czwartek, 26 stycznia 2012

Kurczak feng-shui

Składniki

2 piersi z kurczaka
2 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego
pół szklanki gorącej wody
1 białko
olej
1-2 łyżeczki imbiru
biały pieprz, sól, curry, kurkuma
spora marchewka
papryka świeża
duża cebula
kilka liści kapusty pekińskiej
mogą być też: kiełki sojowe, chińskie grzyby moon, odrobina pędów z bambusa
chiński sos chili w butelce



Przygotowanie

W głębszym naczyniu wymieszać mąkę, sos sojowy, ocet, przyprawy, można też dolać gorącą wodę. Piersi z kuraka pokroić w paseczki i wrzucić do tak przygotowanej marynaty. Dokładnie wymieszać i odstawic do lodówki na jakieś dwie godziny. Marchew zetrzeć na grubej tarce, paprykę, cebulę i kapustę pokroić w paseczki.
Ubić na sztywno białko i wymieszać z kurczakiem w marynacie. Wrzucić to na rozgrzany olej i smażyć przez kilka minut. Przełożyc do miseczki. Na patelnię wrzucić warzywa, podsmażyć i dusić przyprawione solą, pieprzem i skropione sosem sojowym, w razie potrzeby podlać odrobiną wody. Kiedy zmiękną połączyć z kurczakiem.
Danie jest w zasadzie gotowe. Najlepiej smakuje podane z ryżem i polane gotowym ostrym sosem chili.

Warzywa można dowolnie dobierać według gustu, pamiętając jednak o tym, że chińskie grzyby powinny się wcześniej moczyć przez kilka godzin, a pędy bambusa wyjęte z puszki najlepiej opłukać pod strumieniem wody.

Przepis jest autorstwa Jarka, mąża Ani z listy pl.rec.kuchnia
Muszę przyznać, że kurczak feng-shui jest bardzo ciekawy, aromatyczny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz