niedziela, 17 czerwca 2012

pekinka z parówkami

Składniki

3 parówki (lub kiełabasa cienka),


pół papryki,


1 średnia cebula,


pół małej kapusty pekińskiej,


pół słoiczka przecieru pomidorowego,


sól, pieprz, oregano





Przygotowanie

Parówki pokroić na plasterki, przesmażyć na odrobinie tłuszczu az się zarumienią, dodać pokrojoną cebulę i paprykę, chwilę smażyć na średnim ogniu.  Na  koniec wrzucić pokrojoną pekinkę, dodać przecier i przyprawy. Smażyć jeszcze chwilę i gotowe.

Tatar wg Różyczki

Składniki

• 50 dkg poledwicy wołowej
• cebula ilość wg uznania
• oliwa ilość wg uznania
• ogórki kwaszone ilość wg uznania
• sól
• pieprz ziołowy lub prawdziwy
• przyprawa maggi
• żółtko (wcześniej jajko dokładnie sparzone gotującą wodą)
• musztarda wg uznania



Przygotowanie


Mięso dokładnie umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem zmielić przez maszynkę.
Dodać oliwę,maggi,sól,pieprz wszystko dokładnie wyrobić.
Cebulkę posiekać w kosteczkę,ogórka też,posypać tatara,udekorować kleksami musztardy,i sparzonym żółtkiem,podawać z chlebem cienko posmarowanym masłem.
Smacznego.
U nas nie jadało się surowych żółtek,ale po dokładnym sparzeniu, już jadamy,i nic się nie dzieje:)

sobota, 16 czerwca 2012

Fasolka szparagowa z boczkiem i czosnkiem wg Różyczki

Składniki

1 kg fasolki szparagowej żółtej lub zielonej
30 dkg chudego wędzonego parzonego boczku
1 ząbek czosnku
1 łyżka czubata masła roślinnego
1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
2 czubate łyżki bułki tartej
sól



Przygotowanie

Z fasolki ściąć końce,umyć,zalać wodą ugotować w osolonej wodzie. Masło rozgrzać na patelni,dodać pokrojony w kostkę boczek,zesmażyć.
Gdy boczek jest gotowy,wrzucić zmiażdżony ząbek czosnku,chwileczkę zeszklić,wsypać na patelnię z boczkiem bułkę tartą wymieszaną z pieprzem ziołowym i lekko zrumienić.
Polać ugotowaną fasolkę.
Smacznego

Bardzo smaczne i proste danie:)


piątek, 15 czerwca 2012

Jajka pieczarkowe

Składniki





6 jaj ugotowanych na twardo
20 dag pieczarek
mala cebulka
2 łyżki śmietany 18 %
sól
pierz
szczypiorek 1 łyżka
mała czerwona papryka



Przygotowanie

Ugotowane jaja przeciąc na pół i wyciągnąć żółtka. Białka ułożyć na deseczce. g Gzybki umyć o czyścić i pkroić. cebulę pokrić i podsmarzyć na masełku z pieczarkami. Żóltka i pieczrki zblednować blenderem na gładką masę doadać śmietanę sól , pierz. Posiekać szczypiorek i połączyc z masą  w osobnym naczyniu. Nadziać białka farszem , tak aby powstał  niewielki kopczyk. wierzch jajek udekorować czerwoną papryką. Smacznego:)

leczo z cukinii wg Olci

Składniki

duza cukinia
5 papryk igołomskich
1 czerwona papryka
pol kilo kiełbaski lepszej jakości
2 srednie cebule
ząbek czosnku
przecier pomidorowy
3 ogórki kiszone
przyprawy



Przygotowanie

cukinie oczyścic z pestek i obrac.pokroic w kostke mniej wiecej 1 na 1 cm.papryke oczyścic z pestek i tak samo pokroic. cebule pokroic w piórka.ząbek czosnku w kostke.ogórek kiszony także.kiełbase także w kostke.do dużego garnka włać około 7 łyżek oliwy rozgrzać, najpierw wrzucic cebule i zeszklic.dodac 3 liście laurowe i kilka  kulek ziela angielskiego.nastepnie wrzucic kiełbaske i czosnek.chwile podsmażyc.nastepnie dodac papryke i chwile podsmażać od czasu do czasu mieszając.jak papryka zmięknie dodac cukinie dokładnie wymieszac.przykryc garnek i trzymac na malym ogniu około 20-30 minut od czasu do czasu mieszając.młoda cukinia stosunkowo szybko dojdzie do miekkości dlatego nalezy od czasu do czasu sprawdzic czy jest juz gotowe.nastepnie wrzucamy ogórka kiszonego(pokrojonego w kostke). solimy,dodajemy pieprz i papryke ostra i słodka oraz słoiczek przecieru pomidorowego.

ze wzgledu na to ze nie wrzucamy wszystkich warzyw na raz proponuje wszystko pokroic wczesniej zeby potem nie spieszyc sie jak np papryka zmieknie i bedzie czas na cukinie.warzywka puszcza pyszny sos którego nie nalezy odlewac.

podawac ze świeżym pieczywem

polecam i życze zmacznego.

Szynka z wkładką pieczona w keczupie

Składniki



1 kg szynki 
keczup pikantny
2 kulki sera mozarella
4 ząbki czosnku
garść oliwek - podaje na oko, bo nie liczyłam ich
kostka do mięsa z papryką
pół cebuli
szklanka oliwy z oliwek
pieprz, lubczyk, papryka ostra, papryka słodka, sól, czosnek





Przygotowanie

Szynkę tniemy na płaty, rozbijamy tłuczkiem, doprawiamy i marynujemy w oleju kilka godzin, można całą noc. W naczyniu żaroodpornym, bądz żeliwnym babcinym ;) garnku rozpuszczamy kostkę pieczeniową w małej ilości wody. Pół cebuli ścieramy na tarce, dołaczamy do rosołku. Mięso wyjmujemy z marynaty i smarujemy keczupem z obydwu stron, po czym układamy po skosie, na każdy plaster nakładając kolejno pokrojony na kawłki serek, plasterki czosnku i pokrojone oliwki. Całość zapiekamy dwie godziny  w piekarniku nastawionym na 180 - 200 stopni w termoobiegu. Z keczupu i rosołku robi sie pyszny sosik

Cukinia nadziewana pomidorami

Składniki

4 cukinie
4 pomidory
2 łyżki utartego żółtego sera
natka
olej
sól, pieprz



 



Przygotowanie

Cukinie umyć, osuszyć. Włożyć do wrzątku na 7 min. Przekroić wzdłuż na trzy części, nie rozcinając do końca. Pomidory umyć, pokroić na plasterki i wsunąć je między plastry cukini. Cukinie ułożyć w naczyniu do zapiekania. Oprószyć solą, pieprzem, skropić olejem. Posypać utartym serem i posiekaną natką. Zapiekać 15-20 min w temp. 200°C.

czwartek, 14 czerwca 2012

fileciki drobiowe pikantne

Składniki

Przepis na 1 porcję

4-5 filecików drobiowych
przyprawa pikantna do grilla
sos pomidorowy może byś z paczki (knorr)
2 kiszone ogórki małe
10 dkg pieczark
zioła prowansalskie



Przygotowanie

Fileciki przyprawić i usmażyć na patelni.
Sos przygotować wg przepisu na opakowaniu.
Pieczarki pokroić na drobno i ogorka w drobrą kostkę a następnie podsmażyc na patelni.Podsmażone pieczarki i ogórkawrzucić do sosu i przyprawiś ziołami

Fileciki podawać z kopytkami (szagówkami) i polać to sosem

Smak dzieciństwa - lody mojej Babci

Składniki

1 litr mleka,
5 jaj,
1 szkl cukru,
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżeczki budyniu w proszku (ja uzywam waniliowego, ale mozna i z innymi smakami sprobowac)



Przygotowanie

Jaja ubić na parze z cukrem i cukrem waniliowym, mleko zagotować z budyniem i wlać do jajek, wystudzic, wlac do garnka lub innego naczynia do zamrazania i wsadzic do zamrazalnika


Smacznego

makaron z fasolką i papryką

Składniki


500g makaronu wstążki
4 papryki
puszka konserwowej fasolki czerwonej
mała śmietana lub jogurt naturalny
2-3 ząbki czosnku
olej do smażenia
papryka słodka w proszku
sól
pieprz




Przygotowanie

Makaron ugotować.

Paprykę pokroić w kostkę i przesmażyć.

Dodać czosnek, fasolkę i dusić ok 5 min.

doprawić do smaku solą, pieeprzem i papryką.

do ciepłego sosu włożyć makaron i dokładnie wymieszać.

SMACZNEGO!!!!!!!!!

Likier pomarańczowy

Składniki


400 ml soku z wyciśnietych pomarańczy
skórka z 2 pomarańczy
3 łyżki białego cukru kandyzowanego
200 ml wody
700 ml białego rumu




Przygotowanie

Część skórki odłożyć do dekoracji, pozostałą gotować z wodą i cukrem przez ok. 5 min. na małym ogniu.
Do wystudzonej wody z cukrem wlać sok pomarańczowy, wymieszać. Przecedzić przez sitko o drobnych oczkach. Następnie połączyć z rumem, zamieszać. Do szklanego naczynia włożyć skórkę pozostawioną do dekorcji i przelać przygotowany płyn.

Odstawić na ok. 4 tygodnie w ciemne i chłodne miejsce. Od czasu do czasu energicznie wstrząsnąć naczyniem z likierem.



Przepis pochodzi z książki Domowe nalewki i likiery, autorstwa G. Poggenpohl.

środa, 13 czerwca 2012

wonna zapiekanka ziemniaczana

Składniki

1,5kg ziemniaków 1pęczek tymianku 1liść laurowy 8 ząbków czosnku sól, mielony pieprz kolorowy 10 dag masła



Przygotowanie

Umyte i obrane ziemniaki pokroić w cienkie plasterki i podzielić na 4 części.Czosnek obrać i przeciąć na pół.Tymianek opłukać , osuszyć i posiekać.Naczynie do zapiekania wysmarować masłem i ułożyć 1 warstwę ziemniaków, posolić ją i oprószyć pieprzem i posypać tymiankiem, a także rozłożyć czosnek.Takich warstw ułożyć 4 i pomiędzy 2 a 3 rozkruszyć liść laurowy.Do żaroodpornego naczynia wlać tyle wody , by przykryła ziemniaki.Zagotować na gazie i trzymać na wolnym ogniu ,aż woda wyparuje.Wtedy zapiekanę wstawić do piekarnika i piec 20min w 160 stopniach, podawać do potraw mięsnych.

ziemniaki w sosie serowym

Składniki

1,5kg ziemniakow3jajka250ml śmietany125ml mleka20dag żółtego seraszczypta gałki muszkatołowejsól,pieprzmasło do wysmarowania naczynia3 ząbki czosnku



Przygotowanie

Czosnek zmiażdżyć praską ,połączyć z masłem i wysmarować tym naczynie przygotowane do pieczenia.Ser zetrzeć na tarce.Ziemniaki obrać ,pokroić w plasterki i ukladać w naczyniu posypując solą  ,pieprzem , gałką  i niewielką ilością sera. Śmietanę  wymieszać z mlekiem , wbić jajka i wymieszać. Do sosu dodać resztę sera i zalać nim ziemniaki.Piec pod przykryciem 80min w temp.180stopni. Podawać z surówkami.

Baba marmurkowa

Składniki

1 kostka margaryny
1 ½ szklanki cukru (lub mniej)
6 jajek
2 szklanki mąki wrocławskiej
1 szklanka mąki krupczatki
¾ szklanki mąki ziemniaczanej
małe opakowanie proszku do pieczenia
½ szklanki śmietany
3 łyżeczki kakao
aromat cytrynowy
rodzynki (jeśli ktoś lubi)



Przygotowanie

Margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem.
Mąki wymieszać ze sobą i proszkiem do pieczenia.
Połączyć z utarta masą.
Dodać śmietanę, aromat cytrynowy i wymieszać.
Z białek ubić pianę i dodać do ciasta.
Delikatnie wymieszać.
Formę wysmarować tłuszczem i obsypać grysikiem lub bułką tartą.
2/3 ciasta wylać do formy
Do 1/3 dodać kakao i wymieszać.
Wylać do formy na ciasto białe i delikatnie rozprowadzić łyżką, nie mieszać.
Piec 45 minut temp. ok. 180oC.

wtorek, 12 czerwca 2012

przepyszny kajmak

Składniki

Ciasto:

6 i 1/4 szklanki mąki pszennej
500 g śmietany (18%)
200 g masła

Masa:

2 puszki skondensowanego mleka
400 g masła

Ponadto:
dżem truskawkowy

Do dekoracji:
orzechy włoskie
rodzynki
suszone morele
suszone śliwki
pestki z dyni
wiórki kokosowe



Przygotowanie

Ciasto:

Składniki posiekać, zagnieść ciasto i schłodzić. Ciasto rozwałkować na cieniutkie jak papier placuszki. Piec 15-20 min w temp. 180oC (na złoty kolor) w tortownicy o średnicy 26 cm (powinno wyjść ok. 20 placuszków).

Masa:
Puszki z mlekiem zalać wodą i gotować 3 godziny. Wodę uzupełniać. Masło utrzeć na pulchną masę. Dodawać stopniowo zimne mleko.

WYKONANIE
Dno tortownicy wyłożyć pergaminem,
ułożyć warstwę placuszków i ugnieść ręką,
na całej powierzchni rozsmarować dżem,
położyć następną warstwę placuszków i ugnieść,
rozsmarować krem i znowu ugnieść,
przekładać warstwami ciasto z kremem ciągle ugniatając, aż do wyczerpania składników,
ciasto docisnąć na całej powierzchni np garnkiem z wodą i zostawić na noc,
udekorować bakaliami

poniedziałek, 11 czerwca 2012

prażony słonecznik w karmelu

Składniki

10 dag słonecznika łuskanego
trzy łyżki cukru
szczypta soli



Przygotowanie

słonecznik wsypać na sucha patelnię teflonową
prażyć,aż się lekko zarumieni, uważając żeby się nie przypalił, cały czas meszając, najlepiej jeśli słonecznik przykrywa patelnie cienką warstwą
kiedy już będzie rozgrzany i lekko zarumieniony, patelnię zdjąć z ognia i od razu wsypać cukier wymieszany ze szczyptą soli
cukier powinien się rozpuścic i oblepić gorące ziarenka
mieszać póki nie przestygnie i nie zacznie się przesypywać

kiedy się nabierze wprawy, mozna próbować z innymi orzechami, jednak drobny słonecznik najłatwiej przyrządzić

niedziela, 10 czerwca 2012

ciasto z wiśniami

Składniki

ciasto
 
20 dkg mąki
10 dkg masła lub kasi
10 dkg cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 żółtka
2 łyżki wódki lub wody

beza

4 białka
20 dkg cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej
10 dkg migdałów

galaretka

1 litr wiśni w zalewie
2 budynie śmiatankowe
1 galaetka wiśniowa
 
1 litr śmietany 30%
5 śmietanfixsów otekera



Przygotowanie

ciasto

masło utrzeć z  żółtkami i cukrem na puszystą masę.dodać mąkę i proszek do pieczenia,następnie wódkę lub wodę,powinno być dość gęste.
Podzielić na połowę,ledną połowę rozsmarować na blaszce na rozsmarowane ciasto wyłóżyć beżę wykonaną według przepisu i posypać  połową płatków migdałowych.Z drugą połową ciasta postąpić podobnie.pieć około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Ciasto wystudzić,po wystudzeniu posmarować galaretką którą wykonujemy w następujący sposób 1 litr wiśni zagotować razem z zalewą,do gotującuch wiśni wlać rozrobiony budyń wyłączyć gaz i wsypać galaretkę zamieszać i wystudzić musi być letnia wtedu dobrze się rozsmaruje po cieście na gataretkę wyłożyć śmietanę ubitą z śmietanfiksami na śmietanę drugą połowę ciasta migdałami do  góry

Koktajl na śniadanie

Składniki

2 szklanki lekkiego jogurtu - zgodnie z preferencjami smakowymi - ja lubię waniliowy lub naturalny
4 łyżeczki kakao
2 banany
1 szklanka zaparzonej kawy
4 kostki lodu



Przygotowanie

Wykonanie tego odżywczego napoju jest bardzo proste, należy wszystkie skałdniki zmiksować w blenderze. Smacznego

oszczędny sernik na zimno

Składniki

3 galaretki
2 serki homo
2 śnieżki
1 szkl mleka
1 łyżka żelatyny



Przygotowanie

Zelatyne namoczyć w troche wody
2 galaretki namoczyć w 1 szklance wody i zostawic na jakąś godzinę można dłużej
ubić śniezki w szklance mleka
galaretki podgrzać do rozpuszczenia i tak samo żelatynę rozpuścic i wlac do galaretek
do wystudzonych galaretek dodać serki i wymieszac mikserem potem tą masę pomału wlewać do śnieżek i miksować do połączenia sie w jednolita mase to wylac na blaszke srednica 20 cm ( moze byc troszke wieksza).
Wstawic do lodówki jak zgestenieje zalać galaretką mozna dodać pod spód rodzynki czy jakies owoce (ale jak bida w portfelu nie trzeba nic, ciasto i tak pyszne)

sobota, 9 czerwca 2012

krewetki w białym winie

Składniki


1/2 kg krewetek tygrysich
1/4 kostki masła
kieliszek białego wytrawnego wina
malutka papryczka chili.
sok z 1/2 cytryny lub limonki
3 ząbki czosnku
garść posiekanej pietruszki lub kolendry
sól, biały pieprz do smaku





Przygotowanie

krewetki rozmrażamy i osuszamy papierowym ręcznikiem masło topimy na patelni dodajemy do niego przeciśnięty przez prasę czosnek, papryczkę drobniutko pokrojoną oraz krewetki. Smażymy przez 3 minuty podlewamy winem i zwiększamy ogień. Czekamy  chwilkę aż płyn się zredukuje. przyprawiamy do smaku solą i białym pieprzem na koniec dodajemy pietruszkę liub kolendrę i natychmiast zdejmujemy z ognia już na talerzu delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny

Krajanka mokka

Składniki

Ciasto:
     10 dkg.cukru
       8 żółtek
       4 białka
       6 dkg.mąki
       2 dkg.mąki ziemniaczanej
       8 dkg.zmielonych mogdałów
          szczypta cynamonu

Krem:
    1/2 l.mleka
       1 budyń waniliowy
       5 łyżek cukru
       3 łyżki kawy rozpuszczalnej
       1 kostka masła
       3 łyżki cukru-pudru
          ziarenka kawy




Przygotowanie

Żółtka utrzeć z 5 dkg.cukru.
Z białek ubijać pianę,dadając stopniowo pozostały cukier.Pianę wymięszać z żółtkami.
Mąkę wymieszać z ziemnieczaną,cynamonem,migdałami i dodać do masy.Tak przygotowane ciasto należy koniecznie rozsmarować w blaszce keksowej wyłożonej pergaminem.Piec około 10 min.w temp 250 stopni.Placek przekroić na 3 części.

Budyń wymięszać z 4 łyżkami mleka.Resztę mleka należy zagotować z cukrem i kawą.
Wlać rozmieszany budyń - wyrobić.Masło utrzeć z cukrem-pudrem ,dodać przestudzony budyń.Dobrze wyrobić krem przełożyć nim ciasto a wierzch lekko przesmarować i posypać ziarenkami kawy.

Kolorowe kokosanki

Składniki

1 białko
1/4 szkl. cukru pudru
10 dag wiórek kokosowych dowolnego koloru






Przygotowanie

Składniki dokładnie zagnieść ręką. Formować kulki o średnicy
2-3 cm. Piec w natłuszczonej formie 160°C 1-1,2 godz. Czas pieczenia zalezy od tego czy chcemy miec miękkie kokosanki czy twarde. Im dłuzej pieczemy tym bardziej są twarde ale też chrupiące. W trakcie pieczenia trzeba do nich zajrzeć ze 2 razy i zobaczyc czy sie od spodu nie przypalają, jeżeli tak to trzeba       " trząchnąć'' blaszką żeby się poprzekręcały (pojedynczo zajmie to za dużo czasu). Żeby zachować chrupkość należy przechowywać w zamknietym pudełku.

piątek, 8 czerwca 2012

Krokiety ziemniaczano-orzechowe

Składniki

50 dag ugotowanych i dokładnie rozgniecionych na miazgę ziemniaków
10 dag zmielonych orzechów włoskich
2 małe jajka
1 średnia cebula
1 łyżka masła
6 łyżek bułki tartej
sól, pieprz
1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
ew. nieco posiekanej natki pietruszki
bułka tarta do obtaczania
olej do smażenia



Przygotowanie

1. Cebulę drobniutko pokroić i usmażyć na złoto na maśle, pod koniec smażenia dosypac 2 łyżki bułki tartej i zrumienić ją razem z cebulą.
2. Ziemniaki (muszą być koniecznie ostudzone!) dokładnie wymieszać ze zmielonymi orzechami i cebulą. Dodać jajko, resztę bułki tartej, sól, pieprz, sos sojowy do smaku, natkę pietruszki i wyrobić gładkie, miękkie ciasto.
Masa nie może być za twarda, ale jednocześnie musi się dać formować w małe ruloniki po obtoczeniu w bułce tartej. Jeżeli ziemniaki nie będą mączyste, możliwe, że trzeba będzie do niej dosypać więcej bułki tartej.
3. Z ciasta formować nieduże, zgrabne krokiety w formie krótkich ruloników. Nie obtaczać ich za grubo bułką tartą, bo ma ona tendencje do przypalania się na patelni.
4. Krokiety smażyć z każdej strony na złoto, na płytkim oleju, na niezbyt dużym ogniu.
Podawać do czystego czerwonego barszczu.

Kurczak w sosie koperkowym z grilowanymi warzywami

Składniki

piersi z kurczaka, 2 duże
cebula, 1 szt.
czosnek, 1 ząbek
śmietana, 150 ml
mąka, 1 łyżka
koperek, 2 łyżki
sól, pieprz, imbir, Vegeta, zioła Prowansalskie, do smaku
brukselki, garść
marchewka, 1 szt
karafior, garść
brokuły, garść
papryka, garść
olej, do smażenia



Przygotowanie

Piersi z kurczaka kroimy w małe kawałki i podsmażamy na zeszklonej cebulce z czosnkiem, posypujemy Vegetą, oraz imbirem, gdy mięso jest usmażone zalewamy go śmietaną z mąką, oraz dosypujemy koperek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Warzywa kroimy w mniejsze kawałki i pieczemy na patelni do grillowania z odrobiną tłuszczu, oraz ziołami Prowansalskimi do miękkości. Podajemy najlepiej z ryżem

Polędwiczki z makaronem po chińsku

Składniki

0,5 kg polędwiczek
grzyby suszone np. podgrzybki lub chińskie mung (same kapelusze);
pół kostki rosołowej lub mięsnej;
papryki (czerwona i zielona);
1 duża marchew
1 cebula;
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej;
sos sojowy;
ocet winny;
przyprawy: sól, świeżo mielony kolorowy pieprz, przyprawa do potraw chińskich, ew. papryka.

* Jeżeli boimy się eksperymentować z sosem, możemy użyć Fixu do potraw chińskich.


                    





Przygotowanie

Grzyby moczymy przez noc w wodzie, kroimy na cienkie paski. 
     Polędwiczki myjemy, suszymy, obieramy z błonek, kroimy na małe cienkie kawałki (Ja wykorzystałam skrawki, które mi zostały z przepisu na Polędwiczki zaplatane http://www.wielkiezarcie.com/recipe59817.html ). Obsypujemy solą, pieprzem oraz przyprawą chińską. Smażymy na patelni do zrumienienia. Odlewamy pozostały tłuszcz, dodajemy grzyby i zalewamy bulionem z dodatkiem 2 łyżek sosu sojowego i 1 łyżką octu winnego. Dusimy do miękkości, aż bulion odparuje. 
     Marchew kroimy w słupki, cebulę w piórka, paprykę w krótkie paski (paprykę czerwoną zawsze obieram ze skórki, żeby nie odchodziła w trakcie duszenia - nożem lub obieraczką do warzyw). Na drugiej patelni smażymy cebulę - przekładamy do mięsa, następnie marchew i paprykę (warzywa należy smażyć szybko, na dużym ogniu - powinny być chrupiące). Z mąki i szklanki zimnej wody robimy zaprawkę, dusimy jeszcze chwilę, w między czasie przyprawiając sosem sojowym, przyprawą chińską, ew. papryką.
    Podajemy z makaronem.
                                     
                                   

czwartek, 7 czerwca 2012

Chleb smażony

Składniki

Chleb - najlepiej troche czerstwy
2 jajka



Przygotowanie

Jajka roztrzepujemy. Optaczamy w nich chleb i smażymy na średnim ogniu, aż do zarumienienia.

Przepis bardzo prosty. Nadaje się na przekąskę.

Karkówka pod pierzynką

Składniki


plastry karkówki (ile potrzeba)
majonez
cebula
marchewka 
żółty ser
ketchup




Przygotowanie

Karkówkę peklujemy jak na grilla (najlepiej dzień przed, ale i wystarczy i 1godz.). Do peklowania używam: sól, pieprz, przyprawę do grilla KAMIS, wyciśnięty czosnek, oliwę z oliwek. Smarujemy blachę piekarnika cienko majonezem i na to układamy plastry karkówki. Na karkówką cieniutko majonez. Nastepnie po 2 plasterki cebuli. Następnie starta na drobnej tarce marchewka, ketchup i starty żółty ser . Na starty ser dajemy jeszcze trochę ketchupu. Pieczemy w piekarniku w 1800 C przez około 1h doglądając nasz specjał, żeby nam się nie przypalił. Przygotowana w ten sposób karkówka jest doskonale soczysta i nadaje się na obiad, ale również jako danie na imprezy- można przygotować dużo wcześniej i piec w trakcie imprezy- podawać prosto z piekarnika odlotowe danie. 

środa, 6 czerwca 2012

Żurek na moim zakwasie

Składniki

Składniki:

woda,
marchew,
pietrucha,
seler,
por,
cebulka,
ziemniaki,
boczek wędzony,
biała kiełbasa,
liść laurowy,
pieprz,sól,majeranek



Przygotowanie

Wykonanie:

Ugotować wywar z warzyw (opcjonalnie można dodać kostkę drobiową)
do podgotowanych już warzyw dodać ziemniaki pokrojone w drobną kosteczkę.
Kiedy ziemniaczki będą już prawie miękkie dodać uprzednio przesmażoną cebulkę z odrobiną boczku,białą kiełbaskę i zakwas www.wielkiezarcie.com/recipe15943.html
.Całość pogotować około 10-15 minut.Kiełbaskę wyjąć obrać,pokroić w plasterki.Żur doprawić solą ,pieprzem roztartym majerankiem.
Nalewać na talerze dokładając kiełbaskę.


ps.http://www.wielkiezarcie.com/recipe15943.html przepis na zakwas
 

Muffinki - przepis baza i dodatki

Składniki


1 i 3/4 szkl. mąki
1/3 szkl. cukru
2 łyżki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
jajo
3/4 szklanki mleka
1/4 szklanki oleju





Przygotowanie

Smarujemy tłuszczem formę na 12 sztuk muffinków i nastawiamy piekarnik na 200st.C.

W misce mieszamy mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia. W innej misce miksujemy jajo z mlekiem i oliwą. W mącznej misce robimy na środku dołek, do którego wlewamy zawartość płynnej mikstury.

Teraz mieszamy począwszy od środka drewnianą łyżką - w żadnym wypadku tego nie miksować, trzeba się namęczyć ręcznie. Powoli mieszamy, aż zniknie nam mąka na brzegach a ciasto będzie miało jednolitą, gęstą konsystencję.

Ciasto jest naprawdę gęste.Teraz możemy przełożyć je do formy - zapełniając do ok. 2/3 dołki. Piec 18-20 minut aż będą złote a patyczek do sprawdzania suchy.

Czas pieczenia zależy od formy na ciastka - ja mam w miare małą formę. Malutkie muffinki powinni się piec ok. 8 minut krócej, a te ogromne przez 30 minut w 180st.

Muffinki dopełniamy dodając różne dodatki.

Na zdjęciu muffiny, które rosły w stronę światła ;)



A oto muffinowe wariacje:

1) jagodowe:
Przygotuj ciasto-bazę i 3/4 szkl. świeżych lub mrożonych jagód/borówek/malin/truskawek/wiśni itp. Wymieszaj z ciastem - moga być opruszone mąką. Można dodać 1 łyżeczkę startej skórki cytrynowej.

2) żurawinowe:
Dodaj 1 szkl. pogniecionej/posiekanej żurawiny z 2 łyżkami cukru.

3) makowe:
W przepisie powinno być 1/2szkl.(nie 1/3) cukru i 1 łyżka maku.

4) bananowe:
W przepisie mleka powinno być tylko 1/2 szkl. Dodaj 3/4 szkl. posiekanych bananów i 1/2 szkl. posiekanych orzechów.

5) serowe:
Dodaj 1/2 szkl. sera  cheddara albo innego.

6) posypka:
Wymieszaj 3 łyżki mąki z 3 łyżkami brązowego cukru i 1/4 łyżeczką zmielonego cynamonu. Posiekane 2 łyżki zimnego masła i 2 łyzki posiekanych orzechów. Posypać tym muffinki będące już w formie na ciasto.

7) czekoladowe:
To moje ulubione: zanurzone duze kawałki białej lub czarnej czekolady (kakaowe muffinki). Niestety nie wiem jeszcze jak je zrobić - zwykła czekolada się nie sprawdza :(  Jak znajdę sposób, dam wam znać.

Sałatka czosnkowa do potraw z grilla

Składniki

5 - 7 ogórków konserwowych
główka czosnku
puszka czerwonej fasoli
słoiczek majonezu



Przygotowanie

ogórki i czosnek pokroić w kostkę dodać odcedzoną fasole, wszystko wymieszać z majonezem. Pycha, jeśli ktoś lubi czosnek

Chłodnik ll

Składniki

1 kg buraków
kilka świeżych ogórków
pół szklanki śmietany
2 jajka
koperek
pęczek szczypiorku
2 łyżeczki cukru
kwasek
sól
pieprz




Przygotowanie

Połowę buraków obrać, zetrzeć surowe, zalać wrzątkiem, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia, doprawić kwaskiem i wystudzić.
Pozostałe buraki ugotować, po czym kroić w słomkę.
Ogórki kroimy w kostkę.
Wszystko włożyć do wazy, zalać przecedzonym wywarem z buraków.
Doprawić: solą pieprzem, cukrem , śmietaną. Schłodzić w lodówce.
Do talerza włożyć ugotowane jajko, nalać porcję zupy.
Ja podaję z ziemniakami kraszonymi słoninką i cebulą.

wtorek, 5 czerwca 2012

Tanie ciasteczka

Składniki


4  szklanki maki pszennej
300 g powideł śliwkowych
270 g śmietany ( 18%)
200 g smalcu
1 ( niepełna) szklanka cukry pudru




Przygotowanie

1. z mąki śmietany i smalcu wyrobic ciasto.
2. odstawic w chłodne miejsce na kilka godz. a nastepnie rozwałkować , wyciac prostokaty nałożyc powidla , zwinąć
3. piec w temp. 180 przez około 20 min
4. po upieczeniu otaczac w cukrze pudrze

ciasto zielone Tesi

Składniki

Upiec biszkopt ( kazdy ma swój sprawdzony przepis )

Krem:

1/2 litra mleka
1 cukier waniliowy
1 szklanka cukru
po 2 łyzki maki ziemniaczanej i pszennej
1 kostka masła

Masa jabłkowa:

3 opakowania galaretki kiwi lub owoców lesnych
1 litr wody
5 jabłek

Wierzch: Składniki podsmazyć

1 opakowanie wiórek kokosowych
2 łyzki masła
2 łyzki cukru 



Przygotowanie

 Krem:
Z pół litra mleka odlać pół szklanki i rozpuścic obie mąki.Reszte mleka zagotować z cukrami.Wlać mleko z mąką i chwilke pogotować.Gdy ostygnie ucieramy z masłem.

W litrze wody rozpuszczamy galaretki.Gdy zacznie gęstniec dodajemy starte jabłka

Biszkopt smarujemy połową budyniu.Wykładamy mase jabłkową i chłodzimy.

Po schłodzeniu wykładamy drugż część budyniu i ostudzony kokos

Warto spróbować bo warto:)))

Wczorajsze piwo - REAKTYWACJA

Składniki

1. Zwietrzałe Piwo
2. Woda mineralna gazowana



Przygotowanie

To nie żart! Napój ten jest wysmienity na kaca po imprezie. Do zwietrzałego piwa(np. z otwartej butelki) dolac mineralną - proprcje moga byc pół na pół. Wypić!:)


To znacznie lżejszy napój na kaca niz samo piwo, doskonały równiez na gorące dni.

sałatka z ogórkiem i szynką

Składniki

1 ogórek zielony
15 dag szynki
3 jajka
1 puszka kukurydzy
25 dag drobnego makaronu
1 mały majonez
koperek lub natka pietruszki
1-2 ząbki czosnku
sól, pieprz



Przygotowanie

Makaron  ugotować, ostudzić.Ogórek obrać, pokroić w kosteczkę wraz z szynką i jajkami ugotowanymi na twardo.Wszystkie składniki połączyć, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek, sól, pieprz i wymieszać z majonezem.

                   
Na zdjęciu sałatka z dodatkiem czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę.

poniedziałek, 4 czerwca 2012

gęsta zupa z czerwonej fasoli

Składniki


0.5 kg czerwonej fasoli (suchej)
2 kości wieprzowe
25 dag wędzonego chudego boczku
20 dag mięsa np.łopatki (niekoniecznie)
marchew
duża cebula
kostka do zupy warzywna
2 liście laurowe
majeranek
ostra papryka
sól, pieprz
2-3 łyzeczki koncentratu pomidorowego




Przygotowanie

Fasolę zalać zimną wodą i moczyć całą noc. Wodę z fasoli wymienić, jeśli konieczne nawet 2 razy, bo puszcza kolor. W dużym garnku zagotować fasolę, dodać kości, kostkę, majeranek, liście laurowe i marchew pokrojoną w kostkę. Boczek i mięso pokroić w kostkę. Na patelni podsmażyć boczek; na wytopionym tłuszczu zrumienić mięso- pod koniec dodać poszatkowaną w kosteczkę cebulę, żeby sie zeszkliła. Dodać wszystko do zupy. Pół godziny przed końcem gotowania dodać koncentrat pom., sól, pieprz, paprykę (1/4 łyżeczki). Na koniec ( zupa musi sie gotować 2 godziny na wolnym ogniu,aż fasolka bedzie miękka) zagęścić ją zasmażką  z łyżeczki masła i 2 łyżek mąki.      Gotowac jeszcze 5 min. Uwaga! Czerwona fasolka "farbuje" i mięsko będzie koloru buraczkowego.
                                  

niedziela, 3 czerwca 2012

Pieczarkowy pasztet z nutką orzechową

Składniki

pieczarki 500 g
orzechy laskowe ok. 10 dag
natka pietruszki 3 łyżki
bułka kajzerka + bułka tarta - całość powinna mieć 15 dag
jajka 5 szt
boczek wędzony 10 dag
ser żółty tarty 20 dag
masło 4 łyżki
duża cebula 1 szt.
sól
pieprz
gałka muszkatołowa




Przygotowanie

Jajka roztrzepujemy i przyprawiamy solą, pieprzem i gałką. Do jajek dodajemy pokrojoną bułkę i bułkę tartą.

Cebulę kroimy w drobną kostkę, a pieczarki w plasterki. Na patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy chwilę cebulę, po czym dodajemy pieczarki i smażymy od czasu do czasu mieszając. Pieczarki powinny odparować.

Do cebuli i pieczarek dodajemy natkę pietruszki, grubo starty ser, z grubsza posiekane orzechy laskowe i jajka z bułką. Wyrabiamy masę ręcznie. (jak mielone:))

Masę przekładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką formy. Na wierzchu rozkładamy pokrojony na małe kawałki boczek (jeżeli ktoś dysponuje, może położyć cieniutkie plasterki boczku morliny)

Pieczemy 40 min w temp. ok. 170 stopni

Smacznego.

Danie doskonałe na ciepło i na zimno z żurawiną.

Rolada z jabłkami

Składniki

jabłka,
cynamon,
olej,
4 jajka,
3/4 szkl. cukru,
2 lyżki mąki zimniaczanej,
mąka tortowa,
mały proszek do pieczenia,
cukier puder.



Przygotowanie

Blachę pokryć minimalną ilością oleju. Następnie na całości położyć jabłka pokrojone w 16 - stki tak, by nie bylo wolnych przestrzeni. Posypać do smaku cynamonem. Ubić 4 białka z 3/4 szkl. cukru, dodawać po 1 żółtku i ubijać. Do szklanki wsypać 2 łyżki mąki ziemniaczanej i uzupełnić mąką tortową - wsypać do ubitych jajek z cukrem - wymieszać. Dodać cały mały proszek do pieczenia - wymieszać. Ciasto wylać na jabłka na blasze i piec ok. 30 - 40 minut (podobnie jak biszkopt). Wyciągnąć z piekarnika i odciąć rogi. Następnie wyrzucić ciasto z formy na ściereczkę i zwinąć w roladę, posypać cukrem pudrem. smacznego:)

Tarta z wiśniami na cieście francuskim

Składniki

1 opakowanie ciasta francuskiego (450 g)
80 dag wiśni
2 łyżki cukru
1 jajko
2 łyżki śmietany



Przygotowanie

Ciasto francuskie lekko rozmrozić, odkroić 3 cienkie paski, upleść z nich warkocz. Ciastem wyłożyć dno i bok dużej tortownicy. Z warkocza zrobić rant (brzeg). Wiśnie umyć, dokładnie osączyć, wydrylować. Jajko rozmącić ze śmietaną, wylać na ciasto, rozłożyć wiśnie. Piec przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Gorące ciasto posypać cukrem.

placuszki racuszki

Składniki

2 szklanki mąki
3 łyżki cukru
cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
1,5 szklanki mleka
2 łyżki masła
aromat waniliowy
masło lub olej do smażenia



Przygotowanie

Wszystkie suche składniki dobrze wymieszać dolać mleko ,następnie roztopione i ostudzone masło, jajka i kilka kropel aromatu waniliowego lub innego według uznania.Wszystko dokładnie wymieszać ciasto powinno być gęściejsze niż na naleśniki.Nakładać na rozgrzany olej lub masło niewielkie placuszki i smażyć na rumiano.Gotowe można posypać cukrem pudrem lub posmarować dżemem,miodem,czekoladą jak kto lubi.Szybko sie je robi i szybko zjada.Najlepsze na śniadanie.Smacznego.

sobota, 2 czerwca 2012

karp cebulkowy

Składniki

1 karp,
2 cebule,
przyprawy:
              vegeta,
               maggi
bułka tarta i mąka do panierowania
olej do smażenia





Przygotowanie

Oczyszczonego i umytego karpia filetujemy, posypujemy vegetą i dodajemy kilka kropli maggi w płynie. Cebulkę kroimy w talarki i obkładamy przyprawioną rybę. Odstawiamy do lodówki na jakiś czas (najlepiej kilka godzin). Filety obłożone cebulką panierujemy w mące pomieszanej z bułką tartą w proporcjach pół na pół i smażymy na gorącym oleju aż do zrumienienia.
Rybka dzięki przyprawom i cebulce nabiera fajnego smaku:)
Mój mąż przepada za tak przyrządzonym karpikiem:)



Truskawkowy shake

Składniki

Składniki:
- truskawki (najlepiej świeże)
- serki homogenizowane
- czekolada

Czas przygotowania:
- 20 min

Koszt:
- w "sezonie truskawkowym": 2kg truskawek - 8zł, 3 serki Danio - 4zł, 2 czekolady  4-5zł - porcja dla 5 osób (po szklance/osobę)



Przygotowanie


Osobiście uważam, że technika jest po to, żeby Nam życie ułatwiać, a nie je utrudniać lub uniemożliwiać, dlatego w przepisie tym trochę sobie ułatwiam pracę, używając sokowirówki (która konieczna wcale nie jest).

1. Trzeba zrobić miazgę z truskawek. Ja wycisnęłam w sokowirówce sok z ~2kg (łubianki) truskawek. Można oczywiście truskawki zmiażdżyć: mikserem, blenderm, lub widelcem (w skrajnym wydaniu).
2. Do soku z takiej ilości truskawek dodałam 3 serki homogenizowane (Danio) z dwóch powodów: po pierwsze truskawki były dość kwaśne, więc musiałam je jakoś "posłodzić", a po drugie chciałam żeby shake był gęstszy. Dlatego, jeśli macie bardzo słodkie truskawki, lub tylko je miażdżycie, a nie wyciskacie sok - proponuję dodawać po 1 serku, mieszać (znowu do wyboru: mikser / blender / łyżka) i próbować.
3. Trzeba roztopić czekoladę (jak w moim przepisie na czekoladowe głazy), i znów: ze względu na bardzo kwaśne truskawki i ilość szkanek do napełnienia (5) zużyłam 2 czekolady (1 ciemną i 1 białą + 1/4 szklanki mleka).
4. Napełnianie szklanek:
- na dno każdej szklanki wlewamy po 2 łyżki stołowe roztopionej czekolady
- napełniamy wszystkie szklanki truskawkowo-serkowym płynem (ew. masą)
- resztę czekolady wlewamy do szklanek (może wyjdą Wam fantazyjne wzorki).
5. Proponuję schłodzić shake w lodówce przez godzinę przed podaniem, ale można też pić (jeść) od razu. 
Naprawdę pychota :)

Ad.2 Jeśli użyjecie sokowirówki, shake będzie miał naprawdę fajną konsystencję (gęstego kakao), ale wersja ze zmiażdżoinymi owocami, czy bez czekolady też jest rewelacyjna.

Smacznego!

Orzeźwiająca sałatka z jogurtem greckim

Składniki


sałata lodowa
3 duże mięsiste pomidory
2 zielone ogórki
1 świeża cebula
1/4 szklanki pestek słonecznika
jogurt grecki duży
oliwa
natka pietruszki
sól, pieprz




Przygotowanie

Główkę sałaty dokładnie umyj i posiekaj na paski, osuszoną rozłóż na dużym talerzu (naczynie musi być płaskie) i polej oliwą. Pomidory pokrój na w miarę cienkie ćwiartki i poukładaj na sałacie, posyp solą i pieprzem oraz polej znów odrobiną oliwy. Ogórki porojonę w drobną kostkę ułóż na pomidorach, posól.
Pokrojoną w krążki cebulę ułóż na ogórkach i posól. Teraz jogurt, nakładaj go łyżką na wierzch, ale nie jako warstwa tylko osobne kopki. To wszystko posyp słonecznikiem, posiekaną natką pietrszuki, pieprzem i polej odrobiną oliwy.

Tak warstwowo zrobiona sałatka wygląda bardzo ciekawie i estetycznie oraz pozwala bardziej odczuwać smak kolejnych składników.

piątek, 1 czerwca 2012

Ryż do Onigiri

Składniki

Ryż do Onigiri

Składniki:
ryż na sushi
kawałek alg kombu (niekoniecznie)
2 łyżki przyprawy do ryżu na sushi



Przygotowanie

Sposób przyrządzania:
Ryż na sushi bardzo dokładnie umyć pod zimną bieżącą wodą, płukać tak długo, aż woda nie będzie czysta (można dodać kombu), przykryć i jak najszybciej zagotować. Usunąć kombu, zmniejszyć temperaturę i gotować na wolnym ogniu przez 10minut. wyłączyć i pozostawić na 15minut. Po usunięciu kombu ani na chwilę nie powinno się zdejmować przykrywki garnka. Gorący ryż przełożyć do dużej, bardzo płytkiej miski, tzw. sushi-oke, i dokładnie posypać przyprawą do ryżu na sushi. Następnie w jednej ręce trzymając drewnianą łopatkę kuchenną, tzw. shamoji, należy energicznie wymieszać ryż z przyprawą, w tym samym czasie drugą ręką wachlując ryż, żeby jak najszybciej ostygł. Mieszać trzeba na tyle delikatnie, aby nie złamać ani jednego ziarenka. Tuż przed użyciem ryż na sushi powinien być błyszczący i mieć temperaturę pokojową.

Ja zostawiam ryż na ok. godzinę, póki całkowicie nie ostygnie.

Schab pieczony z piwem i serem

Składniki

1 kg schabu bez kości
14 plastrów żółtego ostrego sera
100 ml jasnego piwa
2 łyżeczki sproszkowanego kminku
10 ml rosołu (może być z kostki)
sól i pieprz



Przygotowanie

MIęso umyć i osuszyć. Natrzeć solą i pieprzem. Posypać sproszkowanym kminkiem. Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Podlać piwem i piec w mocno nagrzanym piekarniku przez ok 85 min. W czasie pieczenia w miarę potrzeby podlewać rosołem. Na 10 min przed końcem pieczenia naczynie przykryć. Upieczony schab ponacinać na 3/4 grubości (ok. 14 nacięć). W nacięcia nałożyć plastry sera o wielkości przystosowanej do głębokości nacięć. Tak przygotowaną pieczeń zapiec w piekarniku do stopienia się sera. Podawać z ziemniakami i sałatą.

Warstwowa sałatka z rzodkiewką

Składniki



pęczek rzodkiewek
20 dag sera żółtego
3 łyżki majonezu
3 jajka ugotowane na twardo
szczypiorek posiekany (2 łyżki)
sól
pieprz








Przygotowanie

Sałatkę najlepiej przygotować w szklanym naczyniu - ładnie się wtedy prezentuje.
Pierwsza warstwa to starte, na tarce o dużych oczkach, jajka. Solimy i pieprzymy. Następnie gruba warstwa majonezu, później pokrojony szczypiorek. Posypujemy przyprawą do sałatek, na to starty na dużych oczkach żółty ser. Ostatnia warstwa to starte rzodkiewki.

Smacznego! :)

śledzie z kolorową papryką

Składniki

Duzy sloik platow sledziowych w zalewie octowej.5 duzych cebul,1 zolta papryka,1 zielona i 2 czerwone,mala puszka przecieru pomidorowego,olej.Do smaku:vegeta,papryka slodka w proszku,odrobina cukru,soli,sok z cytryny lub ocet,lisc laurowy,ziele angielskie.



Przygotowanie

Na patelnie wlewamy olej(dosyc duzo,bo okolo 1 szklanki).Cebule i papryke pokroic w cienkie paski po czym wrzucic na rozgrzany olej.NIE SMAZYC!Dusic pod przykryciem okolo 10 min.aby cebula i papryka byla szklista.Dodac przecier pomidorowy i wymieszac.Sciagnac z ognia i poczekac az dobrze  wystygnie.Przyprawic wedlug swojego smaku.Odcedzić śledzie na sito a następnie ,zalac uduszoną potrawką,lekko wymieszac. Najlepiej smakuje na drugi dzien.

Jeleń z muszelkami

Składniki

 
0.5 kg combra jeleni bez kości
1 litr maślanki
3 szlanki makaronu ( muszelki )
3 marchewki
1/2 korzenia seleru
2 garście fasoli szparagowej ( może być mrożona )   
Przypawy:
1 duża  łyżka ziarenek jałowca
2 liście laurowe,
8 suszonych  śliwek,
10 ziarenek ziela angielskiego,
1 mała łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu i 1lyż.  czerwonego pieprzu,
6 - 9 ząbków czosnku,
1 cebula ( pokroić na małe kawałki ) 



Przygotowanie

 
Mięso napikować czosnkiem i włożyć do miski, dodać resztę przypraw i zalać  maślanką. Odstawić do lodówki na 3 dni.  
Na trzeci dzień mięso opłukać lekko wodą i włożyć do garnka,dobrze przypiec i zalać  gorącą wodą tak żeby mięso było przykryte wodą. Dać do piekarnika na około 2.5 godziny na 180 C. Garnek trzeba nakryć folią aluminiową.Jak jest gotowe to mięso pokroić na plastry.  Sos zlać do mniejszego garnka , dodać 1-2 kostki bulionu i zagotować. Zarobić zasmażkę  połączyć z sosem.
Marchewkę  i seler pokroić na kawałki wielkości około 1cm. i wrzucić do gotującej wody na 6-10min. Osączyć i schłodzić zimną wodą.
Fasolę  pokroić na prążki o długości 3cm i też wrzucić do gotującej wody, ale tylko na 5min. Osączyć i schłodzić zimną wodą, chcemy żeby fasola zachowała piękny zielony kolor.
Makaron-muszelki ugotować, osączyć i wymieszać z marchewką, selerem i fasolą. Tą mieszankę i mięso  polać naszym sosem.