Składniki
8 porcji:
6 polowek piersi z kurczaka
1 jajko, roztrzepane
200 ml maslanki
1/2 lyzeczki granulowanego czosnku lub 1 swiezy i przecisniety przez praske
125 g maki
100 g bulki tartej
1 lyzeczka proszku do pieczenia
sol, pieprz
olej do smazenia
Przygotowanie
1. Piers kroimy wzdluz, w paski szerokie na ok. 1 cm.
2. Maslanke, jajko i czosnek mieszamy razem. Filety wkladamy do miski i zalewamy mieszanka. Przykryc talerzem i odstawic na minimum godzine.
3. Do duzego worka wsypujemy make, bulke tarta, sol, pieprz i proszek do pieczenia. Piersi dobrze osaczyc (najlepiej na sicie), dodac do worka z maka i tak dlugo potrzasac, az wszystkie kawalki beda obtoczone.
4. Tluszcz rozgrzac w duzym garnku albo frytownicy (190°). Kawalki piersi porcjami smazyc (przed wlozeniem otrzasnac z nadmiaru panierki) na brazowo.
5. Super smakuja z sosem barbecue albo sosem slodko-kwasnym. Mozna tez podawac z frytkami i warzywami.
Originalna nazwa tej potrawy to: breaded chicken fingers.
Zdjecie autorstwa mojej kolezanki, umieszczone za jej zgoda.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz