środa, 29 lutego 2012

Ciasto jabłkowo-śliwkowe wg Różyczki

Składniki


♥ 1½ szklanki mąki krupczatki
♥ 3 jajka
♥ 1/2 łyżeczki sody lub 1 łyżeczka proszku do pieczenia
♥ 1 cukier waniliowy
♥ 1/2 kostki margaryny
♥ 1/4 szklanki cukru+1/4 szklanki do piany
♣ 2 jabłka
♣ 1/2 kg śliwek
♣ 1 łyżeczka cynamonu
♣ 1 łyżka kakao
♣ 1 budyń śmietankowy z cukrem(lub czekoladowy,wtedy dajemy 1 łyżeczkę kakao)
♣ migdały do posypania



Przygotowanie


Mąka +żółtka+margaryna +cukier+wanilia+soda,lub proszek do pieczenia, zagnieść ciasto.
Blaszkę o wymiarach 28x24 cm,wysmarować lekko masłem,(lub wyłożyć papierem do pieczenia)
Rozłożyć ciasto na blaszce,ułożyć wypestkowane śliwki ,na przemian z kawałkami,obranych jabłek.
Posypać łyżeczką cynamonu,pianę ubić na sztywno,z odrobiną soli gdy będzie gęsta,dodać cukier i dalej ubijać. Pod koniec dodać budyń i kakao,wylać na owoce,posypać na wierzch migdałami.
Piec w 180ºC około50-60 min (zależy od piekarnika)
Smacznego

Ciasto orzechowe

Składniki

- 5 jajek
- 1½ szklanki zmielonych orzechów włoskich
- łyżeczka proszku do pieczenia
- ¾ szklanki cukru
- cukier waniliowy (32 g)
- 2 łyżki bułki tartej

- 600 ml śmietany kremówki 36% 
- 2 czubate łyżki żelatyny( namoczyć w ¼ szklanki wody)
- 1 cukier waniliowy
- 5 łyżek cukru





Przygotowanie

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.Ubijając dodawać powoli cukier.Odstawiamy mikser.Dodać żółtka ilekko zamieszać łyżką,następnie dodać orzechy wymieszane z proszkiem i delikatnie połączyć z pianą.Ciasto przełożyć na bachę i równo rozprowadzić.Piec 25-30 min w temp.180ºC.Chłodne ciasto przekroić na dwie części

Zimną śmietanę ubić,dodać cukier i ciepłą rozpuszczoną żelatynę.Zmiksować i szybko przełożyć ciasto.

Zostawić 2 łyżki bitej śmietany i rozprowadzić na wierzchu ciasta.Posypać startą czekoladą.

Pascha luksusowa z Poradnika Domowego

Składniki

75 dag tłustego białego sera
10 jaj ugotowanych na twardo
kostka masła
25 dag cukru
laska wanilii lub aromat waniliowy
po 10 dag orzechów, migdałów i rodzynek
smażona skórka z pomarańczy.




Przygotowanie

Orzechy i migdały zalać wrzątkiem, po chwili osączyć na sicie,wystudzić i obrać z błonek. Żółtka wyjęte z rozkrojonych jaj przetrzeć przez sito, a potem utrzeć z masłem i cukrem na pulchną masę. Nadal ucierając, dodawać po łyżce zmielony ser, utartą wanilię lub aromat waniliowy, rodzynki, drobno posiekane orzechy,migdały i skórkę pomarańczową (trochę bakalii zostawić do dekoracji). Dość wysokie naczynie wyłożyć lnianą ściereczką, napełnić masą serową, tak aby szczelnie przylegała do formy, zawinąć brzegi ściereczki, obciążyć deseczką,pozostawić w chłodnym miejscu na dobę.Następnie uważnie, by nie zdeformować paschy,wyjąć ją na półmisek i udekorować odłożonymi bakaliami.

Ten przepis pochodzi z Poradnika Domowego. W zeszłym roku robiłam na Wielkanoc i jest przepyszna. Paschę robiłam w metalowej miseczce.

Salceson Grzybowy

Składniki

Składniki:


20dag grzybów(leśnych,lub pieczarek,boczniaków)
2 cebule
6 jajek
3łyż leju
sól.pieprz,kminek,bułka tarta               




Przygotowanie

Oczyszczone ,umyte,obgotowane i drobno posiekane grzyby udusić z poszatkowaną cebula.Cztery jajka ugotować i drobno posiekać.deseczkami
Wymieszać w misce grzyby i jajka,dodać przyprawy i pozostałe surowe jajka i wyrabiać ok15 min.Jeśli masa jest zbyt rzadka dodać trochę bułki tartej.Uformować kulę,zawinąć ją w czystą gazę  i gotować jak budyń w gorącej wodzie ok15-20 min.
Wyjąć,osączyć,ułożyć pomiędzy dwoma  deseczkami do krojenia,obciążyć i zostawić na 3-4 godz.,a jeszcze lepiej na całą noc.

Przepis pochodzi z książki Kuchnia kresowa.Jeszcze go nie wypróbowałam,ale wydaje się interesującą alternatywą dla tradycyjnego salcesonu,zwłaszcza dla wegetarian.Pozdrawiam i proszę o komentarze jeśli ktoś zrobi i posmakuje.

wtorek, 28 lutego 2012

Biszkopt do owoców

Składniki

3 jajka
1 szkl.cukru
1 1/2 szkl.maki
1/2 paczki margaryny
2 lyzki oliwy
2 lyzki octu
1 lyzka czubata proszku do piecz.



Przygotowanie

Roztapiamy margaryne - lekko studzimy. jajka,cukier - ubijamy na puszysta mase,powoli dodajemy make nadal miksujac,oliwe,proszek do piecz. ,ocet. roztopiona margaryne.Tak przygotowane ciasto przekladamy do tortownicy -21 cm.wysmarowanej i posypana bulka tarta. W zale|nosci jakie chcemy dajemy owoce Pieczemy okolo 60 minut w temp 180 st.C posypujemycukrem pudrem.SMACZNEGO

Kiełbasa domowa Rzymianki

Składniki

6 kg łopatki wp. chudej
3 kg boczku chudego
1 kg mięsa z udek kurczaka /bez skóry/, lub wołowina
10 łyżek płaskich soli
1 dag saletry /1 płaska łyżeczka/
1 łyżka cukru
10 łyżek płaskich czosnku /rozdrobnionego/
10 płaskich łyżeczek pieprzu  /zmielonego/
0,5 l wywaru z kości / bez warzyw/  lub woda
Inne przyprawy wg uznania, np. kolendra, jałowiec





Przygotowanie

Waga mięsa podana już po oczyszczeniu z błon, skóry i kości, z których gotujemy wywar jałowy/,do którego dodajemy tylko sól i pieprz/. Mięso kroimy w nieduże kawałki - każde osobno.
Sól , saletre i cukier mieszamy i dodajemy do mięsa proporcjonalnie do ilości i dokładnie mieszamy. Po wymieszaniu wkładamy do pojemników i lekko ubijamy, tak aby było jak najmniej powietrza w pojemniku. Wkładamy do lodówki na 48 godzin. Po tym czasie mięso mielimy: łopatkę na dużych oczkach / sitko z pięcioma dziurami/, boczek na mniejszych, a kurczaka na najmniejszych oczkach. W dużym pojemniku mieszamy łopatkę i boczek. Zmielone mięso drobiowe lub wołowe wkładamy do malaksera, dodajemy czosnek, pieprz i bardzo zimny wywar z mięsa - mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy /kolor szarawy/.Mieszaninę dodajemy do mięsa i dokładnie wyrabiamy. Sprawdzamy smak i ewentualnie doprawiamy. Nakładamy do kiełbaśnic /jelita naturalne/ lub do jelit sztucznych. Wieszamy na drążkach do osuszenia / kilka godzin/ i wędzimy.
W lecie zamiast wywaru dodaję bardzo zimną przegotowaną wodę.
Inna wersja tej samej kiełbasy:

serniczki ukraińskie

Składniki

1 kg twarogu półtłustego
6 łyżek cukru
13 czubatych łyżek kaszy manny (surowej, sypanej)
1 duże lub 2 małe jajka
opcjonalnie - 1/2 cukru waniliowego
                 - garść rodzynek



Przygotowanie

Ciasto trzeba zrobić dzień wscześniej (żeby kasza manna napęczniała) np. wieczorem, a serniczkami zajadamy się na śniadanie :) 
Mieszamy wszyskie składniki na gładką masę i wstawiamy na noc do lodówki. Z masy formujemy małe
placuszki obtaczamy w kaszy mannej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor po kilka minut z obu stron. Podawać polane śmietaną i konfiturami/miodem/syropem wg. upodobań.

Usta Adama wg Haliny

Składniki

   
CIASTO: 5 jajek 1 i 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl cukru 5 łyżek wody 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 margaryna KREM: 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 1/2 l mleka 1/2 szkl cukru pudru 1 margaryna np.Kasia 2 żółtka 1 łyżka mąki pszennej POLEWA CZEKOLADOWA: 1/4 kostki margaryny  3 łyżki wody 3 łyżki cukru 3 łyżki kakao DODATKOWO: 40 okrągłych biszkoptów marmolada



Przygotowanie

           
CIASTO:
Margarynę,cukier,kakao i wodę gotujemy 5 minut.Studzimy, następnie dodajemy 4 żółtka,mąkę,proszek do pieczenia i pianę ubitą z białek. Ciasto wylewamy na wysmarowaną tłuszczem blaszkę. Płaską część biszkoptów smarujemy marmoladą i składamy razem po 2 szt.Układamy na cieście wciskając je w środek.Pieczemy 35 minut w temp.170 st.C

KREM: Budyń,mąkę i żółtka rozcieramy w 1 szkl mleka.Resztę mleka gotujemy z 3 łyżkami cukru.Budyń z żółtkami wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy aż zgęstnieje.Studzimy. Miękką margarynę ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy stopniowo budyń−miksujemy na gładką masę. Krem wykładamy na zimne ciasto.

POLEWA CZEKOLADOWA: margarynę rozpuścić z wodą,cukrem i kakao. Gotować 2 minuty mieszając aby wyszła gładka konsystencja.Przestudzoną polewę wylewamy na ciasto.Wkładamy do lodówki do schłodzenia.

                       


                                                                                                                              

Kapusta kiszona z cebulką smażoną i ziemniakami

Składniki

1kg kapusty kiszonej


0,5 kg ziemniaków


75 dag cebuli


olej





Przygotowanie

Kapustę kiszoną pokroic i ugotowac.

Ziemniaki obrac,umyc i ugotowac w osolonej wodzie-podczas ocedzania nie wylewamy wody z ziemniaków!!!!

Cebulę pokroic w kostkę,usmażyc na oleju.

 

1)Ugotowaną kapustę ocedzic.

2)Ziemniaki przecisnąc przez praskę lub potłuc tłuczkiem-dodac do kapusty i wymieszac.

3)Do kapusty i ziemniaków wlac 1 szklankę wody z ziemniaków-w razie potrzeby dolac jeszcze wody-kapusta musi miec zwartą konsystencję-nie może byc rzadka

4)Na koniec dodac przesmażoną cebulkę i wszystko razem wymieszac.

5)W razie potrzeby doprawic do smaku.

poniedziałek, 27 lutego 2012

Babka serowo- cytrynowa zajepyszna :)

Składniki

25 dag maki
15 dag margaryny
20 dag cukru
25 dag serka homogenizowanego
3 jaja (wielkosc M)
kisiel cytrynowy
skorka starta z 1 cytryny
cukier wanilinowy
4 plaskie lyzeczki(2,5ml) proszku do pieczenia (to nie pomylka)

Lukier
Sok z 1 cytryny
cukier puder



Przygotowanie

Jajka ubic z cukrem na puch, dodac miekka margaryne, zmiksowac.Ciagle mieszajac dosypywac make zmieszana z kisielem i proszkiem do pieczenia.Nastepnie dodac serek, cukier wanilinowy, skorke i sok z cytryny.Wlozyc ciasto do formy wysmarowanej tluszczem i wysypanej bulka tarta.Piec ok 50 minut w temp 170-180°.Po upieczeniu przestudzic i polukrowac.

Lukier:
Cytryne wycisnac do kubeczka, dodac ok 120 g cukru pudru.Utrzec na gladka,lekko lejaca sie mase

Przepis pochodzi z "przepisow czytelnikow"  4/96

Babka jest przepyszna,pulchniutka, dlugo zachowuje swiezosc.
Zachecam do wyprobowania i czekam na opinie

ZYCZE SMACZNEGO

niedziela, 26 lutego 2012

Zupka nic

Składniki

1.5 l mleka
4 jajka
0.5 laski wanili
170 gr cukru pudru
1/4 łyżeczki cynamonu



Przygotowanie

1.Oddzielić żółtka od białek,z bialek i 120 gr cukru ubić sztywną piane.

2.Dodać cynamon i delikatnie wymieszać.

3.Mleko zagotować z wanilią,wanilię wyjąć.

4.Łyżką nabierać niewielkie porcje ubitej piany i kłaść na wrzące mleko.

5.Zagotować pianki odwrócic i wyjąć na talerz.

6.Żółtka utrzec z pozostałym cukrem i powoli wlewać do gorącego mleka,ubijając przez cały czas trzepaczką.

7.Gdy zupa zgęstnieje zalać pianki na talerzach.


Moja rodzinka uwielbia tą zupke jest pyszna.Serdecznie polecam!!!!!

sobota, 25 lutego 2012

Ciasto budyniowe z prazonym kokosem

Składniki

 - Biszkopt z 5 jaj lub krakersy
 Krem:
 - 1l mleka
 - 1 budyn smietankowy
 - 1/2 szkl. maki pszennej
 - 1 lyzeczka cukru waniliowego
 - 1 szkl.cukru
 - 1i1/2 kostki margaryny Kasi
 Kokos:
 -10 dag kokosu
 -1-2 lyzki margaryny
 -1 lyzka cukru

 (mozna upieczony biszkopt posmarowac cienko ulubionym dzemem i do kremu dodac bakalie,ale nie trzeba) 



Przygotowanie

 Upiec biszkopt,ostudzic,napaczowac...posmarowac
 cienko  warstwa dzemu.
 
 Krem:
 Rozpuscic make i budyn w 2 szkl. mleka ,pozostale 2
 szkl. mleka,cukier i cukier waniliowy zagotowac.Do
 gotujacego sie mleka z cukrem wlac rozpuszczony budyn z maka
 zagotowac (mieszac ,zeby sie nie przypalil)
 .
 Budyn ostudzic i dodawac po lyzce do margaryny uprzednio 
 roztartej.
 
 Na gore:
 Rozpuscic margaryne dodac cukier i wiorki kokosowe prazyc na
 patelni na zloty kolor.Ostudzic i posypac nim ciasto.

 Warstwy:
 Biszkopt+dzem+masa budyniowa+prazony kokos.
 
   Smacznego!
  
  Sposob 2 z krakersami (bez pieczenia):
   
Z krakersow i masy ulozyc 3 warstwy ciasta.Wierzch
  opruszyc prazonymi wiorkami kokosowymi .
  
 

Salatka makaronowa na cieplo! idealny obiad na upalne dni lub na kolacje wg ReniO

Składniki


- Opakowanie makaronu do wyboru i koloru moze byc makaron spagetti,rurki


 itd  


-3 papryki czerwone ale rowniez moze byc zielona czy zolta


-7-8 glowek rzodkiewki


-jedna cebula


-peczek szczypiorku


-pol ogorka swiezego lub 3-4 male


-3 zabki czosnku


- nac pietruszki


-oliwa z oliwek jakies 5-6 lyzek


-pol cytryny


-sol,pieprz


 parmezan do posypania potrawy :)





Przygotowanie

2 w misce salatkowej wlewamy oliwe z oliwek ,cytryne sol pieprz ,rozgnieciony czosnek  mieszamy

3wsypojemy warzywa mieszamy

4 makaron gotujemy w osolonej wodzie wg opisu na opakowaniu

5 makaron odcedzamy ale NIE PLUCZEMY

6 goracy makaron dodajemy do warzyw wszystko znow mieszamy polewamy jeszcze raz oliwa z oliwek

7 posypujemy parmezanem i SMACZNEGO!

Ciasto na zlamane serce

Składniki

5 dl maki (okolo 300g)
4 dl cukru (okolo 330g)
5 lyzek przesianego kakao
1 lyzeczka sody
1 lyzeczka soli
1 lyzeczka cukru waniliowego (moze byc troche wiecej)

250g masla

2 jajka
0.5 dl mleka (albo kawy albo soku pomaranczowego)
250g serka homogenizowanego naturalnego (nie lejacego sie) lub trzykrotnie mielonego twarogu



Przygotowanie

1. Wymieszac wszystkie suche skladniki bardzo dokladnie.
2. Jajka,mleko i serek wymieszac dokladnie w osobnym naczyniu a nastepnie przelac do duzej miski z suchymi skladnikami
3. Wlac roztopione i ostudzone maslo
4. Przelozyc do natluszczonej formy na babke. Piec 50-60 min w 180C. Przed wyjeciem poczekac az ostygnie

Jest to przepis od kolezanki Finki , ciasto jest mocno czekoladowe i wilgotne nazwa oryginalna: Särkyneiden sydänten kakku



UWAGA! miara w decylitrach jest miara oryginalna, dla ulatwienia podalam przyblizona wartosc w gramach, w miare mozliwosci uzywajcie miary oryginalnej!

gotowanie ryżu

Składniki

Najlepszy jest tajski ryż jaśminowy, taki jak sprzedają w 5-cio kilogramowych lub większych torbach (można kupić np. w Galerii Mokotów w chińskim sklepiku na dole, 27 zł).

Może być prawie każdy ryż, ale nie nadaje się ryż do gotowania na parze (są takie czasami), bo ma za dużo "osadu" i się spali gotowany w ten sposób.



Przygotowanie

Ryż (małą filiżankę) wsypuję do garnka i tylko raz spłukuję wodą. Następnie nalewam do ryżu tyle wody, żeby objętość ryżu była równa objętości wody nad nim (mniej więcej). Nie dosypuję soli, nie dolewam oliwy. Ryż przykrywam i gotuję na wysokim ogniu, aż do zagotowania wody, później tylko zmniejszam ogień. Ryż dalej gotuję ciągle pod przykryciem dopóty, dopóki z garnka wydobywa się para (tzn. w środku jest woda). Kiedy woda się kończy, ryż wyłączam i zostawiam na 5 minut pod przykryciem (b. ważne).

Sałatka z selerem Ula Z

Składniki

-słoik selera (w occie)
-2 papryki kolorowe
-puszka kukurydzy
-0,5 kurczaka wędzonego
-4-5 jajek
-por
-majonez
-sól , pieprz



Przygotowanie

Seler i kukurydzę odcedzamy. Paprykę,kurczaka i jajka kroimy w kostkę , pora w drobne pół piórka.Wszystkie składniki wkładamy do miseczki , dodajemy majonez,sól, pieprz i wszystko razem mięszamy.


Sałatka prosta i smaczna.
Gorąco polecam.

Polędwiczki wieprzowe nadziewane twarogiem

Składniki

2 polędwiczki wieprzowe,
20 dag twarogu półtłustego,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
3 łyżki oliwy z oliwek,
sól i pieprz.



Przygotowanie

Polędwiczki umyć, osuszyć i naciąć wzdłuż. Ser zmielić i przyprawić solą i pieprzem. Dodać natkę pietruszki. Wymieszać. Nacięcia w mięsie napełnić masą serową. Obwiązać bawełnianą nitką. Smażyć na oliwie ze wszystkich stron na złoty kolor (ok. 6 min). Po usmażeniu, poldwiczki pozbawić nitki i pokroić w ukośne plastry. Można podawać na zimno i na gorąco.

piątek, 24 lutego 2012

Marchewkowe ciasto z bakaliami

Składniki

4-6 jajek
200 g roztopionego masła lub 1 szklanka oleju
2 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
2 szklanki statej marchwi (ok 3 duże marchewki)
250 g orzechów włoskich
250 g rodzynek
100 g wiórek kokosowych




Przygotowanie

Białka jajek ubijamy na sztywną pianę, dodajemy po kolei żółtka i cukier.
Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oraz przyprawami i roztopione schłodzone masło lub olej.
Dodajemy rozdrobnione orzechy, rodzynki, wórki i utartą na drobnych oczkach marchew - delikatnie mieszamy.

Pieczemy w dużej blasze, w temperaturze 180 ok. 40 minut.

Posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.

Ciasto można przygotować bez bakalii, a przełozyć kremem budyniowym lub karpatkowym.

uśmiech teściowej wg yette

Składniki

CIASTO:
50 dkg mąki
10 dkg cukru pudru
4 żółtka
20 dkg margaryny
1 łyżka smalcu
1 łyżka octu
1 łyżka oleju
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki śmietany 12%

PONADTO:
kwaśne jabłka np. antonówki (obrane , wydrążone gniazda nasienne i pokrojone w ósemki
brzoskwinie z puszki
2 budynie śmietankowe z cukrem
3 szklanki mleka



Przygotowanie

Z podanych składników zagnieśc kruche ciasto.Wszystkie składniki powinny mieć jednakową temperaturę Ciasto powinno być luźne a nie twarde i zbite. Ciasto podzielić na 2 części: 3/4 ciasta rozwałkować i wyłożyć dno blaszki. Na ciasto układamy na przemian dość ciasno jedno koło drugiego pokrojone w ósemki jabłka i pokrojone w ćwiartki brzoskwinie. Następnie gotujemy budyń :2 budynie na 3 szklanki mleka. Gorącym budyniem zalewamy jabłka, a na wierzch trzemy lub rwiemy na małe kawałeczki resztę ciasta. Ciasto pieczemy ok.1h

                                                           SMACZNEGO!

Ciasto jabłkowo-budyniowe

Składniki

Ciasto:
- 0,5 kg mąki,
- kostka margaryny,
- 1 szklanka cukru,
- 2 jajka,
- kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia.

Masa:
- 1 litr mleka
- 3 budynie śmietankowe/waniliowe
- jabłka (ok. kilograma na dużą blachę)
- cukier tyle ile wymagają budynie (albo mniej - będzie mniej słodkie)
- cukier waniliowy
- cynamon





Przygotowanie

Jak przyrządzić?
Jabłka obrać, pokroić w ósemki, posypać cukrem waniliowym i odrobiną cynamonu i odstawić. Składniki ciasta zarobić (ja wyłożyłam wszystko na stolnicę i pociachałam nożem, a potem skleiłam) i podzielić na 2 części. Jedną część rozwałkować i rozłożyć na blasze, wyłożyć też na bokach. Druga w tym czasie wędruje do lodówki. Na spodniej części ciasta wyłożyć jabłka. Ugotować budyń i gorącym zalać jabłka. Drugą część ciasta rozwałkować i ułożyć na masie budyniowej. Piec w temperaturze 200 stopni, ok. 40 min do zrumienienia góry.
UWAGI: 3 budynie zrobić w 1 litrze mleka – będzie się łatwiej kroiło. Można też ew. drugą część ciasta zamrozić i potem zetrzeć na grubych oczkach na ciasto. Można spróbować również z budyniem wiśniowym.

Pasztet drobiowy łatwy i szybki

Składniki

60 dkg piersi kurczaka (ok. 3 małe)10 dkg wątróbki drobiowej1 cebula3 ząbki czosnku1 bułka, namoczona w mleku w kawałkach2 jajkaprzyprawy: sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatałowa, przyprawa do gyrosa



Przygotowanie

Piersi pokroić w dużą kostkę, posypać przyprawą do gyrosa, podsmażać aż lekko zbrązowiejąDodać na patelnię cebulę i czosnek, chwilę podsmażaćDodać przyprawy - majeranku i gałki nie za dużo. Wymieszać.Dodać wątrobke i dalej smażyć, aż sie zetnie.Poczekać aż chwilę ostygnie.Przełożyc do miksera (malaksera). Dodać odcisniętą bułkę i rozbełtane jajka.Zmiksować na gładko.Ewentualnie doprawić do smaku.Wyłozyć wysmarowanej blachy (foremka mała ok. 20 cm)Piec ok. 40-50 min w 170 st. C OPCJE:
można pasztet urozmaicić dodając dośrodka np. drylowane wisnie, lub namoczone śliwki suszone, lub na wierzchu posypując ziarnami dyni, lub słonecznika itp itd. SMACZNEGO

środa, 22 lutego 2012

Surówka marchwiowo - porowa

Składniki

1 duży por (jasna część)
3 średnie marchewki
2 duże jabłka
sól, pieprz
ok. 3-4 łyżki majonezu



Przygotowanie

Pora umyć, przekroić wzdłuż na dwie części i cieniutko pokroić. Marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Warzywa doprawić solą i pieprzem.
Dodać majonez i wymieszać dokładnie. Odstawić na około godzinę, żeby składniki dobrze się "przegryzły"..



                  
Surówka pojawiła się u nas w domu razem z moją bratową. Od tego czasu jest jedną z naszych ulubionych.

          



Ogórki po mexykańsku Trola

Składniki

5 kg. ogorków gruntowych (najlepiej mniejsze)


8 łyzek soli


6 łyżeczek chili


2 główki czosnku


1,2 kg cukru


3 szklanki octu





Przygotowanie

Ogórki umyc i pokroić w paski (najlepiej takie mniejsze na 4 czesci wzdłóż),

nastepnie włożyć do miski i zasypać 8 łyżkami soli i pozostawić na 6 godzin.

Wode odsączyć (wylać bo niebedzie potrzebna)

Do całosci dodać 2 główki czosnku najlepiej przeciśniętego przez praske i posypać 6 łyżeczkami chili i wymieszac

Zagotować zalewe (3 szklanki octu i 1,2 kg cukru) az do rozpuszczenia cukru i zalać ogórki.Całość pozostawić na 12 godzin.

Ogóreczki powkładać do słoiczkow i pozalewac zalewa ktora została

pasteryzowac około 3 minut od mometu zagotowania wody , po wyciagnieciu poobracać do gory dnem

Ogorki sa naprawde ostre bardzo dobre do zagryzki

Wrazie pytan pisać : trolls12@wp.pl  lub gg 1269282

Dodaje jeszcze ze z tej porcji wychodzi około 8-9 słoiczkow 0.25l

życze smacznego

Pasztet z królika

Składniki

1 królik około 1,6kg ( i wątroba z niego)
50 dkg boczku tłuściejszego lub słoniny
70 dkg wątroby wieprzowej
5 jajek
bułka wrocławska ( wek) , lub 4 zwykłe bułki
marchewka , pietruszka i seler
przyprawy : jalowiec- duża łyżka , ziele angielskie- 5 ziaren, pieprz10 ziarenek,
czosnek - główka,
kucharek,
dodatkowo
gałka muszkatołowa-1 opakowanie, pieprz mielony, sól do smaku



Przygotowanie

Mięso gotuję z przyprawami ( oprócz gałki muszk.) i warzywami do miękkości , osobno gotuje watrobę ze słoniną , dodaję tylko kucharka .
kiedy ugotowane wybieram mieso i odstawiam do ostudzenia , to samo robię z watrobą i słoniną . wywar przecedzam i odlewam trochę jednego i drugiego , i moczę w nim bułkę wrocł.
Wystudzone mieso , watrobę ,słoninę, namoczona odcisnietą bułkę i jarzyny , mielę , dodaje jajka i pzyprawiam galką , solą i pieprzem , nakladam do foremek i pieke około 1,5 godz w 180o C

prosty i smaczny :))) mała rada , nie nakladać do pelna , bo pasztet wykipi ;)

  
*z tego przepisu wychodzi 5 brytfanek
pasztetu ( brytfanka 20 cm)

Tiramisu oryginalne włoskie

Składniki

5 jajek
80 gr cukru pudru
500gr Mascarpone (ja kupuję z Lidla-sprawdzone)
100gr. Amaretto
biszkopty języki




Przygotowanie

Zmiksować 5 zółtek z cukrem pudrem
Dodac serki Mascarpone oraz pianę ubitą z połowy białek (2,5 białka)

Zaparzyć pół litra mocnej kawy i ostudzić.
Dodać Amaretto (ja daję trochę więcej niż w przepisie)
Niewielka ilosć naparu zostaje na następny raz .

Biszkopty moczyć w kawie i układać najlepiej w szklanym kwadratowym naczyniu.
i przekładać masą .
Wychodzą 2 warstwy z tej porcji
Na wierzch posypać czekoladą lub kawą

Zostawić na noc w lodówce by się schłodziło
Ja używam naczynia kwadratowego szklanego  gdyż  z takiego naczynia dobrze się wyjmuje Tiramisu.

SMACZNEGO !!!
 

Przepis pochodzi z Włoch ze sprawdzonego oryginalnego żródła.
Otrzymałam go od znajomej a że jest bardzo dobry wieć chciałam się z Wami nim podzielić



wtorek, 21 lutego 2012

Pasztet z pieczarek wg gosika

Składniki

  50 dag pieczarek
15 dag wątróbki drobiowej
1 łyżka mąki
cebula
3 jajka
3 małe bułki czerstwe
mleko - ok. 1 szkl.
2 łyżki oleju
2 łyżeczki ziół prowansalskich
sól, pieprz



Przygotowanie

  Pieczarki udusić z cebulą na łyżce oleju, wątróbki obtoczyć w mące i usmażyć na oleju. Bułki namoczyć w mleku.
Pieczarki + wątróbka + odciśnięte bułki zmielić - ja blenduję. Dodać żółtka, zioła, sól i pieprz. Na końcu dodać ubite białka i delikatnie wymieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować tł. i wysypać bułką, piec 30-40 min. w 180 stopniach.

sos do makaronu z kaparami i oliwkami

Składniki

500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego (albo każdego innego)
300 ml przecieru pomidorowego - tzw. pulpy pomidorowej
2 łyżki kaparów
2 łyżki pokrojonych czarnych oliwek
2 łyżki pokrojonych zielonych oliwek
sól
pieprz
oregano
oliwa z oliwek





Przygotowanie

Mięso obsmażyć na oliwie z oliwek lub innym oleju roślinnym, następnie dodać przecier pomidorowy, kapary, oliwki i doprawić solą, pieprzem i oregano.

Przepis jest prosty i dość dietetyczny, bo nie zawiera cebuli ani czosnku i tylko delikatne oregano. A smak OK.

Sos ten nadaje się do dowolnego makaronu, ja już jadłam ze spaghetti i ze świderkami. Smacznego!

Tort czekoladowy z wkładką kokosową

Składniki

Biszkopt ciemny

6 jaj
1 szkl cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szkl mąki
0,5 szkl kakao
2-3 łyżki oleju ( niekoniecznie ale z nim biszkopt jest wilgotniejszy)

Wkładka kokosowa

5 białek
1 szkl cukru
20 dkg kokosu
mała lyżeczka proszku do pieczenia ( niekoniecznie )
1 duża łyżka mąki ziemniaczanej
1 duża łyżka octu

Masa

3 jaja
6 łyżek cukru
1 k masła
3-4 łyżki kremu czekoladowego ( u mnie Kremuś z Biedronki)
2-4 łyżki alkoholu ( niekoniecznie, jednak moim zdaniem poprawia smak)

Poncz

1/2 szkl herbaty z cytryną bez cukru
albo swój sprawdzony



Przygotowanie

Biszkopt

Jaja wbijamy bez rozdzielania do naczynia w którym będą ubijane, dodajemy cukier i miksujemy na dużych obrotach ok 5-8 min aż masa zrobi się jasna, cukier się rozpuści i będą widoczne pęcherzyki powietrza.
Dodajemy proszek do pieczenia  i na małych obrotach chwilkę miksujemy,
Dodajemy partiami przesianą mąkę wymieszaną z kakao i mieszamy delikatnie drewnianą łyżką, na koniec dodajemy olej i lekko mieszamy.
Pieczmy ok. 30 - 40 min w 180".
Piekę w tortownicy o średnicy 28 cm, lub w blaszce 25x40.

Wkładka

Białka ( często wykorzystuję mrożone ) ubijamy z cukrem na sztywno dodajemy proszek oraz wymieszaną z kokosem mąkę.
Pieczemy ok 30 min w 180"

Masa

Potrzebne nam będą dwa garnki, jeden musi się mieścic w drugim.
Do większego garnka nalewamy wodę i wstawiamy na kuchnię .
W mniejszym garnku ubijamy jaja z cukrem jak na biszkopt, wstawiamy do garnka z wrzątkiem i ubijamy nadal, trwa to dośc długo, aż masa nam urośnie i gdy włożymy do niej palec czujemy że jest bardzo ciepła.
Teraz wstawiamy garnek z masą do zimnej wody i ubijamy do całkowitego wychłodzenia ( masa nam opadnie ale tak ma być).
Masło ucieramy na puch i dodajemy stopniowo masę jajeczną i krem czekoladowy.

Bogusiu wielkie, wielkie dzięki za łopatologiczny kurs .

Ciemny biszkopt przekrawamy na dwie części, ponczujemy.
Z masy odkładamy 2 łyżki do posmarowania boków, możemy je obsypac później kokosem.

biszkopt
połowa masy
wkładka
masa
biszkopt

Wierzch możemy polać czekoladą rozpuszczoną z 2-3 łyżkami mleka.

Do tortu na zdjęciu zrobiłam do dekoracji krem i oblałam białą czekoladą ( byle nie alpen gold i nie dodawać mleka tylko rozpuścic na parze).



Roladki z kurczaka z pieczarkami

Składniki

5 cwiartek z kurczaka
1 op.jogurtu
1-2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy


Pprzyprawa do kurczaka-(u mnie czerwona z knorra)
20 dkg pieczarek
sól , pieprz do smaku





Przygotowanie

Ćwiartki umyc, osuszyc ręcznikiem papierowym.
Delikatnie usunąc kości, z maczugi i podudzia.Maczugę rozciąc wzdłuż , powstanie nieregularny prostokąt.Płat natrzec przyprawami i każdy dobrze obsmarowac jogurtem wymieszanym z oliwą i czosnkiem.

Wstawic na noc do lodówki.
Pieczarki obrac , pokroic w plastry, przesmażyc na patelni aby odparował sok.Doprawic solą i pieprzem.

Wyjąc mięso z marynaty, wytrzec papierowym ręcznikiem.na każdy płat nakładac farsz z pieczarek , zrolowac, spiąc wykałaczką.
Ułożyc na blaszce jeszcze raz,delikatnie posypac przyprawą i piec na folii aluminiowej- najpierw w zamknięciu ok.50 min.Następnie bez przykrycia aby zrumienic.Jeżeli jest duzo soku podczas pieczenia,to zlac w trakcie zrumieniania.

Babka serowa super sernik bez wysiłku

Składniki


Ciasto :
1 margaryna
1 i 1/2 szkl. Cukru
4 łyżki kakao gorzkiego
10 łyżek wody
2 szkl. Mąki pszennej tortowej
4 żółtka
4 białka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy

ser :
1/2 kg. Sera imperial
1/2 kostki margaryny
1 szkl. Cukru
3 jajka
4 łyżki grysiku (kaszy mannyj)











Przygotowanie

WYKONANIE CIASTA
Margarynę , cukier , kakao i 10 łyżek wody roztopić w rondelku często mieszając .odstawić do przestygnięcia .
do letniego dodać mąkę 4 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia i zmiksować .Na koniec ubitą pianę z białek delikatnie wymieszać z resztą ciasta .

WYKONANIE SERA :
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować żeby nie było grudek .
Ciasto wyłożyc na (wcześniej wysmarowaną i posypaną bułką tartą) blachę i łyżkami "rzucać" ser.
Piec ok 1 godziny w temp. .190st.C


Ps . Mażna do sera dodać rodzynki jak ktoś lubi ale trzeba je wcześniej obtoczyć w mące żeby nie opadły na dno sera .


Ciasto jest bardzo smaczne a nie trzeba się przy nim dużo napracować

pozdrawiam i smacznego
mniam mniam


poniedziałek, 20 lutego 2012

krówki czekoladowo-pistacjowe

Składniki

350g gorzkiej czekolady
400g mleka skondensowanego
2 łyżki masła
150g pistacji



Przygotowanie

Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, przełożyć do rondla. Wlać mleko z puszki, dodać masło. Podgrzewać, mieszając, na jednolitą masę. Rozbić pistacje na mniejsze kawałki za pomocą wałka. Dodać do masy czekoladowej. Wymieszać. Rozprowadzić w kwadratowej formie. Wyrównać powierzchnię. Wstawić do lodówki, do stężenia. Pokroić na 64 kawałki. Zapakować w małe torebki foliowe (ozdobne). Przechowywać w lodówce.


Przepis pochodzi z programu Nigella Ekspresowo

Cafe Sua Da - Mrożona kawa po wietnamsku

Składniki

- lód(kostki) - ok. 8 na 1 jedną szklankę.
- mleko skondensowane (2 łyżki) - jeżeli lubicie bardziej słodką kawę, dolejcie więcej mleka.
- czarna kawa z cykorią (2 łyżki) - sytuacja podobna jak z mlekiem.



Przygotowanie

Do szklanki wlewamy mleko. W międzyczasie zaparzamy kawę. Gdy kawa będzie gotowa, wlewamy ją do szklanki z mlekiem. Całość dokładnie mieszamy. Do wysokiej szklanki wsypujemy lód i wlewamy kawę. Gotowe. Kawa idealna na upalne dni. Świetnie pasuje do pikantnych potraw.

niedziela, 19 lutego 2012

Czerwony kapturek

Składniki

90 ml Sprite'a
60 ml ginu
15 ml syropu malinowego



Przygotowanie

Wlać do szklanki sprite'a i sok a następnie gin i wymieszać.

sobota, 18 lutego 2012

śmietankowo-budyniowa pokusa

Składniki

BISZKOPT:
-4 jajka
-1/2 szklanki cukru
-1/2 szklanki mąki pszennej
-1 łyżka kakao
-1/2 łyżki proszku do pieczenia


PONCZ:
-ok 1/3 przegotowanej zimnej wody
-kilka kropli aromatu smietankowego


MASA BUDYNIOWA:
-3 szklanki mleka
-20 dag masła lub margaryny (KASIA)
-cukier waniliowy
-2 budynie karmelowe


MASA SMIETANKOWA:
-1 łyżka kawy rozpuszczalnej
-1/3 szklanki gorącej wody
-2 łyżki żelatyny
-3/4 litra śmietanki 30%
-ok 6 łyżek cukru pudru

DO DEKORACJI:

-5 dag gorzkiej czekolady










Przygotowanie

1. Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i dalej ubijać. Nastepnie dodac żółtka i ubijać aż piana będzie sztywna. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia i wsypać do ubitej pany. Delikatnie wymieszać ( najlepiej już łyżką) i wylać do wysmarowanej tłuszczem formy (25/36cm). Włożyć do piekarnika ( nagrzanego)
i piec ok 25min w tepm. ok 180 stopni. Po upieczeniu i wystygnięciu nasączyc biszkopt paczem.

2. 2 szklanki mleka wlać do garnka, dodać masło, cukier waniliowy i wszystko razem zagotować. W pozostałym mleku rozpuścić budynie karmelowe i wlać do gotującego się mleka. Chwilę pogotować na małym ogniu. Gorącą masę budyniową wylać na upieczony i ostudzony biszkopt. Ciasto odstawić do wystudzenia.

3. Kawę rozpuszczalna zalać 1/3 szklanki gorącej wody i wymieszać. Następnie wsypać i rozpuścić żelatynę. Ostudzić. Schłodzoną śmietane ubić z cukrem pudrem. Na sam koniec dodać ostudzona żelatynę z kawą i delikatnie wymieszać. Masę śmietankową wylożyć na ostudzoną  już masę budyniową. Na wierzch ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach gorzką czekoladę.

Ciasto przechowywać w lodówce.

SMACZNEGO :)




Lodowiec goski

Składniki

                                          SKŁADNIKI
-5żółtek
-0,5 szklanki cukru
-łyżka budyniu waniliowego w proszku
-szklanka mleka
-gotowe biszkopty (wzależności od wielkości blaszki)
-2 galaretki owocowe
-kostka masła roślinnego



Przygotowanie

                          SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
        Zagotowujemy mleko.Ucieramy żółtka z cukerm.Do utartych żółtek  wsypujemy budyń i ucieramy.Ostrożnie do żółtek dodajemy gorące mleko energicznie mieszając.Dobrze wymieszaną masę gotujemy,aby zgęstniała ciągle mieszając.
Studzimy.Masło ucieramy mikserem dodając po trochu ostudzonego budyniu.Galaretke rozpuszczamy zgodnie z przepisem i lekko ostudzamy.Następnie w galaretce maczamy biszkopty i układamy śćisłą warstwą.Na tortownicy smarujemy warstwę kremem i nakładamy następną warstwę biszkoptów.
Również maczająć biszkopty w galaretce. Na koniec smarujemy wierzch kremem i zalewamy stygnącą galaretką.
                     SMACZNEGO!!!!!!!!

Befsztyk w sosie bordelaise

Składniki

3 łyżki masła
1 mała cebula
100 ml czerwonego wina
świeżo mielony czarny pieprz
1 gałązka tymianku
1/2 l sosu pieczeniowego ( gotowego)
4 filety z polędwicy wołowe (każdy ok. 150 - 200 g)
100 g szpiku wołowego



Przygotowanie

Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła i lekko zeszklić na nim cebulę. Następnie cebulę obficie popieprzyć. Dolać do sosu czerwone wino, rozdrobniony tymianek i zagotować na ostrym ogniu. Dodać do tego sos pieczeniowy, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut. Filety umyć pod zimną wodą i dokładnie osuszyć. Pozostałą porcję masła rozgrzać na patelni i smażyć na nim mięso, na średnim ogniu, po parę minut z każdej strony. Szpik pokroić w plastry, sparzyć wrząca wodą i krótko obsmażyć na patelni, a następnie położyć na kawałkach mięsa. Sos przelać przez sito i polewać nim mięso. Podawać z ziemniakami oraz zieloną fasolką.

tort miodowy bez pieczenia

Składniki

25 dag biszkoptów15 dag masła     KREM   
   
    5 łyżeczek zelatyny+1/2 szklanki wody
   50 dag.serka homogenizowanego-wanilijowego
   łyżeczka cynamomu
   7,5 dag miodu
   łyżka kakao
   100 ml.ajerkoniaku
   25 dag.śmietany kremówki
   7 dag.płatków czekoladowych



Przygotowanie

WYKONANIE:
Biszkopty pokruszyć,wymieszać ze stopionym masłem.Przełożyć na wyłożoną papierem formę o śr.26 cm. i wstawić na 1/2 godz. do lodówki.
Wymieszać dokładnie serek,cynamon,miód,ajerkoniak oraz rozpuszczoną żelatynę.Schłodzić.
Kiedy krem zacznie tężeć połączyć z ubitą kremówką.
Wyłożyć na przygotowany spód i wstawić do lodówki.
Przed podaniem udekorować bok płatkami czekoladowymi i posypać kakao.

piątek, 17 lutego 2012

Ciasto gruszkowo-agrestowe z budyniem

Składniki


Ciasto kruche:


3 szkl. mąki,

1 szkl. cukru pudru,

1 kostka margaryny,

2 jajka,

1 żółtko,

2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Nadzienie: 

1 duży słoik kompotu z agrestu,

1 duży słoik gruszek w zalewie

2 budynie śmietankowe,

3 łyżki cukru.




Przygotowanie


Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i podzielić

na 2 części. Jedną cześć włożyć do zamrażalnika na ok. 30 min.

Drugą część rozwałkować i wyłożyć na dużą blachę.

Owoce odsączyć z kompotu, gruszki pokroić w kostkę.

Zmieszać ze sobą oba kompoty i odlać 3 szklanki. 2 szkl. wlać

do garnka, wsypać cukier i zagotować. W pozostałej 1 szkl.

rozrobić 2 budynie śmietankowe i wlać do gotującego się soku.

Gotować chwilę do zgęstnienia budyniu. Owoce wyłożyć na kruche

ciasto w blaszce i zalać gorącym budyniem. Na wierzch zetrzeć

ciasto wyjęte z zamrażalnika. Piec 40-45 min.



To moja modyfikacja szarlotki kremowej.

Zapiekany ryz z marchewka

Składniki

Szklanka ryzu
5-6 marchewek
1 podwojna piers z kurczaka (albo udka)
czosnek (okolo 2-3 zabki)
pieprz, sol.
dwie szklanki cieplej wody.
kostka rosolowa.



Przygotowanie

Marchewke trzemy na wiekszych "oczkach".
Kostkie rosolowa rozpuszczamy w cieplej wodzie. Do zaroodpornego naczynia wsypujemy ryz i zalewamy woda z "rosolkiem". Dodajemy marchewke i wycisniety czosnek. Na to ukladamy pokrojone w wieksze kawalki piersi z kurczaka dobrawione "jak kto lubi". Zapiekamy przez okolo 45min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Danie jest tanie, szybkie i pozywne a do tego bardzo smaczne.

Krupnik o kremowym smaku Darii

Składniki






· 2-2,2 l wody


·  jakieś mięsko (ja miałam korpus z kurczaka, ale niekiedy daję udko lub pałkę + skrzydełko; zależy co mamy)


·  4 liście laurowe


·  4-5 ziarenek ziela angielskiego


·  1 kostka rosołowa


·  2-3 średnie marchewki pokrojone w plastry lub półplastry


·  2 średnie pietruszki pokrojone drobniej niż marchewka(korzeń)


·  2 garście pokrojonego pora w półplastry lub mniej


·  1 garść potartego na tarce selera (korzeń)


·  2 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę


·  1 saszetka kaszy jęczmiennej lub 1 łyżka więcej


·  ok. 80-90 g serka topionego (najlepiej kremowego; gdy zupa zasmakuje zawsze można spróbować z serkami o różnych smakach)


·  Ziarenka Smaku-Winiary (uniwersalne) lub wegeta do końcowego uzyskania smaku)


·  sól do doprawienia dodatkowego


·  pieprz wedle upodobań


Opis: bardzo lubię nasz tradycyjny krupnik, ale od czasu do czasu gotuję go na taki właśnie sposób i wtedy wiem, że moja 4-letnia córeczka będzie go zajadać z większym smakiem niż zwykle, ponieważ ten kremowy smak sprawia, że zupę spożywa się z jeszcze większą ochotą i smakiem (tak przynajmniej jest u mnie)


Pochodzenie: przepis tradycyjny upiększony smakowo serkiem topionym z mojego pomysłu


Ilość: 5-6 porcji jak na dolnym zdjęciu


(6, gdy damy więcej składników, które są podane za myślnikiem, np. 3-4 marchewki)



 





Przygotowanie

  Go garnka wlać wodę.

·  Dodać mięso.

·  Wrzucić liście laurowe i ziela angielskie.

·  Zagotować na dużym ogniu.

·  Gdy woda zacznie się gotować, ogień zmniejszyć na średni i gotować tak do całkowitego zakończenia zupy.

·  Od momentu zagotowania, gotować jeszcze 10 min.

·  Gdy zrobi się piana bulionowa, zebrać ją z grubsza.

·  Wrzucić kostkę rosołową.

·  Gotować następne 10 min.

·  Dodać do wywaru nastepujące warzywa: marchewkę, pietruszkę, por, seler.

·  Gotować, aż warzywa będą miękkie, ale nie do końca.

·  Dodać ziemniaki wraz z kaszą.

·  Gotować do momentu, kiedy ziemniaki i kasza będą miękkie.

·  Na chochlę nabrać samego bulionu i wlać do jakiegoś małego naczynia, do którego będziemy mogli wrzucić serki topione i mieszać je, a nawet rozcierać, aby dobrze rozpuściły się w tym gorącym wywarze.

·  Gotowe rozpuszczone serki wlać do naszego krupniku.

·  Zamieszać dobrze.

·  Gotować jeszcze 2-3 min.

·  Wyłączyć ogień na kuchence.

·  Doprawić do smaku wegetą lub Ziarenkami Smaku, solą oraz pieprzem

 

czwartek, 16 lutego 2012

Sałatka obiadowa z surowych buraków :)

Składniki

1/4 główki kapusty białej


1 cały por


burak mały


sól


pieprz 





Przygotowanie

Kapuste i por posiekać w drobne kawałki. Buraka obrać i zetrzeć na tarce na małych oczkach.

Wszystko razem wymieszać i doprawić.

 

Idealna surówka do drugich dań :) 

Sałatka makaronowa z orzechami włoskimi

Składniki

25 dag makaronu (kolanka)
10dag sera pleśniowego, np. rokpola
8 łuskanych orzechów włoskich
2 łyżki masła
Sos:
po 2 łyżki kwaśnej i słodkiej śmietany
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz, rozmaryn  



Przygotowanie

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Orzechy posiekać, smażyć 2-3 minuty na maśle. Ser pokroić na małe kawałki. Makaron odcedzić na durszlaku, przelać zimną wodą, włożyć do salaterki. Dodać ser i orzechy z tłuszczem ze smażenia, wymieszać.
Sos:
obie śmietany i sok z cytryny wymieszać, przyprawić rozmarynem, solą i pieprzem. Sosem polać sałatkę.

Przekaska ziemniaczana

Składniki


2 ziemniaki sredniej wielkosci
2 male pomidory
1 czerwona papryka sredniej wielkosci
100g sera feta
ok. 0,5 kg startego zoltego sera (topliwy)
1-2 zabki czosnku (w zaleznosci od upodobania)
pieprz, sol, oregano




Przygotowanie

Ziemniaki ugotowac w mundurkach, ostudzic, obrac i pokroic w plastry (ok 0,5 cm).
Pomidora umyc, sparzyc, usunac nasiona.
Papryke umyc, usunac nasiona.
Fete, papryke i pomidora pokroic w mala kostke, czosnek posiekac.
W malym naczyniu zaroodpornym ukladac warstwami ziemniaki, pomidora, papryke, czosnek i fete az do wyczerpania skladnikow. Kazda warstwe przesypywac mala iloscia soltego sera oraz doprawiac sola, pieprzem i oregano.
Calosc obficie posypac zoltym serem.
Zapiekac w piekarniku (okolo 180 stopni), lub w mikrofalowce do momentu roztopienia sera.

środa, 15 lutego 2012

Roladki drobiowe nadziewane

Składniki

 Potrzebne skladniki:
               *   4 
 piersi drobiowe (pojedyncze)
               *   mieso mielone (10 dkg )
               *   2  jajka
               *   bulka tarta
               *   olej do smazenia
               *   2 pieczarki
               *   1/3  pory
               *   1/2 papryki czerwonej
               *   ser zolty do smaku
               *   2 lyzki smietany
               *   sol,  pieprz.ciut czosnku w proszku
               *   maka do panierki
               



Przygotowanie

 Wykonanie:
    *  Piersi obmyc przekroic na polowe.
    *  Kazdy kawalek obijamy jak na kotlerty,doprawic sola i        pieprzem.
   *  Na pateni na niewielkiej ilosci tluszczu widelcem rozgniatac mieso by sie rozdzielilo w male kawalki dodac drobno skrojone pieczarki (drobna kostka),cebule ,pore i papryke.
    *  Dusic chwilke , pod  koniec dodac smietane  zetrzec troche sera na duzych oczkach i wbic jajko-wymieszac.
    *  Doprawic w/g wlasnego smaku.
    *  Nakladac lyzke stolowa farszu  na plat miesa. 
    *  Skleic w rekach obtoczyc w mace potem w jajko i bulke i znowu w jajko i bulke ( Polecam .2 razy panierowac)
Smazyc na oleju na zloty kolor.
                                               SMACZNEGO!
 

wtorek, 14 lutego 2012

Nadzienie orzechowe do rogalików drożdżowych

Składniki

Warianty:


A/ 25 dag łuskanych orzechów włoskich


20 dag cukru


2 łyżki miodu


cynamon


2 żółtka


B/ 2 białka


1/2 szklanki cukru


1 1/2 szklanki mielonych orzechów



C/ 8dag orzechów włoskich


2 łyżki rodzynek


5 dag masy marcepanowej


1 łyżka cukru


1 łyżka rumu


1 łyżka soku z cytryny


1 łyżka masła





Przygotowanie

Wariant A/

Orzechy zemleć w maszynce, dodać cukier, cynamon miód i razem wymieszać.

WariantB/

Białka ubić z cukrem na końcu dodać orzechy i wymieszać.

WariantC/

Orzechy włoskie posiekać i uprażyć na patelni. Przestudzić, połączyć z rodzynkami, masą marcypanową, cukrem sokiem z cytryny rumem i masłem.

Opracowano na podstawie gazet kobiecych.

surówka z ogórków kiszonych

Składniki

- 10 średnich dobrych ogórków kiszonych;

- jasna część pora lub mała cebula;

- opcjonalnie kilka śliwek węgierek;

- 2 łyżki oleju lub oliwy;

- świeżo mielony pieprz.



Przygotowanie

Ogórki poszatkować na cieniutkie plasterki (jeśli komuś przeszkadza skórka, to można ją obrać).
Por umyć, pokroić na talarki. W razie użycia cebuli, posiekać ją na piórka i przelać na sitku wrzątkiem.
Śliwki umyć, usunąć pestki, przekroić na osiem części.
W salaterce wymieszać ogórki, por (lub cebulę) i śliwki. Całość obficie posypać pieprzem, polać olejem i ponownie wymieszać.

Przed podaniem schłodzić w lodówce.

SMACZNEGO!!!

bardzo latwa salatka z tunczyka

Składniki

okolo 6 puszeczek tunczyka,4-5 jajek(ugotowanych)zielona cebulka,2 duze pomidory,2 lodygi selera(zielony,naciowy)majonez przeprawy do smaku,vegeta,pieprz



Przygotowanie

wszystko pokroic w kostke wymieszac dodac majonez i przyprawy.

Tęcza Izy

Składniki

9 jaj
cukier waniliowy
szklanka cukru
1/4 szklanki oleju
1,5szklanki i 1,5 łyżki mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 czerwony kisiel
łyżka suchego maku
łyżka kakao
KREM:
2 szklanki śmietany
1 śnieżka
2 serki waniliowe ( ja używam danio )
1 żółta galaretka



Przygotowanie

9 Białek ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy i szklankę cukru ( chwilę ubijam razem ). Następnie dodać 1/4 szklanki oleju, 1,5 szklanki mąki i 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, wymieszać, podzielić na 4 części.
Do pierwszej porcji dodać 9 żółtek i 1,5 łużki mąki
Do drugiej porcji dodać suchy czerwony kisiel
Do trzeciej porcji dodać łyżkę suchego maku
Do czwartej porcji dodać łyżkę kakao
Do wysmarowanej formy wylewamy całe żółte ciasto i na to kładziemy łyżeczką w 5 miejcach np.: różowe, 2 makowe i 2 kakao.Później na różowe kładziemy łyżkę np. makową, a na to kakaową i tak na zmianę na wszystkich kółkach aż do wyczerpania ciasta.Pieczemy ok godziny.Po wystudzeniu przekrajamy na trzy części.
KREM:
2 szklanki śmietany ubić ze śnieżką, do tego dodać 2 serki waniliowe wymieszane z galaretką rozpuszczoną w 1 szklance wody ( ostudzoną połączyć z serkami )
Przekrojone ciasto nasączyć ponczem: przegotowana woda, wódka, sok z 1 cytryny. Przełożyć tężejącą masą.
SMACZNEGO!!!

poniedziałek, 13 lutego 2012

śledzie w oleju - tradycyjnie

Składniki

Na jeden słój: 1 kg płatów śledziowych

Zalewa:
2 l wody0,5 butelki octu2 liście laurowe, ziele ang, łyżka gorczycyOprócz tego olej, średnia cebula



Przygotowanie

Wszystkie składniki zalewy zagotuj, ostudź. Do zimnej włóż śledzie (w garnku).Przykryj, odstaw do lodówki na 2 dni.Wyciągnij śledzie z zalewy, pokrój na spore kawałki. Układaj w słoju, przekładając każdą warstwę cebulą i zalewając systematycznie olejem. Przy układaniu warto uciskać lekko widelcem.Zakręć słój i odstaw do lodówki na przynajmniej pół dnia.
Świetna przekąska, również na tradycyjne zloty rodzinne :)

Placek z płatkami

Składniki

Ciasto:
- 7 jajek
- 1 szkl. cukru
- 15 dkg. mąki pszennej
- 15 dkg. mąki ziemniaczanej
- proszek do pieczenia
- 7 łyżek wody
- cukier waniliowy


Krem:
- 1/2 l. mleka
- 3 jajka
- 1 szkl. cukru
- kostka masła
- 2 łyżki margaryny
- zapach migdałowy

Posypka:
- łyżka masła
- 6 łyżek płatków owsianych
- 2 łyżki cukru

Adwokat
Dżem-jaki się chce-ja używam powidło śliwkowe.



Przygotowanie

Ze składników na ciasto upiec tak jak biszkopt.
Ładnie wygląda placuś jak upiecze się w tortownicy a jak nie to w mniejszej blaszce.

Krem-jaja, mleko i cukier ubić a następnie ugotować. Ubić masło z margaryną i dodać przestudzony krem. pod koniec dodać olejek migdałowy-wg. uznania.

Składniki na posypke zarumienić na patelni ciągle mieszając.

Ciasto podzielić na 3 części. Skropić adwokatem.
Na jedną część posmarować krem, przyłożyć drugą częścią i posmarować ją dżemem, przykryć trzecią częścią i na wierzch posmarować kremem. udekorować posypką z płatków.

                                SMACZNEGO

Pancakes wg Wkn

Składniki

2,5 szkl. mąki pszennej
1,5 szkl. mleka
0,5 szkl. kwaśnej śmietany
4 jajka
4 łyżki masła
4 płaskie łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczanej



Przygotowanie

Masło roztopić na patelni i przestudzić.
Pozostałe składniki zmiksować. Dodać stopione masło. Ciasto powinno być gęściejsze niż na naleśniki, czyli powinno mieć konsystencję raczej gęstej śmietany, a wlewane chochelką na patelnię lekko się rozpływać na boki.
Proponuję smażyć na jasnobrązowo nie za duże placuszki na średnio rozgrzanej teflonowej patelni bez tłuszczu.

Bardzo dobrze smakują z miodem, choć nie zaszkodzi udać się do sklepu po syrop klonowy.

Smacznego.

sobota, 11 lutego 2012

Aromatyczne ziemniaczki gotowane na parze- asicyna

Składniki

ziemniaki 1,5 do 2 kg


przyprawa do ziemniaków (Prymat)


 


******************************************


Potrzebny sprzęt:


- obieraczka do ziemniaków, nóż


- garnek (lub urządzenie) do gotowania na parze





Przygotowanie

!Przepis tak prosty, że aż śmieszny!

 

Ziemniaki obrać i pokroić na tzw. ząbki.

Przepłukać zimną wodą i włożyć do naczynia do gotowania na parze. Posypać obficie przyprawą do ziemniaków i dokładnie przemieszać.

 

Wstawić na wrzącą wodę, przykryć i gotować, aż ziemniaczki będą gotowe.

 

Jest to świetny dodatek do każdego chyba dania (nie tylko mięsnego) i dobrą, zdrowszą alternatywą dla frytek.

 

!SMACZNEGO!

 

Sałata lodowa z pieprzem- sałatka

Składniki



sałata lodowa

słoiczek zielonego pieprzu w zalewie
pęczek rzodkiewki- pokroić
biała część pora - pokroić
pierś z kurczaka (1 cała lub 2 połówki)







Przygotowanie

Pora podsmazyć lekko na oleju, pieprz odsączyć, dodać do pora. Chwilę smażyć.
Por z pieprzem zdjąć z patelni, na tłuszcz wrzucić pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka.
Usmażonego kurczaka dodać do pora. Po przestygnięciu dodać  rzodkiewke i pokruszoną na mniejsze kawałki sałatę. Wymieszać.

Smacznego :)



piątek, 10 lutego 2012

Pekińska surówka

Składniki

1kapusta pekińska(średnia),2marchewki,2jabłka,1cebula,sól,pieprz,sos do kanapek,cukier,olej.




Przygotowanie

Kapuste pokroic na drobno,marchew zetrzec na tarce jarzynowej,jabłka tak samo na jarzynówce zetrzec,cebule drobno pokroic w kostke,przyprawic solą,pieprzem,dodac sos do kanapek tak aby nie za dużo.Jak za kwaskowa to dodac  małą łyżeczkę cukru.Na koniec wlac troche oleju.SMACZNEGO!!!

babeczki serowe z polewa jagodowa

Składniki

Babeczki:
3 serki philadelphia
2 jajka
herbatniki lub biszkopty
cukier
smietana
vanilia lub cukier vaniliowy
budyn vaniliowy lub maka ziemniaczana
sok z cytryny
jagody mrozone 450 - 500 g (moga byc tez inne owoce)





Przygotowanie

2 jajka i pol szklanki cukru zmiksowac robotem, dodac pol lyzeczki vanili (lub cukru vaniliowego) i troche soku z cytryny (dla zapachu).Dodac do tego serki philadelphia i troche smietany.  Wymieszac, a na koniec dodac polowe zawartosci budyniu (lub maki ziemiaczanej). Dobrze rozmieszac. Do foremek wlozyc pergamin w ksztalcie foremek. 
                
                        

Na dnie ulozyc pokruszone herbatniki lub biszkopty i dodac mase serowa do pelna.
                 
                        

Piec 40 -45 minut w temperaturze 175 stopni, az babeczki beda troche zarumienione na wierzchu.

Polewa:
Nalac do garnka niecale pol szklanki wody, 2 lyzeczki cukru i jagody. Gotowac przez 30 - 35minut. Ostudzic.

Polac babeczki z wierzchu.

                        

Risotto z kurczakiem i tuńczykiem

Składniki

na 6-7 porcji:
- 1 pierś z kurczaka (wilekość wedle uznania)
- 2 puszki tuńczyka w zalewie solnej (~260g bez zalewy)
- puszka kukurydzy (~400g)
- oliwki (~150g)
- kartonik zagęszczonego sosu pomidorowego (500g)
- ryż (250g)
- średnia cebula
- 100-150g żółtego sera
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, ostra papryka (w proszku)
- zioła prowansalskie
- ziele angielskie, liść laurowy



Przygotowanie

Kurczaka pokroić w niewielkie kawałki (jak do gyrosa) doprawić solą i pieprzem i podsmażyć z posiekanymi w kosteczkę cebulą i czosnkiem. W drugim naczyniu (najlepiej garnek z szerokim dnem) podgrzać sos pomidorowy z 1-2 liściami laurowymi i 2-3 ziarenkami ziela angielskiego. Doprawć ziołami prowansalskimi i ostrą papryką.
Ugotować ryż (ja lubię gotowany z kostką rosołową). Do sosu dodać usmażonego kurczaka, oliwki oraz kukurydzę, gotować przez 2-3 minuty i dodać tuńczyka (bez zalewy). Na końcu dodać ryż i doprawić do smaku. Podawać posypane startym żółtym serem.

Sałatka serowo-porowa

Składniki

3 pory
30 dag sera żółtego
1 puszka kukurydzy
1 fasolka czerwona(puszka)
1 majonez kielecki
1 puszka groszku
1 słoik ogórków konserwowych(pokroić w kostkę)



Przygotowanie

Pory pokroić drobno , sparzyć na sitku i posolić poczekać 1 godzinę.Ser zetrzeć na grubej tarce.Wszystko wymieszać SMACZNEGO!!!

czwartek, 9 lutego 2012

Szpinak zapiekany z fetą

Składniki

1-2 opakowania mrożonego szpinaku
cebula (raczej duża)
marchewka
pietruszka
kawałek selera
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
oliwa
odrobina bazylii

ser typu feta - ja używam żółtej Favity z Mlekowity

Porcja w sam raz na 2 osoby.





Przygotowanie

1. Kroimy drobno cebulę, czosnek wyciskamy przez praskę (lub też drobno kroimy) i podsmażamy przez chwilę na odrobinie oliwy.
2. Marchew, pietruszkę i selera ścieramy na tarce o dużych oczkach - dorzucamy na chwilę do cebuli i czosnku, mieszamy.
3. Do całości wrzucamy szpinak, dusimy wszystko na małym ogniu - aż odparuje woda.
4. Całość doprawiamy solą i pieprzem (nie szczędzę nigdy pieprzu) ewentualnie ziołami (nalezy pamiętać, że w daniu będzie jeszcze słona feta!).
5. Nieduże naczynie żaroodporne lekko natłuszcamy oliwą. Naczynie nie może być zbyt szerokie, bo wtedy zbyt płaska będzie warstwa szpinaku - lepiej więc użyć mniejsze.
6. Ser feta kroimy na kilka grubych (około 1 cm) plastrów lub kruszymy na spore kawałki.
7. Wykładamy naczynie żaroodporne 2/3 porcji szpinaku z warzywami. Wtykamy w niego kawały sera feta, wykładamy resztę warzyw ze szpinakiem (sera lepiej nie przykrywać szczelnie, dobrze, jeśli prześwituje).
8. Zapiekamy całość w gorącym piekarniku (180-200 stopni) przez ponad 20 minut.
9. Podajemy na ciepło, jako np. pyszny dodatek do pieczywa czosnkowego.

Potrawę tę jadłam kilka razy w greckiej knajpce - na wierzch bywało także wbijane przed zapieczeniem surowe jajko (za tym akurat nie przepadam) - polecam dla wielbicieli szpinaku :) 

ciasteczka ryżowe Tesi

Składniki

Paczka kleiku ryżowego
kostka margaryny
3 jaja
szklanka cukru
3 lub 4 łyżeczki wiórków kokosowych
cukier waniliowy
łyżeczka proszku do pieczenia
dżem lub konfitura



Przygotowanie

Z podanych składników zagnieśc ciasto.Uformowac z niego kulki wielkosci orzecha włoskiego,ułożyc luźno na blaszce,wyścielonej spacjalnym pergaminem lu folia do pieczenia.W kazdej kulce palcem zrobić wgłębienie.Upiec ciasteczka na jasnozłoty kolor.Wyjac z pieca i do każdego wgłebienia włozyc troche dżemu lub konfitury.

Pychotka:))

Pikle z kalafiorem

Składniki

50 dag kalafiora,
2 strąki czerwonej papryki,
50 dag marchewki,
2 duże cukinie,
50 dag małych cebulek (lub szalotek),
½ l białego octu winnego,
10 dag cukru, łyżka soli,
łyżka gorczycy



Przygotowanie

Kalafior umyć, podzielić na niewielkie, równej wielkości różyczki. Strąki papryki umyć, przepołowić, wyciąć pestki i białe włókna. Połówki papryki pociąć w kwadraty o boku 1,5 cm. Marchewkę oskrobać, opłukać, pokroić w cienkie krążki. Cukinie umyć, poprzekrawać wzdłuż na ćwiartki, a następnie na paski o szerokości 2 cm. Cebulki obrać z łupiny. Wszystkie warzywa wymieszać, a następnie nałożyć po równo do słoików. Ocet wlać do rondla, dolać ½ l wody, dodać cukier, sól i gorczycę, zagotować. Warzywa zalać gorącą marynatą, dokładnie zamknąć słoiki. Dno dużego garnka wyłożyć gazetą lub płócienną ściereczką. Wstawić słoiki, zalać wodą do ¾ wysokości, przykryć. Gotować na małym ogniu 15 minut, starając się nie dopuścić do wrzenia wody (najlepsza temperatura to ok. 80-85°C). Słoiki zostawić w wodzie, aż nieco przestygną. Wyjąć, wytrzeć. Sałatkę przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.

Skład pikli możemy dowolnie zmieniać, np. zamiast zwykłego kalafiora dodajmy zielony (czyli. tzw minaretowy). Świetnie sprawdzą się także brokuły.

wtorek, 7 lutego 2012

Szarlotka Eli

Składniki



3 szklanki mąki
1 margaryna ,,Kasia"
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru do ciasta + 1 szkl.do piany
2 łyżki oleju
4 jajka
1 1/2 kg jabłek
cynamon






Przygotowanie

Jabłka obrać, starkować i poddusić parę minut.Mąkę,margarynę,proszek do pieczenia,cukier,żółtka olej zagnieść.Ciasto podzielić na dwie części- jedną zamrozić. Drugą część wyłożyć na blachę, na nie ostudzone jabłka i pianę z 4 białek ubitą ze szkl. cukru.Na całość starkować zamrożone ciasto.Piec około godziny.

poniedziałek, 6 lutego 2012

Sałatka z zupek chińskich wg Kamili

Składniki

Składniki:
2 zupki chińskie (serowa i pieczarkowa)podwójna pierś z kurczakapapryka konserwowasłoik selera konserwowego1/2 części białej pora
groszekkukurydza4 -5 jajek ugotowanych na twardoogórki konserwoweprzyprawa do grlllazioła prowansalskiesól i poeprzmajonez



Przygotowanie

Otworzyć zupki i połamać drobno mamaron.pora umyć i drobniutko posiekać. Paprykę odcedzić i pokroić w kostkę.Seler,groszek i kukurydzę odcedzić.
Jajka i ogórka pokroić w kostkę.Pierś kurczaka obgotować a następnie obsypać gruba przyprawą do grilla,odczekać ok.1/2 godziny a następnie obsmażyć na 5 łyżkach oliwy,niedopuszczając do zbytniego zrumienienia.Wyjąć mięso na deskę,odczekać aż wystygnie i pokroić w kostkę.
Na tłuszcz z przyprawami pozostały na patelni wsypać zawartość torebek z zupek serowej i pieczarkowej.Dodać odrobinę gotowanej wody ,podgrzewać mieszając .Ostudzić .Następnie całkiem zimny "sos" połaczyć z łyżeczką ziół prowansalskich i 3- 5 łyzkami majonezu.   Wszystko połaczyć dokładnie mieszając i dodać sos majonezowy.
     Makaron zmięknie po ok. 3-5 godzinach i wtedy sałatka jest gotowa do konsupcji.
Ta sałatka nie ma szans zbyt długiego odstania u moich domowników.

Niestety nie zdążyłam jej przełożyć ,  i  tak wyglądała gdy ją ostatni raz widziałam.

sobota, 4 lutego 2012

Amerykanskie paluszki z kurczaka

Składniki

8 porcji:

6 polowek piersi z kurczaka
1 jajko, roztrzepane
200 ml maslanki
1/2 lyzeczki granulowanego czosnku lub 1 swiezy i przecisniety przez praske
125 g maki
100 g bulki tartej
1 lyzeczka proszku do pieczenia
sol, pieprz
olej do smazenia




Przygotowanie

1. Piers kroimy wzdluz, w paski szerokie na  ok. 1 cm.

2. Maslanke, jajko i czosnek mieszamy razem. Filety wkladamy do miski i zalewamy mieszanka. Przykryc talerzem i odstawic na minimum godzine.

3. Do duzego worka wsypujemy make, bulke tarta, sol, pieprz i proszek do pieczenia. Piersi dobrze osaczyc (najlepiej na sicie), dodac do worka z maka i tak dlugo potrzasac, az wszystkie kawalki beda obtoczone.

4. Tluszcz rozgrzac w duzym garnku albo frytownicy (190°). Kawalki piersi porcjami smazyc (przed wlozeniem otrzasnac z nadmiaru panierki) na brazowo.

5. Super smakuja z sosem barbecue albo sosem slodko-kwasnym. Mozna tez podawac z frytkami i warzywami.


Originalna nazwa tej potrawy to: breaded chicken fingers.



               

Zdjecie autorstwa mojej kolezanki, umieszczone za jej zgoda.

Ryba z sosem jogurtowo-chrzanowym

Składniki

SKŁADNIKI:

* 4 filety dowolnej ryby (ja miałam pangę)
* 250 ml jogurtu naturalnego (może być śmietana kwaśna lub słodka wg gustu)
* 1 łyżeczka chrzanu
* 1 łyżeczka musztardy
* odrobina soku z cytryny
* szczypioirek
* sól,pieprz,cukier
* zioła prowansalskie lub przyprawa do ryby
* oliwa z oliwek lub olej



Przygotowanie

Filety rybne dzielimy na pół.
Solimy,pieprzymy,kropimy cytrynką,smarujemy lekko oliwą i jak ktoś lubi to przyprawiamy zioami które wg was pasują do ryby.

Jogurt wlewamy do rondelka i podgrzewamy aż będzie ciepły.Zdejmujemy z palnika i dodajemy chrzan i musztardę,sok z cytryny (odrobina),solimy i pieprzymy.Dla złamania smaku ja dodaję łyzeczkę cukru.Mieszamy i odstawiamy na bardzo mały gaz.tylko po to aby ciepło zachować.Na sam koniec dodajemy szczypiorek.

Rybkę smażymy na patelni lub patelni grillowej.Ja już tluszczu nie dodaję,bo ryba jest posmarowana oliwą,ale jeżeli uważacie,ze należy dodać oliwy/oleju to dodajcie.

Podajemy z ziemniakami gotowanymi lub pieczonymi....jak kto lubi :)




Smacznego :)

piątek, 3 lutego 2012

Sernik na zimno mega królewski

Składniki

3 serki homogenizowane waniliowe po 250g.


4 galaretki


3 jajka


0.5 kostki masła Warlubia


0.5 szkl. cukru


paczkę biszkopcików okrągłych





Przygotowanie

2 galaretki cytrynowe rozpuścić w szkl. wody

tluszcz ukręcić z cukrem na puszystą masę, by nie było grudek

dodając po jednym żółtku , później  dodając stopniowo serki homogenizowane, cały czas mieszając, na koniec wlac przestudzona galaretkę

Białka ubić i na koniec dodać do masy mieszając już łyżka stołową, lub łopatką do ciasta

Na wierzch wylać galaretkę w dowolnym kolorze zrobioną (2 galaretki na 2 szkl. wody)

Technika w doborze owoców dowolna!!!

Ja dodałam plastry ananasów blisko blaszki zanim calość masy wylałam , na dno wyłożyłam biszkopciki, można i bez jak kto woli.Tylko pamietac by namoczyc biszkopciki bo wtedy ładnie będą na dnie leżały, jak się tego nie zrobi pouciekają niesymetrycznie po całym cieście.

Moje owoce składają się z brzoskwiń z puszki i mrożonych jagód i puszki ananasów

Niezbędna jest obręcz metalowa lub plastikowa okrągła,by podwyższyć blaszke tortownicy, dlatego ciasto wychodzi takie wysokie!

 

czwartek, 2 lutego 2012

Bakaliowiec z jabłkami

Składniki

4 duże lub 5 średnich twardych jabłek
 szklanka cukru
2 szklanki mąki
4 jajka
2 łyżki oleju
cukier waniliowy
3 łyżeczki proszku do pieczenia
bakalie: orzechy,rodzynki,daktyle,morele, co kto lubi...



Przygotowanie

Jabłka pokroic w niedużą kosteczkę.Przełożyc do sporej miski lub garnka,w którym będziemy robic ciasto. Dodac bakalie i zasypac cukrem i cukrem waniliowym. Wymieszac i odstawic na godzinkę do lodówki,żeby jabłka puściły sok.
Po godzince dodac resztę składników i wymieszac( ja do mieszania używam drewnianej łyżki). Przełożyc ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką formy. Piec ok. 45-50 minut w temperaturze 180 stopni.

Trzeba sprawdzic patyczkiem.Jeśli ciasto na nim nie zostaje, bakaliowiec jest gotowy.:)

Proste i zawsze się udaje.:)

Sakiewki z boczkiem

Składniki

ciasto francuskie
boczek wędzony
cebula
starty zółty ser
2 łyżki śmietany 18%




Przygotowanie

Farsz:
Boczek pokroić w dorbną kostkę, i podsmażyć na patelni. Dodać pokrojoną drobno cebulkę.

Przełożyć do naczynia, wymieszać z 2 łyżkami śmietany oraz startym serem.

Ciasto francuskie pociąć na kwadraty, na których układać po łyżce farszu.

Zawinąć w kształt sakieweczki.


Piec w temp. ok 200 0 C
ok 15-20 min.

Kruche ciasto (super)

Składniki



40 dag maki
20 dag cukru
12 dag margaryny
4 dag smalcu
2 jaja
szczypta soli
2-3 łyzki kwaśnej smietany
1 płaska łyzka proszku do pieczenia

 CIASTO DOBR JEST DO:

sernika, makowca, jabłecznika, ciast z owocami.



Przygotowanie

Wykonanie.

Proszek wymieszac z maka i cukrem, dodac tłuszcz i posiekac nozem.Śmietane rozbić z jajami i dodać do ciasta. Wyrobić ciasto i wstawić do lodówki na 15 min( na szybko) 6-12 godz. normalnie.Ciasto bedzie miało lużna konsystencje, nie dodawać mąki ma takie byc. Na blachę wylepiac palcami.Polecam bardzo dobry przepis
SMACZNEGO

środa, 1 lutego 2012

Curry z soczewicy i pieczarek

Składniki

Dla 4 osob:

10 - 15 malych pieczarek
4 lyzki stolowe zielonej soczewicy
1 duza cebula
2 zabki czosnku
2 lyzki stolowe mieszanki curry

sol, papryka ostra (chilli), olej do smazenia, woda, zielona pietruszka




Przygotowanie

Cebule pokrojona w kostke podsmazamy na oliwie, jak juz sie ladnie zeszkli dodajemy zgnieciony czosnek. Wrzucamy  pieczarki (te mniejsze zostawiamy w calosci, wieksze kroimy na pol). Dusimy ok 10 min.

Dorzucamy sucha soczewice oraz przyprawe curry, prazymy chwile,aby aromaty sie przeszly. Nastepnie zalewamy taka iloscia wody ale przykryc wszystkie skladniki i dusimy na malym ogniu az soczewica bedzie miekka mieszajac od czasu do czasu. Jezli woda za szybko wyparuje uzupelniamy ja systematycznie.

Przyprawiamy do smaku, podajemy z ryzem i posypujemy z wierzchu pietruszka.

Potrawa wywodzi sie z Indii, gdzie soczewica jest bardzo poularnym skladnikiem.
Pod koniec gotowania mozemy dodac szpinak, co nie zmienia znacznie smaku, lecz poprawia ogolna konsystencje potrawy.