sobota, 14 stycznia 2012

Magiczny kociołek Mrruczki z Zielonej Wyspy

Składniki

700 g jagnięciny (należy wybrać ładną i młodą, żeby nie pachniała starym baranem :)

garść szypułek natki pietruszki

1.5 cebuli

250 g marchwi

3 ziarna czarnego pieprzu

2 bardzo duże ziemniaki (z mączystych gatunków)

sól, świeżo mielony pieprz

listki oberwane z 2 gałązek tymianku

Proporcje na 3 osoby.



Przygotowanie

1. Do garnka wlożyć mięso, szypułki natki, pól cebuli, jedną marchew przecietą na pół i ziarnka pieprzu.

2. Zalać wodą tak żeby przykrywała składniki, zagotować i odszumować.

3. Zmniejszyć gaz na najmniejszy i gotować na minimalnym ogniu aż mięso całkiem zmięknie (ok 1 godzinę).

4. Wyjąć mięso na talerz, a wywar odcedzć, zachowując płyn.

5. Pokroić pozostałą marchew na małe kawałki, a ziemniaki na większe kawałki, cebulę - na dość cienkie pólplasterki.

6. Wlożyć warzywa do garnka, zalać wywarem, doprawić solą i pieprzem.

7. Gotować aż warzywa zmiękną, a ziemniaki częściowo sięe rozpadną - to zagęści konsystencję gulaszu. Gotować mieszając od czasu do czasu.

8. Pokroić mięso na kawałki, dodać do warzyw i do
dodać wraz z tymiankiem.

9. Podawać z chlebkiem - może być razowiec albo "soda bread" - na ten ostatni podam przepis :)

10. Zajadać ze smakiem i może popijając zimnym Guinessem ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz