piątek, 24 lutego 2012

Ciasto jabłkowo-budyniowe

Składniki

Ciasto:
- 0,5 kg mąki,
- kostka margaryny,
- 1 szklanka cukru,
- 2 jajka,
- kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia.

Masa:
- 1 litr mleka
- 3 budynie śmietankowe/waniliowe
- jabłka (ok. kilograma na dużą blachę)
- cukier tyle ile wymagają budynie (albo mniej - będzie mniej słodkie)
- cukier waniliowy
- cynamon





Przygotowanie

Jak przyrządzić?
Jabłka obrać, pokroić w ósemki, posypać cukrem waniliowym i odrobiną cynamonu i odstawić. Składniki ciasta zarobić (ja wyłożyłam wszystko na stolnicę i pociachałam nożem, a potem skleiłam) i podzielić na 2 części. Jedną część rozwałkować i rozłożyć na blasze, wyłożyć też na bokach. Druga w tym czasie wędruje do lodówki. Na spodniej części ciasta wyłożyć jabłka. Ugotować budyń i gorącym zalać jabłka. Drugą część ciasta rozwałkować i ułożyć na masie budyniowej. Piec w temperaturze 200 stopni, ok. 40 min do zrumienienia góry.
UWAGI: 3 budynie zrobić w 1 litrze mleka – będzie się łatwiej kroiło. Można też ew. drugą część ciasta zamrozić i potem zetrzeć na grubych oczkach na ciasto. Można spróbować również z budyniem wiśniowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz