poniedziałek, 30 stycznia 2012

Ciasto krecone z czeresniami

Składniki


troche sie przypalilo - jeszcze mialam malo doswiadczenia w pieczeniu ciast, teraz jest troche lepiej , dzieki wam :)

- 2,5 szklanki maki
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 margaryna do pieczenia
- 1 lyzka proszku do pieczenia
- 4 lyzki smietanki (lub wiecej - max 1 male opakowanie)
- 1 cukier waniliowy
- 1 kg czeresni umytych i wydrylowanych
- troszke maki ziemniaczanej
- cukier puder do posypania






Przygotowanie

Make przesiac. Zoltka utrzec z cukrem i margaryna na puszysta mase. Bialko ubic na sztywno. Do maki dodac proszek do pieczenia, cukier waniliowy, smietanke, mase z zoltek i margaryny, wymieszac. Nastepnie dodawac po trochu ubita piane i lekko wymieszac.

Przygotowac forme do pieczenia - moze byc tortownica: albo wysmarowac maslem i wysypac bulka tarta albo wylozyc papierem do pieczenia.

Cale ciasto wylozyc do formy i wyrownac. Owoce obsypac maka ziemniaczana (aby nie opadly do srodka ciasta) i wylozyc na ciasto gesciutko i lekko przycisnac.
Wstawic do piekarnika nagrzanego do 180°C, na ok. 60 min.
(w moim elektrycznym piekarniku wystarcza 50 min)

Garacy posypac cukrem pudrem.

Ja czasem tez robie kruszonke na wierzchu owocow (na zdjeciach jest wlasnie z kruszonka)
Te ciasto mozna robic tez z innymi owocami np. wisniami , sliwkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz