niedziela, 3 czerwca 2012

Rolada z jabłkami

Składniki

jabłka,
cynamon,
olej,
4 jajka,
3/4 szkl. cukru,
2 lyżki mąki zimniaczanej,
mąka tortowa,
mały proszek do pieczenia,
cukier puder.



Przygotowanie

Blachę pokryć minimalną ilością oleju. Następnie na całości położyć jabłka pokrojone w 16 - stki tak, by nie bylo wolnych przestrzeni. Posypać do smaku cynamonem. Ubić 4 białka z 3/4 szkl. cukru, dodawać po 1 żółtku i ubijać. Do szklanki wsypać 2 łyżki mąki ziemniaczanej i uzupełnić mąką tortową - wsypać do ubitych jajek z cukrem - wymieszać. Dodać cały mały proszek do pieczenia - wymieszać. Ciasto wylać na jabłka na blasze i piec ok. 30 - 40 minut (podobnie jak biszkopt). Wyciągnąć z piekarnika i odciąć rogi. Następnie wyrzucić ciasto z formy na ściereczkę i zwinąć w roladę, posypać cukrem pudrem. smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz