wtorek, 14 lutego 2012

surówka z ogórków kiszonych

Składniki

- 10 średnich dobrych ogórków kiszonych;

- jasna część pora lub mała cebula;

- opcjonalnie kilka śliwek węgierek;

- 2 łyżki oleju lub oliwy;

- świeżo mielony pieprz.



Przygotowanie

Ogórki poszatkować na cieniutkie plasterki (jeśli komuś przeszkadza skórka, to można ją obrać).
Por umyć, pokroić na talarki. W razie użycia cebuli, posiekać ją na piórka i przelać na sitku wrzątkiem.
Śliwki umyć, usunąć pestki, przekroić na osiem części.
W salaterce wymieszać ogórki, por (lub cebulę) i śliwki. Całość obficie posypać pieprzem, polać olejem i ponownie wymieszać.

Przed podaniem schłodzić w lodówce.

SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz