wtorek, 31 stycznia 2012

Ciasto na pizze Alfredo

Składniki

4-6 porcji

500 g maki
250 ml wody
2 lyzki oleju lub oliwy
1/2 lyzeczki cukru
1/2 lyzeczki soli
40 g drozdzy swiezych lub jedno op. suchych (ok. 7 g)



Przygotowanie

1. Drozdze rozpuscic w letniej wodzie.

2. Ze wszystkich skladnikow zagniesc ciasto. Przykryc je sciereczka i odstawic na 2 godziny w cieple miejsce. Po tym czasie formowac pizze, dodatkich dobrac wg upodoban i piec w 200°C az sie ser rozpusci a brzegi lekko zbrazowieja, czyli ok. 15-20 minut.

Ciasto te mozna przygotowac wczesniej i trzymac w lodowce do 7 dni. Jesli temperatura nie przekroczy 0°C mozna przechowywac ciasto do 9 dni. Wtedy wyjac ciasto z lodowki i lekko je wyrobic. Z dnia na dzien ciasto staje sie lepsze.

Pizza Alfredo pochodzi z sieci wloskich pizzerii o tej samej nazwie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz