środa, 29 lutego 2012

Pascha luksusowa z Poradnika Domowego

Składniki

75 dag tłustego białego sera
10 jaj ugotowanych na twardo
kostka masła
25 dag cukru
laska wanilii lub aromat waniliowy
po 10 dag orzechów, migdałów i rodzynek
smażona skórka z pomarańczy.




Przygotowanie

Orzechy i migdały zalać wrzątkiem, po chwili osączyć na sicie,wystudzić i obrać z błonek. Żółtka wyjęte z rozkrojonych jaj przetrzeć przez sito, a potem utrzeć z masłem i cukrem na pulchną masę. Nadal ucierając, dodawać po łyżce zmielony ser, utartą wanilię lub aromat waniliowy, rodzynki, drobno posiekane orzechy,migdały i skórkę pomarańczową (trochę bakalii zostawić do dekoracji). Dość wysokie naczynie wyłożyć lnianą ściereczką, napełnić masą serową, tak aby szczelnie przylegała do formy, zawinąć brzegi ściereczki, obciążyć deseczką,pozostawić w chłodnym miejscu na dobę.Następnie uważnie, by nie zdeformować paschy,wyjąć ją na półmisek i udekorować odłożonymi bakaliami.

Ten przepis pochodzi z Poradnika Domowego. W zeszłym roku robiłam na Wielkanoc i jest przepyszna. Paschę robiłam w metalowej miseczce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz