środa, 29 lutego 2012

Salceson Grzybowy

Składniki

Składniki:


20dag grzybów(leśnych,lub pieczarek,boczniaków)
2 cebule
6 jajek
3łyż leju
sól.pieprz,kminek,bułka tarta               




Przygotowanie

Oczyszczone ,umyte,obgotowane i drobno posiekane grzyby udusić z poszatkowaną cebula.Cztery jajka ugotować i drobno posiekać.deseczkami
Wymieszać w misce grzyby i jajka,dodać przyprawy i pozostałe surowe jajka i wyrabiać ok15 min.Jeśli masa jest zbyt rzadka dodać trochę bułki tartej.Uformować kulę,zawinąć ją w czystą gazę  i gotować jak budyń w gorącej wodzie ok15-20 min.
Wyjąć,osączyć,ułożyć pomiędzy dwoma  deseczkami do krojenia,obciążyć i zostawić na 3-4 godz.,a jeszcze lepiej na całą noc.

Przepis pochodzi z książki Kuchnia kresowa.Jeszcze go nie wypróbowałam,ale wydaje się interesującą alternatywą dla tradycyjnego salcesonu,zwłaszcza dla wegetarian.Pozdrawiam i proszę o komentarze jeśli ktoś zrobi i posmakuje.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz