piątek, 15 czerwca 2012

leczo z cukinii wg Olci

Składniki

duza cukinia
5 papryk igołomskich
1 czerwona papryka
pol kilo kiełbaski lepszej jakości
2 srednie cebule
ząbek czosnku
przecier pomidorowy
3 ogórki kiszone
przyprawy



Przygotowanie

cukinie oczyścic z pestek i obrac.pokroic w kostke mniej wiecej 1 na 1 cm.papryke oczyścic z pestek i tak samo pokroic. cebule pokroic w piórka.ząbek czosnku w kostke.ogórek kiszony także.kiełbase także w kostke.do dużego garnka włać około 7 łyżek oliwy rozgrzać, najpierw wrzucic cebule i zeszklic.dodac 3 liście laurowe i kilka  kulek ziela angielskiego.nastepnie wrzucic kiełbaske i czosnek.chwile podsmażyc.nastepnie dodac papryke i chwile podsmażać od czasu do czasu mieszając.jak papryka zmięknie dodac cukinie dokładnie wymieszac.przykryc garnek i trzymac na malym ogniu około 20-30 minut od czasu do czasu mieszając.młoda cukinia stosunkowo szybko dojdzie do miekkości dlatego nalezy od czasu do czasu sprawdzic czy jest juz gotowe.nastepnie wrzucamy ogórka kiszonego(pokrojonego w kostke). solimy,dodajemy pieprz i papryke ostra i słodka oraz słoiczek przecieru pomidorowego.

ze wzgledu na to ze nie wrzucamy wszystkich warzyw na raz proponuje wszystko pokroic wczesniej zeby potem nie spieszyc sie jak np papryka zmieknie i bedzie czas na cukinie.warzywka puszcza pyszny sos którego nie nalezy odlewac.

podawac ze świeżym pieczywem

polecam i życze zmacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz