piątek, 13 stycznia 2012

Bliny z kaszą gryczaną i sosem pieczarkowym

Składniki

Bliny:
2 dag drożdzy
szklanka mleka
szklanka mąki
jedno jajko
sól

Farsz:
kasza gryczana
boczek
szynka
cebukla
ząbek czosnku
2 łyżki masła


Sos:
30-40 dag pieczarek
cebula
ząbek czosnku
1/2 szklanki bulionu
2-3 łyżki śmietany 30%
łyżka masła
łyżka mąki
sól, pieprz





Przygotowanie

Farsz:
Ugotować kaszę gryczaną.

Na patelni podsmażyć drobno pokrojony boczek i szynkę. Dodać cebulkę.
Następnie dodać ugotowaną kaszę. Wszytko wymieszać. Dodać ząbek czosnku oraz 2 łyżki masła, wymieszać.
Doprawić solą i pieprzem.
Bliny:
Rozkruszone drożdze rozpuścić w letnim mleku, dodać ok 3 łyżek mąki, odstawić na chwilę.
Gdy drożdze zaczną pracować dodać pozostałą mąkę, jajko i mikserem wyrobić ciasto. Dodać odrobinę soli do smaku.
Smażyć na oleju, tak jak naleśniki.

Sos:
Poddusić pieczarki z cebulka. Gyd będą miekkie zmiksować. Dodać przeciśniety ząbek czosnku oraz bulion. Zagotować.
Rozpuścić masło oraz wymieszać z mąką, dodać kilka łyżek bulionu pieczarkowego i wymieszać. Dodać do pieczarek.
Doprawić sola i pieprzem, a na koniec dodać śmietanę.

Na bliny nakładć farsz z kaszy i zawijać w dowolny sposób:


Polać przygotowanym sosem pieczarkowym!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz