piątek, 1 czerwca 2012

śledzie z kolorową papryką

Składniki

Duzy sloik platow sledziowych w zalewie octowej.5 duzych cebul,1 zolta papryka,1 zielona i 2 czerwone,mala puszka przecieru pomidorowego,olej.Do smaku:vegeta,papryka slodka w proszku,odrobina cukru,soli,sok z cytryny lub ocet,lisc laurowy,ziele angielskie.



Przygotowanie

Na patelnie wlewamy olej(dosyc duzo,bo okolo 1 szklanki).Cebule i papryke pokroic w cienkie paski po czym wrzucic na rozgrzany olej.NIE SMAZYC!Dusic pod przykryciem okolo 10 min.aby cebula i papryka byla szklista.Dodac przecier pomidorowy i wymieszac.Sciagnac z ognia i poczekac az dobrze  wystygnie.Przyprawic wedlug swojego smaku.Odcedzić śledzie na sito a następnie ,zalac uduszoną potrawką,lekko wymieszac. Najlepiej smakuje na drugi dzien.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz