Składniki
Masa serowa:
~700 g waniliowego serka śmietankowego
~4 łyżki kaszy manny
~3/4 szklanki cukru
~1 jajko
~łyżeczka proszku do pieczenia
Spód:
~120 g herbatników
Polewa:
~100 g czekolady deserowej
~3 łyżki mleka
Przygotowanie
Herbatniki kruszymy w malakserze. Wysypujemy na spód wysmarowanej tłuszczem blachy.
Wszystkie składniki masy miksujemy na gładki, jednolity krem. Wylewamy na ciasteczkowy spód. Wkładamy na ok 60 min do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni.
W tym czasie przygotowujemy polewę. Topimy tabliczkę czekolady w wodnej kąpieli. Gdy się rozpuści, dodajemy mleko. Mieszamy do ujednolicenia konsystencji masy.
Gdy sernik ostygnie, smarujemy go masą. Odstawiamy do utwardzenia czekolady (najlepiej na noc).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz