piątek, 8 czerwca 2012

Polędwiczki z makaronem po chińsku

Składniki

0,5 kg polędwiczek
grzyby suszone np. podgrzybki lub chińskie mung (same kapelusze);
pół kostki rosołowej lub mięsnej;
papryki (czerwona i zielona);
1 duża marchew
1 cebula;
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej;
sos sojowy;
ocet winny;
przyprawy: sól, świeżo mielony kolorowy pieprz, przyprawa do potraw chińskich, ew. papryka.

* Jeżeli boimy się eksperymentować z sosem, możemy użyć Fixu do potraw chińskich.


                    





Przygotowanie

Grzyby moczymy przez noc w wodzie, kroimy na cienkie paski. 
     Polędwiczki myjemy, suszymy, obieramy z błonek, kroimy na małe cienkie kawałki (Ja wykorzystałam skrawki, które mi zostały z przepisu na Polędwiczki zaplatane http://www.wielkiezarcie.com/recipe59817.html ). Obsypujemy solą, pieprzem oraz przyprawą chińską. Smażymy na patelni do zrumienienia. Odlewamy pozostały tłuszcz, dodajemy grzyby i zalewamy bulionem z dodatkiem 2 łyżek sosu sojowego i 1 łyżką octu winnego. Dusimy do miękkości, aż bulion odparuje. 
     Marchew kroimy w słupki, cebulę w piórka, paprykę w krótkie paski (paprykę czerwoną zawsze obieram ze skórki, żeby nie odchodziła w trakcie duszenia - nożem lub obieraczką do warzyw). Na drugiej patelni smażymy cebulę - przekładamy do mięsa, następnie marchew i paprykę (warzywa należy smażyć szybko, na dużym ogniu - powinny być chrupiące). Z mąki i szklanki zimnej wody robimy zaprawkę, dusimy jeszcze chwilę, w między czasie przyprawiając sosem sojowym, przyprawą chińską, ew. papryką.
    Podajemy z makaronem.
                                     
                                   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz