sobota, 9 czerwca 2012

krewetki w białym winie

Składniki


1/2 kg krewetek tygrysich
1/4 kostki masła
kieliszek białego wytrawnego wina
malutka papryczka chili.
sok z 1/2 cytryny lub limonki
3 ząbki czosnku
garść posiekanej pietruszki lub kolendry
sól, biały pieprz do smaku





Przygotowanie

krewetki rozmrażamy i osuszamy papierowym ręcznikiem masło topimy na patelni dodajemy do niego przeciśnięty przez prasę czosnek, papryczkę drobniutko pokrojoną oraz krewetki. Smażymy przez 3 minuty podlewamy winem i zwiększamy ogień. Czekamy  chwilkę aż płyn się zredukuje. przyprawiamy do smaku solą i białym pieprzem na koniec dodajemy pietruszkę liub kolendrę i natychmiast zdejmujemy z ognia już na talerzu delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz