piątek, 24 lutego 2012

Pasztet drobiowy łatwy i szybki

Składniki

60 dkg piersi kurczaka (ok. 3 małe)10 dkg wątróbki drobiowej1 cebula3 ząbki czosnku1 bułka, namoczona w mleku w kawałkach2 jajkaprzyprawy: sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatałowa, przyprawa do gyrosa



Przygotowanie

Piersi pokroić w dużą kostkę, posypać przyprawą do gyrosa, podsmażać aż lekko zbrązowiejąDodać na patelnię cebulę i czosnek, chwilę podsmażaćDodać przyprawy - majeranku i gałki nie za dużo. Wymieszać.Dodać wątrobke i dalej smażyć, aż sie zetnie.Poczekać aż chwilę ostygnie.Przełożyc do miksera (malaksera). Dodać odcisniętą bułkę i rozbełtane jajka.Zmiksować na gładko.Ewentualnie doprawić do smaku.Wyłozyć wysmarowanej blachy (foremka mała ok. 20 cm)Piec ok. 40-50 min w 170 st. C OPCJE:
można pasztet urozmaicić dodając dośrodka np. drylowane wisnie, lub namoczone śliwki suszone, lub na wierzchu posypując ziarnami dyni, lub słonecznika itp itd. SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz