wtorek, 17 stycznia 2012

Gruszki wykwintne w sosie waniliowym

Składniki

4-6 małych twardych gruszek (odmiana konferencja)
2 szklanki czerwonego wina
0,5 szklanki wiśniówki
3 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny
przyprawy korzenne

sos - proponuję wybrać coś na WŻ, jest ich sporo.
a jeśli mamy dzień lenia, możemy wybrać budyń waniliowy.



Przygotowanie

Zawsze chciałam ten deser zjeść.  Zawsze też kusiło mnie, żeby go zrobić.  Trochę mi to czasu zajęło, bo sos waniliowy to niezła przygoda jak się okazuje :)  Dlaczego tak bardzo cieszę się, że mi się w końcu udało?  Popatrzcie na te gruszki...

Gruszki obrać, tak, żeby zostawić ogonki.  Do rondelka wlać wino, wiśniówkę, dodać cukier i sok z cytryny.  Doprawić przyprawami korzennymi (cynamon, goździki, anyż, gałka muszkatołowa).  Można użyć też gotowej mieszanki do piernika lub do ponczu.
W rondelku ułożyć gruszki i gotować aż nabiorą głębokiej barwy.  Im dłużej będą gotowane tym będą miększe.  Zostawić do wystudzenia.

Do salaterek wlewać po porcji sosu lub budyniu.  W każdej centralnie umieścić gruszkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz