czwartek, 16 lutego 2012

Przekaska ziemniaczana

Składniki


2 ziemniaki sredniej wielkosci
2 male pomidory
1 czerwona papryka sredniej wielkosci
100g sera feta
ok. 0,5 kg startego zoltego sera (topliwy)
1-2 zabki czosnku (w zaleznosci od upodobania)
pieprz, sol, oregano




Przygotowanie

Ziemniaki ugotowac w mundurkach, ostudzic, obrac i pokroic w plastry (ok 0,5 cm).
Pomidora umyc, sparzyc, usunac nasiona.
Papryke umyc, usunac nasiona.
Fete, papryke i pomidora pokroic w mala kostke, czosnek posiekac.
W malym naczyniu zaroodpornym ukladac warstwami ziemniaki, pomidora, papryke, czosnek i fete az do wyczerpania skladnikow. Kazda warstwe przesypywac mala iloscia soltego sera oraz doprawiac sola, pieprzem i oregano.
Calosc obficie posypac zoltym serem.
Zapiekac w piekarniku (okolo 180 stopni), lub w mikrofalowce do momentu roztopienia sera.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz