czwartek, 14 czerwca 2012

Likier pomarańczowy

Składniki


400 ml soku z wyciśnietych pomarańczy
skórka z 2 pomarańczy
3 łyżki białego cukru kandyzowanego
200 ml wody
700 ml białego rumu




Przygotowanie

Część skórki odłożyć do dekoracji, pozostałą gotować z wodą i cukrem przez ok. 5 min. na małym ogniu.
Do wystudzonej wody z cukrem wlać sok pomarańczowy, wymieszać. Przecedzić przez sitko o drobnych oczkach. Następnie połączyć z rumem, zamieszać. Do szklanego naczynia włożyć skórkę pozostawioną do dekorcji i przelać przygotowany płyn.

Odstawić na ok. 4 tygodnie w ciemne i chłodne miejsce. Od czasu do czasu energicznie wstrząsnąć naczyniem z likierem.



Przepis pochodzi z książki Domowe nalewki i likiery, autorstwa G. Poggenpohl.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz