niedziela, 1 stycznia 2012

kurczak po myśliwsku nigelli

Składniki

łyżka oleju aromatyzowanego czosnkiem (lub oliwa z ząbkiem czosnku),
kilka cebulek dymek - pociąć lub posiekana cebula,
200g przerośniętego bekonu,
500g posiekanych udek kurzych b/skóry i kości,
½ łyżeczki soli selerowej,
½ szkl białego wina,
puszka pomidorów b/skóry,
2 listki laurowe,
½ łyżeczki cukru kryształu,
łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu lub ¼ łyżeczki suszonego,
puszka białej fasoli; 



Przygotowanie

Olej rozgrzać na patelni. Dodać cebulki, pocięty bekon, chwilę przesmażyć. Dodać udka, sól. Wlać wino, dodać pomidory, listki laurowe, cukier, rozmaryn. Zagotować. Przykryć, gotować 20 minut. Pod koniec gotowania dodać osączoną i lekko przepłukaną (pod bieżącą wodą) białą fasolę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz