środa, 11 stycznia 2012

Boeuf ala Strogonow

Składniki

0,5kg wolowina bez kosci np.poledwica
30 dag pieczarki
2szt ogorek konserwowy
1 szt cebula
1 szt papryka swieza czerwona
2szt grzyby suszone (niekoniecznie)
1-2 lyzeczki koncentrat pomidorowy
odrobina oleju
2 lyzki maki
sol
pieprz
wegeta



Przygotowanie

Grzyby myjemy i zalewamy odrobina wody, zeby je zmiekczyc. Wolowine kroimy w paseczki i podsmazamy na odrobinie oleju i wrzucamy do duzego garnka w ktorym bedzie sie gotowala potrawa. Na tej samej patelni podsmazamy pokrojona w paseczki papryke wrzucamy do wolowiny. kroimy w poplasterki pieczarki podsmazamy i dodajemy do garnka, cebule kroimy w polplasterki i podsmazona dodajemy do garnka. Ogorki kroimy w polplasterki i podsmazamy dodajac do garnka. Na koniec dodajemy grzyby pokrojone w paseczki z woda, w ktorej sie moczymy (oczywiscie przecedzona) i zalewamy woda tak zeby sie nam wszystko pokrylo. Gotujemy do miekkosci. Jak wszystko nam zmieknie dodajemy koncentrat, zawiesine z maki i wody, czekamy az nam sie potrawa zagotuje i doprawiamy do smaku sola, pieprzem oraz wegeta. 

Jak ktos lubi na ostro to mozna doprawic na koniec jeszcze odrobina papryki ostrej w proszku
Potrawe podajemy z pieczywem lub z ryzem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz