poniedziałek, 23 kwietnia 2012

Bigos zawsze pyszny

Składniki

1G łówka kapusty słodkiej,2,5 kg kapusty kiszonej,1,5 kg kiełbasy zwyczajnej lub śląskiej,mięso surowe 1kg wiepszowe , kilka żeberek,2 słoiczki koncentratu pomidorowego,liść laurowy kilka,ziele angielskie  kilka,pieprz w ziarnkach,majeranek łyżka płaska,łyżka płaska ziarenek smaku. pół kg pieczarek,2 śliwki suszone,olej do smażenia. Kilka słoików.



Przygotowanie

Kapustę białą ugotować.Ugotować kapustę kiszoną z przyprawami i żeberkami można dożucić troszkę mięsa.Gdy kapusta będzie ugotowana wyjąć mięso i pokroić na drobno,dodać je spowrotem do kapusty i wymieszać równiesz z białą kapustę.Pieczarki ugotowane i drobno pokrojone dodać do kapusty również śliwki,na patelni rozgrzać tłuszcz i dodać pokrojone mięso posypać ziarenkami smaku i smażyć do miękkości ,po tym czasie dodać do mięsa pokrojoną w kostkę kiełbasę i podsmażyć wszystko razem,usmażane mięso z kiełbasą dodać do kapusty ,koncentrat pomidorowy,dokłanie wymieszać do rozpuszczenia się koncentatu pomidorowego i jeszcze podgrzewać uważać aby się nie przypalił.Wystudzić zostawić do następnego dnia i znów podgrzać dość dobrze.Tak przygotowany bigos nakładać do słoików zakręcić wieczkami ,gotować w słoikach przez półtorej godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz