niedziela, 15 stycznia 2012

Kurczak w sosie serowo - paprykowym

Składniki

6 piersi z kurczaka
6 plasterków szynki wędzonej lub innej wędzonki
papryka czerwona
3 ząbki czosnku
pół kostki rosołowej drobiowej
serek topiony śmietankowy - najlepiej Hochhland
bazylia suszona
papryka słodka
sól/ pieprz



Przygotowanie

Piersi z kurczaka umyć, naciąć wzdłuż, żeby zrobić kieszeń, w którą należy włożyć szynkę (można dodać też ser żółty, listek świeżej bazylii). Nie trzeba spinać wykałaczką, ale można. Przyprawić solą, pieprzem, papryką słodką i bazylią suszoną. Podsmażyć na oleju. Zdjąć z patelni, na tym samym tłuszczu podsmażyć pokrojony w kostkę czosnek i paprykę. Dodać kostkę rosołowej i zalać wodą (nie za dużo). Chwilę poddusić. Dodać serek topiony, zaczekać, aż się rozpuści. Włożyć piersi z kurczaka i dusić 15 - 20 min. Jeśli sos będzie za gęsty to dolać wody.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz