wtorek, 3 stycznia 2012

Lady in black - ciacho

Składniki

- biszkoptowy placek kakaowy na prostokątnej blaszce z ok. 4 jajek ( 1/3 objętości mąki zastąpić kakao)

Placek makowy:
- 3 jaja
- 1/3 kostki margaryny
- 1/2 szkl cukru
- 3/4 szkl zmielonego maku, a uprzednio sparzonego
- 1 małe jabłko starte na tarce
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka proszku

Placek kakaowy:
- 1 jajo
- 1/4 kostki margaryny
- 1 szkl mąki
- 1/2 szkl mleka lekko letniego
- po 1 łyżce dżemu i kakao
- 1 łyżeczka sody

Krem czekoladowy:
- 2 tabliczki czekolady deserowej lub gorzkiej ( razem 200g)
- 3-4 łyżki mleka + 1 łyżka masła
- po 1 łyżeczce kakao i kawy rozpuszczalej
- 1 jajo i 2 żółtka
- 2 kostki masła ( 400 g)
- cukier puder do smaku ( ok 3 - 6 łyżek)





Przygotowanie

1. Placek makowy:
Utrzeć jaja z cukrem i margaryną. Dodawać stopniowo mak, jabłko i bułkę. Na koniec wsypać proszek. Piec w tej formie, co biszkopt ok. 25 minut w 180 stopniach.


2. Placek kakaowy:
Margarynę utrzeć z jajem i cukrem. Dodawać przesianą mąkę na przemian z mlekiem. Na końcu dodać resztę. Piec oczywiście w tej samej blaszce, tak samo jak placek makowy. Sprawdzić patyczkiem, czy upieczone.


3. Krem czekoladowy:
Czekolady, mleko, masło, kakao i kawę rozpuścić dobrze na parze. Ostudzić, co jakiś czas mieszając. Jajko i żółtko ubić na parze na puch. Masło utrzeć z cukrem. Najlepiej dodawać stopniowo i kosztować. Do masła dodawać najpierw ostudzoną masę czekoladową, potem jaja. W razie potrzeby można dodać jeszcze kakao ( ale przesiać!) i odrobinę spirytusu.

4. Przekładanie:
Placek kakaowy - krem - placek makowy - krem - biszkopt - krem.
Udekorować dowolnie, najlepiej zrobić esy-floresy z czekolady.

Ciasto powstało z mojego pomysłu, zostało inspirowane ciastkiem, które jadłam w ciastkarni. Udało mi się odtworzyć jego podobiznę, która jest równie smaczna ;) Polecam.

Ps. Ciasto ( biszkopt i placek kakaowy) można lekko nasączyć wodą wymieszaną z rumem, aczkolwiek nie jest to konieczne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz