Składniki
Dla 4 osob:
10 - 15 malych pieczarek
4 lyzki stolowe zielonej soczewicy
1 duza cebula
2 zabki czosnku
2 lyzki stolowe mieszanki curry
sol, papryka ostra (chilli), olej do smazenia, woda, zielona pietruszka
Przygotowanie
Cebule pokrojona w kostke podsmazamy na oliwie, jak juz sie ladnie zeszkli dodajemy zgnieciony czosnek. Wrzucamy pieczarki (te mniejsze zostawiamy w calosci, wieksze kroimy na pol). Dusimy ok 10 min.
Dorzucamy sucha soczewice oraz przyprawe curry, prazymy chwile,aby aromaty sie przeszly. Nastepnie zalewamy taka iloscia wody ale przykryc wszystkie skladniki i dusimy na malym ogniu az soczewica bedzie miekka mieszajac od czasu do czasu. Jezli woda za szybko wyparuje uzupelniamy ja systematycznie.
Przyprawiamy do smaku, podajemy z ryzem i posypujemy z wierzchu pietruszka.
Potrawa wywodzi sie z Indii, gdzie soczewica jest bardzo poularnym skladnikiem.
Pod koniec gotowania mozemy dodac szpinak, co nie zmienia znacznie smaku, lecz poprawia ogolna konsystencje potrawy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz