niedziela, 29 stycznia 2012

Sernik "sekundeczka"

Składniki

Masa serowa:
~700 g waniliowego serka śmietankowego
~4 łyżki kaszy manny
~3/4 szklanki cukru
~1 jajko
~łyżeczka proszku do pieczenia

Spód:
~120 g herbatników

Polewa:

~100 g czekolady deserowej
~3 łyżki mleka



Przygotowanie

Herbatniki kruszymy w malakserze. Wysypujemy na spód wysmarowanej tłuszczem blachy.

Wszystkie składniki masy miksujemy na gładki, jednolity krem. Wylewamy na ciasteczkowy spód. Wkładamy na ok 60 min do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni.

W tym czasie przygotowujemy polewę. Topimy tabliczkę czekolady w wodnej kąpieli. Gdy się rozpuści, dodajemy mleko. Mieszamy do ujednolicenia konsystencji masy.

Gdy sernik ostygnie, smarujemy go masą. Odstawiamy do utwardzenia czekolady (najlepiej na noc).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz