środa, 4 stycznia 2012

Krem cynamonowy

Składniki

25 dag śmietany,
7,5 dag miodu,
1-2 łyżeczki cynamonu,
nieco startej skórki z cytryny,
4 płatki żelatyny,
8 łyżek soku cytrynowego,
1 opakowanie cukru waniliowego,
40 dag wiśni z kompotu,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1 łyżka cukru,
20 g likieru porzeczkowego (lub innego owocowego)
świeża mięta,
wiórki czekoladowe,
cukier puder  



Przygotowanie

Śmietanę ubić, następnie dodać lekko podgrzany i roztopiony miód, cynamon i startą skórkę z cytryny. Żelatynę namoczyć, odsączyć i rozpuścić w ciepłym soku z cytryny (ń łyżek) z dodatkiem cukru waniliowego. Całość przestudzić i wymieszać z masą miodowo-śmietanową. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w niewielkiej ilości kompotu. Resztę kompotu wraz z wiśniami wymieszać z 2 łyżkami soku z cytryny, cukrem i zagotować. Gdy całość zawrze, dodać mąkę ziemniaczaną i gotować, aż sos zgęstnieje. Doprawić likierem porzeczkowym. Krem przełożyć na talerze, każdą porcję ozdobić listkami świeżej mięty, posypać cukrem pudrem i wiórkami czekoladowymi. Bezpośrednio przed podaniem polać gorącym sosem z wiśni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz