środa, 13 czerwca 2012

wonna zapiekanka ziemniaczana

Składniki

1,5kg ziemniaków 1pęczek tymianku 1liść laurowy 8 ząbków czosnku sól, mielony pieprz kolorowy 10 dag masła



Przygotowanie

Umyte i obrane ziemniaki pokroić w cienkie plasterki i podzielić na 4 części.Czosnek obrać i przeciąć na pół.Tymianek opłukać , osuszyć i posiekać.Naczynie do zapiekania wysmarować masłem i ułożyć 1 warstwę ziemniaków, posolić ją i oprószyć pieprzem i posypać tymiankiem, a także rozłożyć czosnek.Takich warstw ułożyć 4 i pomiędzy 2 a 3 rozkruszyć liść laurowy.Do żaroodpornego naczynia wlać tyle wody , by przykryła ziemniaki.Zagotować na gazie i trzymać na wolnym ogniu ,aż woda wyparuje.Wtedy zapiekanę wstawić do piekarnika i piec 20min w 160 stopniach, podawać do potraw mięsnych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz