środa, 22 lutego 2012

Pasztet z królika

Składniki

1 królik około 1,6kg ( i wątroba z niego)
50 dkg boczku tłuściejszego lub słoniny
70 dkg wątroby wieprzowej
5 jajek
bułka wrocławska ( wek) , lub 4 zwykłe bułki
marchewka , pietruszka i seler
przyprawy : jalowiec- duża łyżka , ziele angielskie- 5 ziaren, pieprz10 ziarenek,
czosnek - główka,
kucharek,
dodatkowo
gałka muszkatołowa-1 opakowanie, pieprz mielony, sól do smaku



Przygotowanie

Mięso gotuję z przyprawami ( oprócz gałki muszk.) i warzywami do miękkości , osobno gotuje watrobę ze słoniną , dodaję tylko kucharka .
kiedy ugotowane wybieram mieso i odstawiam do ostudzenia , to samo robię z watrobą i słoniną . wywar przecedzam i odlewam trochę jednego i drugiego , i moczę w nim bułkę wrocł.
Wystudzone mieso , watrobę ,słoninę, namoczona odcisnietą bułkę i jarzyny , mielę , dodaje jajka i pzyprawiam galką , solą i pieprzem , nakladam do foremek i pieke około 1,5 godz w 180o C

prosty i smaczny :))) mała rada , nie nakladać do pelna , bo pasztet wykipi ;)

  
*z tego przepisu wychodzi 5 brytfanek
pasztetu ( brytfanka 20 cm)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz