środa, 13 czerwca 2012

Baba marmurkowa

Składniki

1 kostka margaryny
1 ½ szklanki cukru (lub mniej)
6 jajek
2 szklanki mąki wrocławskiej
1 szklanka mąki krupczatki
¾ szklanki mąki ziemniaczanej
małe opakowanie proszku do pieczenia
½ szklanki śmietany
3 łyżeczki kakao
aromat cytrynowy
rodzynki (jeśli ktoś lubi)



Przygotowanie

Margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem.
Mąki wymieszać ze sobą i proszkiem do pieczenia.
Połączyć z utarta masą.
Dodać śmietanę, aromat cytrynowy i wymieszać.
Z białek ubić pianę i dodać do ciasta.
Delikatnie wymieszać.
Formę wysmarować tłuszczem i obsypać grysikiem lub bułką tartą.
2/3 ciasta wylać do formy
Do 1/3 dodać kakao i wymieszać.
Wylać do formy na ciasto białe i delikatnie rozprowadzić łyżką, nie mieszać.
Piec 45 minut temp. ok. 180oC.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz