac kakao

Autor przepisu: Monika86

Owsiane czekoladki

Składniki

2 szkl. cukru
4 łyżki kako
8 łyżek zimnego mleka
pół kostki margaryny
3 szkl. płatków owsianych
olejek arakowy i migdałowy



Przygotowanie

Wszystko wymieszać do zagotowania, gdy ukażą się pechęrzyki zdjąć z ognia dodać 3 szkl. płatków owsianych i olejek arakowy i migdałowy, wymieszać szybko i dokładnie na rozłożonym pergaminie kłaść łyżeczką. Gdy zgęstnieją ściągnąć z pergaminu. Przechowywać w lodówce.

                             Smacznego

Bogracz

Składniki

1kg wieprzowiny
olej
2 duże cebule
5 pomidorów
2 papryki
3 lub 4 ziemniaki
1 łyżka przecieru pomidorowego
0,5 kg pieczarek
1/2 łyżeczki kminku
3 duże ząbki czosnku
przyprawy( sól, pieprz, papryka słodka, chilii, tymianek, majeranek, oregano, ziele angielskie 5szt. liść laurowy 2-4)



Przygotowanie

Pokroić w kostkę mięso i podsmażyć. Posiekać cebulę i zrumienić. Polaczyć składniki. Dodać kminek, pomidory(kostka), czosnek(może być przeciśniety przez praske), papryke(paseczki), pieczarki(paseczki) i przyprawy zalać wodą i dusić aż mięso będzie miękkie ok70min.Dodać ziemniaki (kosteczka) i przecier. Gotować jeszcze z 30min.Uzupełniać wodą. Można zagęścić wodą z mąką.

piątek, 6 stycznia 2012

Zapiekanka z pieczarkami i kurczakiem wg M&Ł

Składniki


1 pierś z kurczaka
40 dag pieczarek
15 dag sera żółtego
1 papryka czerwona
1 cebula
5 średnich ziemniaków
przyprawa do karkówki
sól
tłuszcz do smażenia





Przygotowanie

ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy i obieramy pierś kurczaka kroimy w kostkę, obtaczamy w przyprawie do karkówki i smażymy na tłuszczu pieczarki zcieramy na tarce o grubych oczkach cebule siekamy paprykę kroimy na małą kosteczkę ser ścieramy na tarce do naczynia żaroodpornego wsypujemy pokrojone na plastry ziemniaki kurczaka, cebulę, paprykę, pieczarki i ser mieszamy ze sobą i wsypujemy na ziemniaki do naczynia zapiekamy w temperaturze 180oC przez ok. 45 min. Smacznego!

Kiełbasa z galaretką w słoiku

Składniki

1 kg mięsa wieprzowego bez kości/np łopatka/
1 kg mięsa wołowego bez kosci/tańsze gatunki/
1 kg boczku
1,5-2 łyżki płaskie peklosoli,
1 łyżeczka pieprzu nat
1 łyzka majeranku
1 łyzka maggi w płynie
4 łyzki zelatyny
4 ząbki czosnku
1,20 litra wody zimnej
Uwaga:
Ok połowy składników/1,50 kg/ mozna zastapić mięsem mielonym



Przygotowanie

Mięso obrac ze ścięgien i powięzi,pokroic na mniejsze kawałki.Chude mięso skrecić na maszynce przez siatkę o duzych oczkach ok 8 mm ,scięgna na drobnej a boczek na średniej ok 5 mm.
Wszystkie składniki wymieszać z przyprawami i wodą /jesli mamy mięso mielone również -  będzie nieco mniejsze rozdrobnienie to nie przeszkadza/,wyrabiac ok 5 min.Na końcu dodac żelatynę i dokładnie wymieszać.
Rozkładać do suchych i wyparzonych słoików,zostawiając od góry ok 2 cm przstrzeni,dokładnie ubijać.
Zakręcić słoje i natychmiast wstawić do gotowania.
Należy wekowac słoje ok 4 godz 1 raz,jesli na dłuższe przechowywanie 2 krotnie po 3 godz.
Po wystudzeniu na wierzchu utworzy się warstwa bardzo smacznego tłuszczyku w środku mięsko a na dnie pyszna klarowna galareka nadająca się do krojenia razem z mięsem.
Polecam super mielonka mięsna,bardzo pyszna!!
Uwaga:
Mozna wszystkie składniki skręcić na drobną siatkę lub zrobić z samego mięsa mielonego,będzie równie smaczne.


Ryba w sosie chińskim

Składniki

Składniki:

1kg filetu rybnego3 duże marchewki5-7 cebul20 łyżek wody3 łyżki cukru3 łyżki octu4 łyżki sosu sojowego4 łyżki wódki8 łyżek ketchupu3-4 łyżki mąki ziemniaczanej1/2 łyżeczki soli200g pieczarek




Przygotowanie

Wykonanie:
Rybę usmażyć w ciescie nalesnikowym.Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plasterki, smażymy.Smażymy osobno marchewkę (starta) i cebulę ( w kostkę)Wodę plus wszystkie pozostałe skłądniki zagotować i sprawdzić smakowo. Na koniec gotowania sosu dodajemy mąkę rozprowadzoną wodą by zagęścić sos. Mieszamy z marchwią i cebulą.Rybę przekładamy sosem a na wierzchu układamy pieczarki.

czwartek, 5 stycznia 2012

Łosoś w ziołach z pary

Składniki


2 dzwonka z łososia
1/2 cytryny
2 łyżeczki ziół prowansalskich
1 łyżeczka grubej soli morskiej
4 listki mięty




Przygotowanie

rybkę płuczemy pod zimną bierzącą wodą wkładamy na sitko do gotowania na parze wyciskamy na rybę sok z cytryny posypujemy ziołami i solą kładziemy na wierzch miętę gotujemy na parze ok. 0,5 h

Smacznego!

 

pączki wyśmienite Joasi

Składniki

3/4 szklanki mleka
10 dag drożdży
9 dag cukru
7 żółtek
10 dag masła
0,5 kg maki krupczatki
+ zwykła mąka do zaczynu - ok. 5 dag
50 g spirytusu lub rumu



Przygotowanie

Wyrosniety zaczyn + mąka + utarte z cukrem żółtka  wyrobić, odstawić do wyrośnięcia, następnie dodać sklarowane masło i alkohol wyrobić zostawić do wyrośnięcia.
Do utartych żółtek można dodać zapach winiliowy ewentualnie rumowy. Formować pączki, nakładać podgrzaną marmoladę i zostawić do wyrośnięcia. Smażyć na głębokim smalcu.

środa, 4 stycznia 2012

Krem cynamonowy

Składniki

25 dag śmietany,
7,5 dag miodu,
1-2 łyżeczki cynamonu,
nieco startej skórki z cytryny,
4 płatki żelatyny,
8 łyżek soku cytrynowego,
1 opakowanie cukru waniliowego,
40 dag wiśni z kompotu,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1 łyżka cukru,
20 g likieru porzeczkowego (lub innego owocowego)
świeża mięta,
wiórki czekoladowe,
cukier puder  



Przygotowanie

Śmietanę ubić, następnie dodać lekko podgrzany i roztopiony miód, cynamon i startą skórkę z cytryny. Żelatynę namoczyć, odsączyć i rozpuścić w ciepłym soku z cytryny (ń łyżek) z dodatkiem cukru waniliowego. Całość przestudzić i wymieszać z masą miodowo-śmietanową. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w niewielkiej ilości kompotu. Resztę kompotu wraz z wiśniami wymieszać z 2 łyżkami soku z cytryny, cukrem i zagotować. Gdy całość zawrze, dodać mąkę ziemniaczaną i gotować, aż sos zgęstnieje. Doprawić likierem porzeczkowym. Krem przełożyć na talerze, każdą porcję ozdobić listkami świeżej mięty, posypać cukrem pudrem i wiórkami czekoladowymi. Bezpośrednio przed podaniem polać gorącym sosem z wiśni.

SaŁatka ziemniaczana z pieczarkami i ogÓrkiem

Składniki

ziemniaki ok 0,5 kg
4 ogórki kiszone
2 cebule
ok 35 dkg pieczarek
zielona cebulka lub szczypiorek
majonez
sól pieprz wegeta
troche masełka



Przygotowanie

Ziemnaki ugotować w mundurkach , ostudzic , obrać i pokroic w kostkę. Pieczarki pokroić ,  podsmazyć na masełku , ogórki obrać i pokroić w kostke , tak samo cebulkę.Wszystko razem wymieszać dodac sól , pieprz , wegete , majonez oraz cebulkę .Super sałatka do kielbaski z grilla i nie tylko !
smacznego!

zdjęcie: ilka76

Ciasto ze śliwkami i cynamonem

Składniki

80 dag śliwek

50 dag mąki
20 dag cukru
20 dag margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
cukier waniliowy
cynamon





Przygotowanie



1. Śliwki umyć, usunąć pestki.

2. Margarynę wyrobić na gładką i jednolitą masę z mąką, proszkiem do pieczenia, jajkami i cukrem. Całość zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.

3. Na posypanym mąką blacie rozwałkować 2/3 przygotowanego ciasta, przełożyć do balszki posmarowanej tłuszczem, brzegi podnieść na ok 3 cm. Spód gęsto ponakłuwać widelcem. Poukładać na nim przygotowane śliwki, posypać cukrem waniliowym i cynamonem. Pozostałe ciasto rozwałkować, pokroić na paski o szerokości 1 cm, a następnie ułożyć z nich kratkę na warstwie śliwek.

4. Ciasto wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika, piec 40-45 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjąć z pieca, odstawić do wystygnięcia. Ciasto oprószyć cukrem pudrem z dodatkiem cynamonu.

Filet z kurczaka w porach

Składniki

2 piersi podwójne z kurczaka
3 pory
kubeczek 250 ml śmietany 12%
2 łyżki musztardy
2 ząbki czosnku
sól, pieprz majeranek
przyprawa do kurczaka



Przygotowanie

1. Piersi z kurczaka pokroić w paski lub kostkę, obsypać przyprawa do kurczaka wg. uznania i smażyć  na oleju.
2. Pory (całe) pokroić w talarki i dorzucić do kurczaka. Dusić razem - mieszć  co jakis czas.
3. Śmietanę połączyć z musztardą, przeciśniętym lub pokrojonym drobno czosnkiem, najerankiem.
4. Gdy kurczak jest już miękki zalać sosem, wymieszać i jeszcze chwilke wszystko dusić.
SMACZNEGO!!!

Sałatka z selera ze słoika

Składniki


1 słoik selera konserwowego


4 jaja ugotowane na twardo


1 puszka ananasa


1 puszka kukurydzy


15 dag szynki

1 duże jabłko


1 średni por


sól, pieprz


majonez





Przygotowanie

Jaja ugotować na twardo, przestudzić. Jaja, ananasa i szynkę pokroić w kostkę.

Jabłko pokroić również w kostkę, ale należy je skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.

Pora pokroić w krążki.

Do naczynia włożyć wszystkie składniki, dodać troszkę soli, pieprz, majonez i wymieszać.

Smacznego.

wtorek, 3 stycznia 2012

Tort orzechowo-migdałowy

Składniki

Składniki:

Ciasto ciemne:
* 8 żółtek + 1 małe całe jajko
* 100 g cukru (można dac więcej, jeżeli ktoś lubi słodkie ciasta)
* 200 g mielonych orzechów laskowych
* 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
* 2-3 łyżki gorącego mleka

Ciasto białe:
* 8 białek
* 100 g cukru (lub dac więcej jeżeli ktoś lubi słodkie ciasta)
* 200 g mielonych migdałów
* 3 łyżki bułki tartej
* 2 łyżeczki octu winnego lub soku z cytryny
* szczypta soli

Wierzch tortu:
* 1 słoiczek żurawiny
* 100 g żurawiny suszonej
* 100 g białej czekolady





Przygotowanie

Kawę rozpuścic w gorącym mleku i odstawic do przestudzenia.
Żółtka+jajko ubic z cukrem na puszystą i gęstą masę. Dodac zimną kawę i wymieszac. Dodac mielone orzechy i dokładnie ale bardzo delikatnie wymieszac.
Ciasto wlac do tortownicy o średnicy 20 - 22cm (w tortownicy o śr. 20cm, masa wystaje ponad jej brzeg, co widac na moich zdjęciach), wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
Białka ubic ze szczyptą soli, dodając stopniowo cukier, aż uzyskamy sztywną i lśniącą pianę. Dodac ocet winny/sok z cytryny oraz zmielone migdały i bułkę tartą. Dokładnie ale bardzo delikatnie wymieszac. Ciasto wylac na ciasto ciemne, orzechowe.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 1 godzinę. Ciasto należy sprawdzic patyczkiem, czy już jest suche. Jeżeli wierzch będzie się szybko rumienił, ciasto należy w trakcie pieczenia przykryc folią aluminiową.

Na wystudzone ciasto wyłożyc usmażoną przez kilka minut żurawinę ze słoiczka wraz z suszoną żurawiną. Na to robimy polewę z białej czekolady, rozpuszczonej w kąpieli wodnej

Przepis jest modyfikacją tortu orzechowo-migdałowego

Lady in black - ciacho

Składniki

- biszkoptowy placek kakaowy na prostokątnej blaszce z ok. 4 jajek ( 1/3 objętości mąki zastąpić kakao)

Placek makowy:
- 3 jaja
- 1/3 kostki margaryny
- 1/2 szkl cukru
- 3/4 szkl zmielonego maku, a uprzednio sparzonego
- 1 małe jabłko starte na tarce
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka proszku

Placek kakaowy:
- 1 jajo
- 1/4 kostki margaryny
- 1 szkl mąki
- 1/2 szkl mleka lekko letniego
- po 1 łyżce dżemu i kakao
- 1 łyżeczka sody

Krem czekoladowy:
- 2 tabliczki czekolady deserowej lub gorzkiej ( razem 200g)
- 3-4 łyżki mleka + 1 łyżka masła
- po 1 łyżeczce kakao i kawy rozpuszczalej
- 1 jajo i 2 żółtka
- 2 kostki masła ( 400 g)
- cukier puder do smaku ( ok 3 - 6 łyżek)





Przygotowanie

1. Placek makowy:
Utrzeć jaja z cukrem i margaryną. Dodawać stopniowo mak, jabłko i bułkę. Na koniec wsypać proszek. Piec w tej formie, co biszkopt ok. 25 minut w 180 stopniach.


2. Placek kakaowy:
Margarynę utrzeć z jajem i cukrem. Dodawać przesianą mąkę na przemian z mlekiem. Na końcu dodać resztę. Piec oczywiście w tej samej blaszce, tak samo jak placek makowy. Sprawdzić patyczkiem, czy upieczone.


3. Krem czekoladowy:
Czekolady, mleko, masło, kakao i kawę rozpuścić dobrze na parze. Ostudzić, co jakiś czas mieszając. Jajko i żółtko ubić na parze na puch. Masło utrzeć z cukrem. Najlepiej dodawać stopniowo i kosztować. Do masła dodawać najpierw ostudzoną masę czekoladową, potem jaja. W razie potrzeby można dodać jeszcze kakao ( ale przesiać!) i odrobinę spirytusu.

4. Przekładanie:
Placek kakaowy - krem - placek makowy - krem - biszkopt - krem.
Udekorować dowolnie, najlepiej zrobić esy-floresy z czekolady.

Ciasto powstało z mojego pomysłu, zostało inspirowane ciastkiem, które jadłam w ciastkarni. Udało mi się odtworzyć jego podobiznę, która jest równie smaczna ;) Polecam.

Ps. Ciasto ( biszkopt i placek kakaowy) można lekko nasączyć wodą wymieszaną z rumem, aczkolwiek nie jest to konieczne.

Oszukane zrazy

Składniki

1kg mięsa mielonego
1 jajko
1bułka
2 ogórki kiszone
cebula
trochę boczku wędzonego
tłuszcz do smażenia
pieprz i sól



Przygotowanie

Robimy mięso mielone jak na klopsy czyli do miski wkładamy mięso,jajko.Bułkę moczymy w wodzie i odciskamy i dodajemy do miski do mięsa,solimy i pieprzymy do smaku.Ogórka,boczek-może być też kiełbasa wędzona np.zwyczajna zamiast boczku-cebulę kroimy na plastry.Z wyrobionego mięsa wyrabiamy kulki większe niż mandarynki i delikatnie płaszczymy je na dłoni na placek.Na środek tego mięsnego placka kładziemy plasterek ogórka,boczku i cebuli i delikatnie formujemy jak zraza.Tak zrobione zraziki smażymy na patelni.Można zrobić je w sosie własnym lub też podać też prosto z patelni.W innej wersji mogę polecic takie zrazy z pieczarkami.Pieczarki dusi się z cebulką i nadziewa się tym mięso.Pycha polecam.

poniedziałek, 2 stycznia 2012

Skrzydelka imbirowe w miodzie

Składniki


1 kg skrzydełek
miód lub sos czosnkowy z miodem
pół łyżeczki imbiru mielonego
pół łyżeczki mielonej papryczki chili
3-4 ząbki czosnku
sól, ew. vegeta
oliwa do smażenia
odrobina sosu sojowego




Przygotowanie

Skrzydełka można wcześniej zamarynować, aby były bardziej kruche. Ja z braku czasu wrzuciłam je prosto na patelnię.

Skrzydełka podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy pokrojony lub przepuszczony przez praskę czosnek, vegete, imbir, sos sojowy i paprykę. Aby nie dopuścić do przypalenia, co chwilę dolewamy odrobinę wody i dusimy najlepiej pod przykryciem. Gdy skrzydełka bedą prawie miękkie, dodajemy miód lub sos czosnkowy z miodem. Dusimy nadal na wolnym ogniu aż odparuje niemal cały sos, a skrzydełka zrobią się rumiane i pojawi się na nich glazura miodowa.

Nie podaję dokładnej ilości miodu, można ją dostosowywać do własnego gustu (ja dodałam pół łyżki miodu i łyżkę sosu).

Skrzydełka serwujemy z pieczonymi lub smażonymi ziemniakami.
Na zdjęciu mizeria i surówka z pora.

.


niedziela, 1 stycznia 2012

kurczak po myśliwsku nigelli

Składniki

łyżka oleju aromatyzowanego czosnkiem (lub oliwa z ząbkiem czosnku),
kilka cebulek dymek - pociąć lub posiekana cebula,
200g przerośniętego bekonu,
500g posiekanych udek kurzych b/skóry i kości,
½ łyżeczki soli selerowej,
½ szkl białego wina,
puszka pomidorów b/skóry,
2 listki laurowe,
½ łyżeczki cukru kryształu,
łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu lub ¼ łyżeczki suszonego,
puszka białej fasoli; 



Przygotowanie

Olej rozgrzać na patelni. Dodać cebulki, pocięty bekon, chwilę przesmażyć. Dodać udka, sól. Wlać wino, dodać pomidory, listki laurowe, cukier, rozmaryn. Zagotować. Przykryć, gotować 20 minut. Pod koniec gotowania dodać osączoną i lekko przepłukaną (pod bieżącą wodą) białą fasolę.

kartacze Doroty z Suwałk

Składniki

ziemniakimięso mielonesól pieprzcebula boczek wędzony



Przygotowanie

Ziemniaki obrane, przepuścić przez sokowirówkę. Można też zetrzeć na tarce i odcisnąć przez pończochę(wcale nie pęknie). Z odstanego soku od kartofli zlać całą wodę, na dnie będzie krochmal dodać do masy połączyć . Masę uklepać w misce i zrobić odwrotną stroną łyżki drewnianej dużo wgłąbień,jedno koło drugiego.Zagotować wodę, wrzątkiem zalać dziurki i szybko mieszać trzonkiem łyżki, bo gorące.Trochę przestudzić i jak można już utrzymać ciasto w rękach robić kartacze  (można dać pieprzu jak ktoś lubi) Z ciasta powinno się ulepić w ręce placki wielkości dłoni, wkładać do środka orzeszek mięsa mielonego doprawionego jak na kotlety lub jak kto lubi,  (mi czasem się wody chlupnęło więcej i ciasto przez palce prawie leciało) nie powinno być za gęste.Wodę zagotować posolić do smaku, wkładać ostrożnie, delikatnie zamieszać po każdym włożonym klusku. Jak ciesta zostało, to robić bez nadzienia płaskie dyski. 
 Gotować na maleńkim ogniu, żeby tylko woda pykała, jakieś 1 godz 30 min (to zależy ile się ich gotuje, ja robię z 7 kg). Boczek zasmażyć z cebulką i polać.
DLACZEGO SIĘ PARZY CIASTO- JEST WTEDY BARDZO MIĘKKIE NAWET NA DRUGI DZIEŃ 

Cukinia w ketchupie

Składniki

      
cukinia lub kabaczek
ketchup
mąka
jajko
sól
ulubione przyprawy



Przygotowanie


Cukinię kroimy w plasterki na około 1cm grubości.Solimy i doprawiamy ulubionymi przyprawami.
Do jednej miseczki wsypujemy mąkę, do drugiej jajko rozbełtane z ketchupem.Plasterki cukini obtaczamy najpierw w mące,potem w jajku.Smażymy  do zrumienienia.
Smacznego :)