niedziela, 15 stycznia 2012

Zupa z porów z wędzonką

Składniki

25 dkg wędzonki: boczku lub kielbasy,  3 duże pory,  3 ziemniaki,  2 marchewki,  korzeń pietruszki,  kawałek selera,  1/3 słoiczka koncentratu pomidorowego,  łyżka masła,  4 łyżki śmietany lub jogurtu,  po kilka ziaren pieprzu i angielskiego ziela ( niekoniecznie),  sól, pieprz  




Przygotowanie

Warzywa obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Następnie zalać 5 szklankami wody. Dodać przyprawy. Gotować 35 min.   Ziemniaki pokroić w kostkę i dodać do zupy po 10 min. gotowania.   Pokroić pory w półksiężyce i podsmarzyć na maśle. Dodać koncentrat pomidorowy i smażyć dalej aż pory będą miękuśkie.   Dodać do zupy razem z masłem.   Gotować 5 min.   Zupę podprawić śmietaną. Dodać sól, pieprz.   Wędzonkę pokroić na kawałeczki i podsmażyć.   Wrzucić do zupy.   Zupę można zmiksować i podawać z grzankami.   Zastanawiam się tylko po co?   Po co sobie dodawać roboty. Taka sama w sobie jest pyszna.    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz