niedziela, 10 czerwca 2012

ciasto z wiśniami

Składniki

ciasto
 
20 dkg mąki
10 dkg masła lub kasi
10 dkg cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 żółtka
2 łyżki wódki lub wody

beza

4 białka
20 dkg cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej
10 dkg migdałów

galaretka

1 litr wiśni w zalewie
2 budynie śmiatankowe
1 galaetka wiśniowa
 
1 litr śmietany 30%
5 śmietanfixsów otekera



Przygotowanie

ciasto

masło utrzeć z  żółtkami i cukrem na puszystą masę.dodać mąkę i proszek do pieczenia,następnie wódkę lub wodę,powinno być dość gęste.
Podzielić na połowę,ledną połowę rozsmarować na blaszce na rozsmarowane ciasto wyłóżyć beżę wykonaną według przepisu i posypać  połową płatków migdałowych.Z drugą połową ciasta postąpić podobnie.pieć około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Ciasto wystudzić,po wystudzeniu posmarować galaretką którą wykonujemy w następujący sposób 1 litr wiśni zagotować razem z zalewą,do gotującuch wiśni wlać rozrobiony budyń wyłączyć gaz i wsypać galaretkę zamieszać i wystudzić musi być letnia wtedu dobrze się rozsmaruje po cieście na gataretkę wyłożyć śmietanę ubitą z śmietanfiksami na śmietanę drugą połowę ciasta migdałami do  góry

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz