wtorek, 3 stycznia 2012

Tort orzechowo-migdałowy

Składniki

Składniki:

Ciasto ciemne:
* 8 żółtek + 1 małe całe jajko
* 100 g cukru (można dac więcej, jeżeli ktoś lubi słodkie ciasta)
* 200 g mielonych orzechów laskowych
* 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
* 2-3 łyżki gorącego mleka

Ciasto białe:
* 8 białek
* 100 g cukru (lub dac więcej jeżeli ktoś lubi słodkie ciasta)
* 200 g mielonych migdałów
* 3 łyżki bułki tartej
* 2 łyżeczki octu winnego lub soku z cytryny
* szczypta soli

Wierzch tortu:
* 1 słoiczek żurawiny
* 100 g żurawiny suszonej
* 100 g białej czekolady





Przygotowanie

Kawę rozpuścic w gorącym mleku i odstawic do przestudzenia.
Żółtka+jajko ubic z cukrem na puszystą i gęstą masę. Dodac zimną kawę i wymieszac. Dodac mielone orzechy i dokładnie ale bardzo delikatnie wymieszac.
Ciasto wlac do tortownicy o średnicy 20 - 22cm (w tortownicy o śr. 20cm, masa wystaje ponad jej brzeg, co widac na moich zdjęciach), wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
Białka ubic ze szczyptą soli, dodając stopniowo cukier, aż uzyskamy sztywną i lśniącą pianę. Dodac ocet winny/sok z cytryny oraz zmielone migdały i bułkę tartą. Dokładnie ale bardzo delikatnie wymieszac. Ciasto wylac na ciasto ciemne, orzechowe.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 1 godzinę. Ciasto należy sprawdzic patyczkiem, czy już jest suche. Jeżeli wierzch będzie się szybko rumienił, ciasto należy w trakcie pieczenia przykryc folią aluminiową.

Na wystudzone ciasto wyłożyc usmażoną przez kilka minut żurawinę ze słoiczka wraz z suszoną żurawiną. Na to robimy polewę z białej czekolady, rozpuszczonej w kąpieli wodnej

Przepis jest modyfikacją tortu orzechowo-migdałowego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz