wtorek, 17 stycznia 2012

Parówki w cieście Anity

Składniki


parówki cienkie
ziemniaki
mąka ziemniaczana
jajko




Przygotowanie

Najpierw robimy ciasto:
Ciasto robi się bardzo łatwo bo tak jak na kluski śląskie:
ziemniaki obieramy, gotujemy, gdy są już miękkie odcedzamy wodę i tłuczemy, później dajemy ziemniaki w jakieś ziemne miejsce by ostygły. Gdy już są zimne i nie poparzą nam rąk dodajemy do nich mąkę ziemniaczaną i jajko, wszystko dokładnie gnieciemy i wyrabiamy na jednolitą masę.  Gdy już ciasto jest gotowe obklejamy w nie parówki, nie za grubo tak żeby ciasto przylegało do parówki.  Wygląda to podobnie do Hot-Doga tylko że cała parówka jest pod warstwą ciasta.

Później moczymy zrobioną parówkę w jajku i bułce tartej no i na patelnie rozgrzaną olejem i smarzymy aż się ciasto zarumieni.

Do parówek można zrobić jakąkolwiek sałatkę!
Polecam sałatkę z kapusty pekińskiej z marchewką i ogórkiem konserwowym z sosem vinegre. Pycha.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz