środa, 1 lutego 2012

Curry z soczewicy i pieczarek

Składniki

Dla 4 osob:

10 - 15 malych pieczarek
4 lyzki stolowe zielonej soczewicy
1 duza cebula
2 zabki czosnku
2 lyzki stolowe mieszanki curry

sol, papryka ostra (chilli), olej do smazenia, woda, zielona pietruszka




Przygotowanie

Cebule pokrojona w kostke podsmazamy na oliwie, jak juz sie ladnie zeszkli dodajemy zgnieciony czosnek. Wrzucamy  pieczarki (te mniejsze zostawiamy w calosci, wieksze kroimy na pol). Dusimy ok 10 min.

Dorzucamy sucha soczewice oraz przyprawe curry, prazymy chwile,aby aromaty sie przeszly. Nastepnie zalewamy taka iloscia wody ale przykryc wszystkie skladniki i dusimy na malym ogniu az soczewica bedzie miekka mieszajac od czasu do czasu. Jezli woda za szybko wyparuje uzupelniamy ja systematycznie.

Przyprawiamy do smaku, podajemy z ryzem i posypujemy z wierzchu pietruszka.

Potrawa wywodzi sie z Indii, gdzie soczewica jest bardzo poularnym skladnikiem.
Pod koniec gotowania mozemy dodac szpinak, co nie zmienia znacznie smaku, lecz poprawia ogolna konsystencje potrawy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz