środa, 25 stycznia 2012

tortilla de patatas

Składniki

Od dawna mieszkam w Hiszpanii i to co najbardziej lubią Hiszpanie do kanapki (?) lub schrupać z chlebkiem w barze na śniadanie to omlet ziemniaczany czyli tortilla de patatas.

składniki:


4 średnie ziemniaki (jeśli ktoś woli więcej to dodaje według uznania)
cebula drobno krojona (można dodać ale nie trzeba, ja wolę bez)
3 -4 jajka
sól, pieprz

Moi rodzice w ramach ekstrawagancji dodają kiełbaskę, szynkę coby mniej wegetariańskie było :)



Przygotowanie

ziemniaki obieramy i kroimy na plastry grubosci 4 mm rozgrzewamy patelnię z olejem, tak na dwa palce (jeśli ktoś woli, ziemniaki można wcześniej ugotować zamiast smażyć) jeśli dodajecie cebulę to razem z ziemniakami smażyć, aż do zmięknięcia ziemniaków (nie smażyć na frytki), najlepiej na wolnym ogniu po usmażeniu, a raczej ugotowaniu w oleju odlać cały tłuszcz z patelni. rozbełtać jajka z solą i pieprzem i dodać do nich ziemniaki wymieszać delikatnie i wrzucić na tę samą patelnię smażyć, do czasu aż jajka zetną się na wierzchu wziąć talerz o średnicy patelni, nakryć patelnię, zrzucić tortillę i zsunąć nieupieczoną część. poczekać 2-3 minuty i gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz