wtorek, 14 lutego 2012

Tęcza Izy

Składniki

9 jaj
cukier waniliowy
szklanka cukru
1/4 szklanki oleju
1,5szklanki i 1,5 łyżki mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 czerwony kisiel
łyżka suchego maku
łyżka kakao
KREM:
2 szklanki śmietany
1 śnieżka
2 serki waniliowe ( ja używam danio )
1 żółta galaretka



Przygotowanie

9 Białek ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy i szklankę cukru ( chwilę ubijam razem ). Następnie dodać 1/4 szklanki oleju, 1,5 szklanki mąki i 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, wymieszać, podzielić na 4 części.
Do pierwszej porcji dodać 9 żółtek i 1,5 łużki mąki
Do drugiej porcji dodać suchy czerwony kisiel
Do trzeciej porcji dodać łyżkę suchego maku
Do czwartej porcji dodać łyżkę kakao
Do wysmarowanej formy wylewamy całe żółte ciasto i na to kładziemy łyżeczką w 5 miejcach np.: różowe, 2 makowe i 2 kakao.Później na różowe kładziemy łyżkę np. makową, a na to kakaową i tak na zmianę na wszystkich kółkach aż do wyczerpania ciasta.Pieczemy ok godziny.Po wystudzeniu przekrajamy na trzy części.
KREM:
2 szklanki śmietany ubić ze śnieżką, do tego dodać 2 serki waniliowe wymieszane z galaretką rozpuszczoną w 1 szklance wody ( ostudzoną połączyć z serkami )
Przekrojone ciasto nasączyć ponczem: przegotowana woda, wódka, sok z 1 cytryny. Przełożyć tężejącą masą.
SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz