poniedziałek, 4 czerwca 2012

gęsta zupa z czerwonej fasoli

Składniki


0.5 kg czerwonej fasoli (suchej)
2 kości wieprzowe
25 dag wędzonego chudego boczku
20 dag mięsa np.łopatki (niekoniecznie)
marchew
duża cebula
kostka do zupy warzywna
2 liście laurowe
majeranek
ostra papryka
sól, pieprz
2-3 łyzeczki koncentratu pomidorowego




Przygotowanie

Fasolę zalać zimną wodą i moczyć całą noc. Wodę z fasoli wymienić, jeśli konieczne nawet 2 razy, bo puszcza kolor. W dużym garnku zagotować fasolę, dodać kości, kostkę, majeranek, liście laurowe i marchew pokrojoną w kostkę. Boczek i mięso pokroić w kostkę. Na patelni podsmażyć boczek; na wytopionym tłuszczu zrumienić mięso- pod koniec dodać poszatkowaną w kosteczkę cebulę, żeby sie zeszkliła. Dodać wszystko do zupy. Pół godziny przed końcem gotowania dodać koncentrat pom., sól, pieprz, paprykę (1/4 łyżeczki). Na koniec ( zupa musi sie gotować 2 godziny na wolnym ogniu,aż fasolka bedzie miękka) zagęścić ją zasmażką  z łyżeczki masła i 2 łyżek mąki.      Gotowac jeszcze 5 min. Uwaga! Czerwona fasolka "farbuje" i mięsko będzie koloru buraczkowego.
                                  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz