środa, 4 stycznia 2012

Ciasto ze śliwkami i cynamonem

Składniki

80 dag śliwek

50 dag mąki
20 dag cukru
20 dag margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
cukier waniliowy
cynamon





Przygotowanie



1. Śliwki umyć, usunąć pestki.

2. Margarynę wyrobić na gładką i jednolitą masę z mąką, proszkiem do pieczenia, jajkami i cukrem. Całość zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.

3. Na posypanym mąką blacie rozwałkować 2/3 przygotowanego ciasta, przełożyć do balszki posmarowanej tłuszczem, brzegi podnieść na ok 3 cm. Spód gęsto ponakłuwać widelcem. Poukładać na nim przygotowane śliwki, posypać cukrem waniliowym i cynamonem. Pozostałe ciasto rozwałkować, pokroić na paski o szerokości 1 cm, a następnie ułożyć z nich kratkę na warstwie śliwek.

4. Ciasto wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika, piec 40-45 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjąć z pieca, odstawić do wystygnięcia. Ciasto oprószyć cukrem pudrem z dodatkiem cynamonu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz