piątek, 1 czerwca 2012

Jeleń z muszelkami

Składniki

 
0.5 kg combra jeleni bez kości
1 litr maślanki
3 szlanki makaronu ( muszelki )
3 marchewki
1/2 korzenia seleru
2 garście fasoli szparagowej ( może być mrożona )   
Przypawy:
1 duża  łyżka ziarenek jałowca
2 liście laurowe,
8 suszonych  śliwek,
10 ziarenek ziela angielskiego,
1 mała łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu i 1lyż.  czerwonego pieprzu,
6 - 9 ząbków czosnku,
1 cebula ( pokroić na małe kawałki ) 



Przygotowanie

 
Mięso napikować czosnkiem i włożyć do miski, dodać resztę przypraw i zalać  maślanką. Odstawić do lodówki na 3 dni.  
Na trzeci dzień mięso opłukać lekko wodą i włożyć do garnka,dobrze przypiec i zalać  gorącą wodą tak żeby mięso było przykryte wodą. Dać do piekarnika na około 2.5 godziny na 180 C. Garnek trzeba nakryć folią aluminiową.Jak jest gotowe to mięso pokroić na plastry.  Sos zlać do mniejszego garnka , dodać 1-2 kostki bulionu i zagotować. Zarobić zasmażkę  połączyć z sosem.
Marchewkę  i seler pokroić na kawałki wielkości około 1cm. i wrzucić do gotującej wody na 6-10min. Osączyć i schłodzić zimną wodą.
Fasolę  pokroić na prążki o długości 3cm i też wrzucić do gotującej wody, ale tylko na 5min. Osączyć i schłodzić zimną wodą, chcemy żeby fasola zachowała piękny zielony kolor.
Makaron-muszelki ugotować, osączyć i wymieszać z marchewką, selerem i fasolą. Tą mieszankę i mięso  polać naszym sosem.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz