piątek, 6 kwietnia 2012

Ciasteczka-placuszki

Składniki

-10 dag ciemnych herbatników
-6 dag masła
-2 pomarańcze
-10 dag śmietany kremówki
-20 dag serka mascarpone
-3 łyżki cukru
-3 łyżki dżemu pomarańczowego



Przygotowanie

Herbatniki pokruszyć. Dobrym sposobem jest umieszczenie ich w foliowej torebce i "miażdżenie" ich wałkiem aż do chwili, gdy zaczną przypominać tartą bułkę. Masło stopić i dodać do herbatników. Składniki wymieszać i z otrzymanej masy formować okrągłe placuszki. Wstawić je na 2 godziny do lodówki.
Z jednej pomarańczy otrzeć skórkę.
Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno.
Wymieszać kremówkę z serkiem, cukrem i skórką pomarańczową.
Wyjąć z lodówki ciasteczka. Każde z nich posmarować kremem. Na krem nałożyć po odrobinie dżemu. Pomarańcze podzielić na cząstki i udekorować nimi ciasteczka. Można też użyć do dekoracji listków świeżej mięty- piękny kontrast :)

Smacznego!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz