niedziela, 3 czerwca 2012

Pieczarkowy pasztet z nutką orzechową

Składniki

pieczarki 500 g
orzechy laskowe ok. 10 dag
natka pietruszki 3 łyżki
bułka kajzerka + bułka tarta - całość powinna mieć 15 dag
jajka 5 szt
boczek wędzony 10 dag
ser żółty tarty 20 dag
masło 4 łyżki
duża cebula 1 szt.
sól
pieprz
gałka muszkatołowa




Przygotowanie

Jajka roztrzepujemy i przyprawiamy solą, pieprzem i gałką. Do jajek dodajemy pokrojoną bułkę i bułkę tartą.

Cebulę kroimy w drobną kostkę, a pieczarki w plasterki. Na patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy chwilę cebulę, po czym dodajemy pieczarki i smażymy od czasu do czasu mieszając. Pieczarki powinny odparować.

Do cebuli i pieczarek dodajemy natkę pietruszki, grubo starty ser, z grubsza posiekane orzechy laskowe i jajka z bułką. Wyrabiamy masę ręcznie. (jak mielone:))

Masę przekładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką formy. Na wierzchu rozkładamy pokrojony na małe kawałki boczek (jeżeli ktoś dysponuje, może położyć cieniutkie plasterki boczku morliny)

Pieczemy 40 min w temp. ok. 170 stopni

Smacznego.

Danie doskonałe na ciepło i na zimno z żurawiną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz