środa, 6 czerwca 2012

Chłodnik ll

Składniki

1 kg buraków
kilka świeżych ogórków
pół szklanki śmietany
2 jajka
koperek
pęczek szczypiorku
2 łyżeczki cukru
kwasek
sól
pieprz




Przygotowanie

Połowę buraków obrać, zetrzeć surowe, zalać wrzątkiem, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia, doprawić kwaskiem i wystudzić.
Pozostałe buraki ugotować, po czym kroić w słomkę.
Ogórki kroimy w kostkę.
Wszystko włożyć do wazy, zalać przecedzonym wywarem z buraków.
Doprawić: solą pieprzem, cukrem , śmietaną. Schłodzić w lodówce.
Do talerza włożyć ugotowane jajko, nalać porcję zupy.
Ja podaję z ziemniakami kraszonymi słoninką i cebulą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz