piątek, 1 czerwca 2012

Ryż do Onigiri

Składniki

Ryż do Onigiri

Składniki:
ryż na sushi
kawałek alg kombu (niekoniecznie)
2 łyżki przyprawy do ryżu na sushi



Przygotowanie

Sposób przyrządzania:
Ryż na sushi bardzo dokładnie umyć pod zimną bieżącą wodą, płukać tak długo, aż woda nie będzie czysta (można dodać kombu), przykryć i jak najszybciej zagotować. Usunąć kombu, zmniejszyć temperaturę i gotować na wolnym ogniu przez 10minut. wyłączyć i pozostawić na 15minut. Po usunięciu kombu ani na chwilę nie powinno się zdejmować przykrywki garnka. Gorący ryż przełożyć do dużej, bardzo płytkiej miski, tzw. sushi-oke, i dokładnie posypać przyprawą do ryżu na sushi. Następnie w jednej ręce trzymając drewnianą łopatkę kuchenną, tzw. shamoji, należy energicznie wymieszać ryż z przyprawą, w tym samym czasie drugą ręką wachlując ryż, żeby jak najszybciej ostygł. Mieszać trzeba na tyle delikatnie, aby nie złamać ani jednego ziarenka. Tuż przed użyciem ryż na sushi powinien być błyszczący i mieć temperaturę pokojową.

Ja zostawiam ryż na ok. godzinę, póki całkowicie nie ostygnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz